Sugalvotas būdas masiškai gaminti dirbtinę žmogaus odą  (11)

Vokietijos Fraunhofer-Gesellschaft mokslo instituto tyrinėtojai surado būdą, kaip daug pigiau gaminti dirbtinę žmogaus odą. Potencialios išradimo pritaikymo sritys apima ne tik nukentėjusių nuo nudegimų gydymą, bet ir leis atliekant gaminių saugumo žmogui testavimą atsisakyti laboratorinių gyvūnų panaudojimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oda skirta ne tik tam, kad gerai atrodytų, įdegtų saulėje ar būtų strazdanota. Ji taip pat apsaugo kūną nuo infekcijų, dehidratacijos ir kitų pasaulio pavojų. Dėl to odos nudegimus patyrę arba nuo odos ligų kenčiantys asmenys susiduria su rimtomis problemomis, kurios neapsiriboja akivaizdžiu skausmu ar išvaizdos estetika. Ilgus metus gydytojai transplantams ir gydymui bando naudoti sintetinę odą, tačiau dirbtinės odos sukūrimo procesas visada buvo brangus ir reikalaujantis laiko. Tačiau dabar Vokietijos Fraunhofer-Gesellschaft mokslo instituto darbuotojai sukūrė būdą masinei dirbtinės odos gamybai. Dirbtinė oda išauginama kartu su kraujagyslėmis ir ją galima naudoti persdinimui, plastinei chirurgijai ar netgi kosmetikos bandymams.

Bazinė odos gamybos sistema, kurią Fraunhofer-Gesellschaft tikisi pradėti pardavinėti jau kitais metais, gali pagaminti 5000 nedidelių žmoguas odos lopinėlių per mėnesį. Iš viso tai sudaro daugiau kaip 3900 kvadratinių centimetrų masiškai gaminamo biologinio audinio. Kiekvieno 0,78 kvadratinio centimetro ploto gabalėlio odos gamybos kaštai sudaro maždaug 49 dolerius, o tai yra daug mažiau nei dabartinė kaina.

Sistema, kuri rinkoje turėtų pasirodyti 2010 metais, yra visiškai automatizuota. Biologinio maitinančio tirpalo, kuriame auga oda, sudėtį kontroliuoja kompiuteriai, auginimo talpos saugomos nuo galimų infekcijų, o specialus peilis automatiškai supjausto išaugintą odą į gabalėlius. Galutinio produkto kokybė taip pat testuojama automatiškai. Visas projektas Fraunhofer-Gesellschaft institutui leido įregistruoti 19 patentų.

Nauju būdu išaugintos odos lopinėliai bus panaudojami gydant odos ligas ir gelbstint nudegimų aukas ir pakeis medicininiuose ir kosmetikos bandymuose naudojamus gyvūnus. Be to, kaip jau minėta, odą galima užauginti iškart su kraujagyslėmis, o tai sudaro galimybę mokslininkams daug paprasčiau atlikti kraujotakos ir odos tyrimų eksperimentus.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)