Nauja diagnozė vaikui – „gamtos deficito sutrikimas“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

WelniuRumai 2009-07-11 21:15
Nieko nera smagiau pasitaskyti kokioj purvo baloj ^^
Schmutziege 2009-07-11 22:37
Visiškai sutinku su šituo straipsniu. Gamta tikrai ramina, iš patirties sakau. Tikrai sumažėtų nusikalstamumas vaikų ir paauglių tarpe, nes klausantis paukščių čiulbėjimo nurimsti, pamiršti rūpesčius.
HiTech 2009-07-11 22:38
Gerai kad mane isleisdavo pasivaiksiot be didesnes kontroles Siaip dabar dar gan normaliai, isvaziuoja i visokias iskylas ir t.t. O vat po keliu simtu metu tai jau tikrai vaikai bus atitruke nuo gamtos, jei dar jos isvis bus benkiek like...
kionig 2009-07-11 22:52
O kur meditacija ? Po keliu simtu gamta bus, bet ji bus dirbtine.
Jemalas 2009-07-11 23:04
Kad nereikia ir kelių šimtų girdėjau lyg JAV 50 proc. vaikų jau nežino iš kur atsiranda kiaušiniai.
Nerkashis 2009-07-12 00:51
Na visą vaikystę praleidau kaime. Nerūpėjo nei tv, kompai ar kas panašaus (nors tokių mažai dar buvo). Rodos surasdavau žaidimų ar nuotykių betkur. Ar tai būtų miškas, ar laukai, ar šiaip kiemas. Dabar žiūriu į savo dukrą. Išėjus į kiemą geriausiu atveju pasisupa ant supynių ar su lėlėm pažaidžia. Ir vėl traukia namo prie tv. Bet tikiuosi vaikas dar nesugadintas. Štai kad ir šiandien - lėksim su kanojom pasiirstyt.
HiTech 2009-07-12 01:56
Jo, as irgi girdejau, kaikurie pvz kad ir New York'e gyvendami nera ne kojos is ten iskele, tai nera mate gyvai kokiu karviu ar arkliu. Jei dar biski ir durnesnis tai nezino ne iskur ta mesa atkeliauja. Nors, kada paskutini syki patys kokiai kiaulei i snuki ziurejot?
nuomonė 2009-07-12 03:11
Kažkaip keista skaityti kaip kažkas išradinėja tai kas atrodo savaime aišku Jei pabandyčiau pakartoti ką išdarinėjom kažkada, tai turbūt iš kart likčiau be kojų ir be galvos. Pvz: gyvendamas mieste niekada negalėsi surengt improvizuotų statybų slapta tempdamas vinis iš rūsio. Ir sugalvojęs kad reikia statyti antrą aukštą nesugriūsi su visu 'namu' Ir taip be galo visokios 'nesąmonės' Bet aišku visada žinodavom kad turim tik nedaug laisvo laiko ir greit tėvai padarys viską kad mus surastų. Ir iš tikro dažnai viena akimi jie viską matė, nors mes ir netikėjom:) Taip pat būdavo ribos kiek gali klaidžioti. Po to aišku gauni velnių.. reikia lopyti kelnes ir žaizdas. Ech.. geri laikai buvo Neįsivaizduoju kaip tai pakartočiau mieste. Darželiuose ir mokykloje jau nebe tas, nes niekas nenorės prisiimti atsakomybės už praskeltus antakius ir išsuktas kojas, nes tėvai užtampys po teismus. Tai daugelis ir auga kaip daržovės lysvėse..
algiuz 2009-07-12 09:58
Taigi, ir as atmenu tuos laikus, nors man tik 17m. Smagumynas budavo. O dabar visiem isgert, parukyt... Neber tos dvasios, labai gaila.
dvneo 2009-07-12 09:58
Na aš ir dabar kaime gyvenu ir džiaugiuosi, nors vaikystėje apie jokius žaidimus pasvajoti ne net nebuvo kada, nes tėvai neleisdavo iš kiemo, nei draugų į kiemą, žodžiu dabar jaučiu kažkoks netoks esu O gamta tikrai savo daro, nes biologijos niekada nesimokiau, net neskaitydavau, tačiau klasėje geriausiai mokiaus Man patiko anekdotas: Atvyksta į kaimą anūkė ir klausią močiutės: -Kodėl melži karvę, juk pieno ir parduotuvėje yra.
Anupras69 2009-07-12 11:45
Tokiam pasauly, kokiame dabar gyvename, vis daugiau vaikų pasireikš mąsrtymo sutrikimai, kuomet vaikai ne tik nustoja sąveikauti su gamta, bet ir su bendraamžiais tiesioginiu būdu
Separatistas 2009-07-12 12:25
visiška teisybė.. neįsivaizduoju savo vaikystės be gamtos esu girdėjęs pvz Londone yra "city farms" viduryje mieste tvartas kur visi gali aplankyti, pamatyti karves, ožkas ir pan. nes sakė situacija ten tragiška : paklausė vaikų iš kur pienas atsiranda, sakė iš vištų D
M.Mantas 2009-07-12 19:52
Prakalbot apie "statybas", tai prisiminiau ir aš savo statybas. Nors buvau gana apribotas (20a+kaimynai), bet kartu su kaimynais daug nuveikdavom. Pradejom ir namą statyt, bet teko dekonstrukcija užsiiminėti. Geri laiko buvo
tautiis 2009-07-12 22:28
Kadaise ir as turejau kaima bet deja ta kaima pardave del savu priezasciu Dabar belieka tik besvajoti apie kaime praleistas grazias dieneles. Noreciau kad tie laikai sugryztu
nuomonė 2009-07-12 23:57
Gaila kad tik labai nedaug vaikų gali pasigirti turintys namus, gamtą ir mokyklą 1km spinduliu. Daugumai kaimietukų iki mokyklos reikia sukarti ~10km. Todėl aišku kad jos įtaka krenta ir užauga 'mauglis' Mieste - priešingai užauga apsiskaitęs žmogus, bet nežinantis ką su tom žiniom daryt Šiaip labiausiai man patinka Vokiškas kaimo variantas. Kai vidury kalnų miške iš niekur išdygsta kažkas panašaus į Vilniaus senamiestį. Viskas ko reikia vienoj vietoj. Aišku įskaitant ir autosaloną JAV turi skautų stovyklas ir pnš. Kur pasiima vaikus ilgam laikui. Kažko Lietuvoj trūksta šiuo klausimu
modis 2009-07-13 10:32
Iki 8 klases mokykla buvo uz +-1 kilometro. Tevai i mokykla vede tik pirmoj klasej. Nuo 8 klases mokykla buvo uz 12km ir kasdien teko ten nusikakti paciam (per 5 metus tevai nuveze gal 10 kart). Kazkaip nei mauglis uzaugau ir aukstaja puikiai baigiau. Miestas/kaimas nera skirtumas ponas. Netokiu 'maugliu' mieste uzauga gaujose. Nuo tevu poziurio priklauso. Vokieciai sugeba savo vaikus nukreipt matyt griezciau, i palaida amerikonizma dar nenuklyde. Jei nezinojai Lietuvoje yra Shauliai, puiki jaunimui skirta organizacija. Jei nezinai kazko nesakyk , kad to truksta.
Outland3r 2009-07-13 11:42
Jei norit, kad vaikas praleistų bent jau vasarą nemažai laiko gamtoj. Įgautų vadybos žinių, drausmės ir disciplinos. Leiskit juos į jaunuosius šaulius. Šaulys esu nuo 2001 m. ir būdavo taip, kad visą liepos mėnesį praleisdavai stovyklose prie kokio ežeriuko ar upės ir gyvendavau palapinėse Dabar labai pasiilgstu tų laikų, o ypač tų advanced stovyklų kur vykdavo Rukloje, lakstydavai su AKM arba AK4(G3) ir šaudydavai iš mokomųjų. Naktis miške vidury liepos apkase pasirodė tokia šalta, kad net ir žieminė striukė mažai gelbėjo. Patikėkit verta ten savo vaikus leist.
Tir4elis 2009-07-13 12:02
Vat prie dūšios man tokie tėvai kurie stengiasi daugiau laiko su vaikais praleist . Ir gamtoje visi atsipalaiduoja, ir vaikai ne tik su tėvais jaukiau jaučiasi, bet ir gamtoj pabūna. Šiaip gerai kažkas čia sakė jog nuo tėvų požiūrio daug kas priklauso. Jei tėvai vaikus televizorium ar kompiuteriu auklės tai jokios organizacijos nepadės. Turiu vat klientu kurie baisiai džiaugiasi, kad yra kompiuteris namie nes prie jo pasodintas vaikas nutyla, netriukšmauja ir nekrečia eibių. Pažiūri į tokias "morkas" prie kompo ir baisu darosi, kad remontuoji įrangą jau nebe žmogui, bet būsimam interneto "zombiui" . Žinoma, pats irgi daug laiko prie kompų praleidžiu, bet visada pasitaikius progai mieliau lekiu gamton arba po Lietuvą - Latviją pasivažinėt. Nes baisiai netraukia "sumorkėt" prie kompo..
nuomonė 2009-07-13 13:33
Miestas/kaimas visgi yra skirtumas. Mieste milijonas būdų 'nueit šunkeliais', kaime didesni sunkumai su švietimu ir pajamomis. Nenorėjau nieko ižeist. Pats užaugau ne mieste. Aš turėjau galvoje gryną statistiką ir statistinį vaiką. Tik čia ne tas forumas kad sulaukti jo komentaro Kai tėvai deda pastangas aplinkybės nebetokios svarbios. Bet gi nevisi taip daro. Be to iki 8kl ir tau buvo tik ~1km:P O nuo 8klasės esi jau pakankamai savarankiškas. 12kl. aš irgi keičiau mokyklą, bet esmės tai jau per daug nebekeitė. P.S. negi nebuvo autobuso? Kiek žinau dabar anksti ryte specialiai važinėja mokyklos transportas kad surinkt po kaimus.
Zigzaueris 2009-07-14 10:24
Apie šaulius neskiesk.Tikėjaus,kad ten labiau idealistai renkas,bet kai vėliau būrio vadas vos ne įsakydavo "įkalt" po tiltu,tai atsiprašau.... Pradžia buvo gražo-negerkit,nerūkykit ir t.t. o galiausiai su vadais po tiltais gerdavo chebra.Fignia žodžiu....Geriau kovos menų klubai visokie,aišku žiūrint kur pakliūsi,nes visur visokio brudo yra.