Į kosmosą pakilo NASA erdvėlaivis „Endeavour“ (Video)  (2)

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) erdvėlaivis "Endeavour" trečiadienį pagaliau pakilo iš Kennedy centro trečiadienį ir nuskriejo į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), nors per kelias pastarąsias savaites buvo atidėti penki jo starto mėginimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Pagrindinis variklis paleistas. Keturi, trys, du, vienas, greitintuvai paleisti, startas", - paskelbė NASA skrydžių valdymo centro operatorius.

"Endeavour" startavo 18 val. 3 min. vietos (ketvirtadienį 1 val. 3 min. Lietuvos) laiku per jau šeštąjį mėginimą jį paleisti. Penki kiti mėginimai buvo atidėti dėl techninių gedimų arba nepalankių orų.

Pakilęs į Floridos padangę erdvėlaivis įsibėgėjo iki didesnio nei garso greičio, o per mažiau devynias minutes pasiekė 26 tūkst. kilometrų per valandą greitį.

Likus kelioms minutėms iki starto, kai paaiškėjo, kad orai šį kartą nesutrukdys skrydžio, buvo akivaizdu, kad NASA darbuotojams smarkiai palengvėjo. "Atkaklumas atsiperka - sėkmės ir gero kelio", - astronautams palinkėjo skrydžio direktorius Pete'as Nickolenko.

Nuo šeštadienio dėl nepalankių orų "Endeavour" startas buvo atidėtas tris kartus. Du ankstesni mėginimai jį paleisti birželį buvo atšaukti pastebėjus galimai pavojingą degalų nuotėkį: vandenilio dujos prasiskverbdavo dėl netinkamo išleidžiamosios linijos sujungimo prie erdvėlaivio išorinio degalų bako.

Praėjus aštuonioms minutėms po starto "Endeavour" įskriejo į orbitą už 225 kilometrų nuo Žemės paviršiaus, o dar po kelių akimirkų sėkmingai atsiskyrė išorinis degalų bakas.

Tiesa, ne viskas pavyko sklandžiai - skrydžio metu nuo NASA erdvėlaivio „Endeavour“ išorinio degalų bako pastebėtos krentančios nežinomos kilmės nuolaužos. Vienas JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) pareigūnas sakė, kad nuolaužos, kurios buvo pastebėtos atsitrenkiančios į erdvėlaivį praėjus maždaug dviem minutėms po starto per televizijos „NASA TV“ tiesioginę transliaciją, didelės žalos tikriausiai nepadarė.

Šios nuolaužos galėjo būti ledas arba putplasčio fragmentai, atitrūkę nuo išorinio degalų bako, aiškino Billas Gerstenmaieris (Bilas Gerstenmajeris), NASA kosminių operacijų administratorius. „Atitrūko šiek tiek putplasčio, - pareigūnas sakė žurnalistams. - Erdvėlaivio priekinėje dalyje aiškiai matomos kelios baltos žymės, kur atsiskyrė plokštės.“

„Mes to nelaikoma rimta problema - tikriausiai atsiskyrė dalis dangos“, - aiškino B.Gerstenmaieris. Tačiau jis nurodė, kad specialistai atidžiai išnagrinės šį vaizdą, o vėliau erdvėlaivio ir TKS įgulos nariai kruopščiai patikrins „Endeavour“ išorę.

STS-127 misijos tikslai

NASA sakė, kad ši misija, pavadinta kodiniu vardu STS-127, padės įgyvendinti "Japonijos viltis sukurti laboratoriją už Žemės ribų" - erdvėlaivis nugabens į TKS modernią įrangą, padėsiančią atlikti mokslinius bandymus beorėje erdvėje.

"Endeavour" įgula, kurią sudaro šeši JAV ir vienas Kanados astronautas, už 350 kilometrų nuo Žemės skriejančioje orbitinėje stotyje įrengs platformą, kurioje bus galima atlikti mokslinius bandymus vakuume, TKS įgulos nariams neišeinant į atvirą kosmosą.

Elektrinių ir informacinių sistemų inžinierė kanadietė Julie Payette yra vienintelė šioje misijoje dalyvausianti moteris. Ji ir kiti du įgulos nariai, tarp jų erdvėlaivio vadas Markas Polansky, jau yra dalyvavę skrydžiuose į kosmosą. Keturi kiti įgulos nariai į orbitą pakils pirmąjį kartą.

46 metų JAV aviacijos ir kosmoso inžinierius Timas Kopra pakeis TKS įgulos narį Japonijos astronautą Koichi Wakatą, kuris orbitinėje stotyje dirbo jau kelis mėnesius.

"Endeavour" astronautai taip pat atliks kai kuriuos TKS remonto ir techninės priežiūros darbus, taip pat įrengs stotyje šešias naujas baterijas. Šios misijos metu du astronautai atvirame kosmose iš viso praleis 32,5 valandos.

Du hermetiški "Kibo" moduliai buvo prijungti prie TKS 2008 metais, o tuo pačiu metu stotyje buvo sumontuota Europos Sąjungos mokslinė laboratorija "Columbus".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: