Išbandyti visi didžiausio kosminio teleskopo prietaisai  (4)

Europos kosmoso agentūra (ESA) pranešė apie pirmą kartą išbandytus visus neseniai paleisto kosminio teleskopo „Herschel“ prietaisus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ESA inžinierių teigimu, bandymai pavyko sėkmingai, o gautų duomenų kokybė pranoksta planuotąją, teigiama ESA pranešime.

„Herschel“ observatorijos tyrimų programos inžinieriai išbandė visus tris pagrindinius teleskopo prietaisus. Naudodami SPIRE (Spectral and Photometric Imaging REceiver) detektorių, veikiantį 194 – 672 mikrometrų ilgio elektromagnetinių bangų diapazone, astronomai padarė galaktikų M66 ir M74 nuotraukas. Šie už 36 ir 30 mln. šviesmečių nuo Žemės esantys kosminiai objektai dar nė karto nebuvo fotografuojami tokiame mikrobangų diapazone.

Taip pat buvo išbandytas PACS (Photodetector Array Camera and Spectrometer) prietaisas, nukreiptas į NGC 6543 ūką. Šis už 3 300 šviesmečių nuo Žemės esantis ūkas susidarė „mirštant“ šalia esančiai žvaigždei. Tyrimo metu PACS išanalizavo ūko spinduliavimo spektrą, ir astronomai dar kartą įsitikino, jog NGC 6543 ūko sandara – viena sudėtingiausių iš visų žinomų kosminių ūkų. Be to, šis prietaisas jau buvo atsiuntęs į Žemę pirmą „Herschel“ kosminės observatorijos padarytą nuotrauką – joje matoma galaktika M51.

Inžinieriai patikrino ir HIFI (Heterodyne Instrument for the Far Infrared) instrumentą, fiksuojantį 157 – 212 ir 240 – 652 mikrometrų ilgio bangas. Bandymo metu mokslininkai pasinaudojo vadinamajame DR21 kosmoso regione užfiksuotu infraraudonuoju dujų švytėjimu, siekdami ištirti jų sudėtį.

Kosminis teleskopas „Herschel“ buvo paleistas šių metų gegužės mėnesį. Pagrindinio teleskopo veidrodžio skersmuo siekia 3,5 m – beveik 2 kartus daugiau, nei „Hubble“ kosminio teleskopo. „Herschel“ kosminė observatorija skirta tolimiems kosmoso objektams tirti infraraudonųjų spindulių ir mažiau nei milimetro ilgio bangų ruože. Ji taip pat rinks informaciją apie Saulės sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: