Veneroje aptikti senovinių vandenynų pėdsakai  (0)

Europos kosmoso agentūra (ESA) paskelbė Veneros pietų pusrutulio temperatūrų žemėlapį, liudijantį, kad šioje planetos dalyje senovėje galėjo būti vandenynų. Mokslininkai mano, kad čia vyko aktyvūs tektoniniai procesai, teigiama ESA pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėlapis buvo sudarytas remiantis kosminio zondo „Venus Express“ 2006 m. gegužę – 2007 m. gruodį perduotais duomenimis. Juos surinko Veneros paviršių infraraudonųjų spindulių ruože tyręs VIRTIS prietaisas. Tokio diapazono elektromagnetinė planetos paviršiaus spinduliuotė įveikė tankią Veneros atmosferą ir gali pasiekti „Venus Express“ įrangą. Gauti duomenys atskleidė, kad Veneros pietų pusrutulio dalyje yra regionų, kurių paviršius sudarytas iš šviesesnės spalvos senesnių uolienų. Žemėje tai atitiktų įvairių rūšių granitą, tai yra, pagrindinę žemynų formavimosi medžiagą. Pasak specialistų, tai gali reikšti, jog Veneroje praeityje galėjo būti ištisi vandenynai. Be to, kad galėtų susiformuoti tokios uolienos, būtinas vulkaninis aktyvumas. Tačiau vienintelis būdas nustatyti, kokios jos iš tiesų – nuleisti į Veneros paviršių kosminį aparatą, teigiama ESA pranešime.

Mokslininkai taip pat teigia kol kas neaptikę Veneroje vulkaninio aktyvumo. Stebėjimai infraraudonųjų spindulių ruože labai „jautrūs“ temperatūros pokyčiams, tačiau „Venus Express“ aptiko planetos paviršiaus temperatūros svyravimus 3 – 20 laipsnių pagal Celsijų diapazone. O tai kur kas mažiau, nei tikėtinos į paviršių išmestos lavos temperatūra, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: