Į Jupiterį įsirėžė nežinomas dangaus kūnas, patvirtino NASA  (19)

Astronomo mėgėjo iš Australijos pastebėta maždaug Žemės dydžio juodoji dėmė Jupiteryje iš tikrųjų yra susidūrimo su nežinomu dangaus kūnu pėdsakas, pareiškė NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV astronomų stebėjimų duomenys patvirtina, kad į Jupiterį pataikė stambus asteroidas arba kometa, teigiama NASA pranešime.

Liepos 19 d. astronomijos mėgėjo Anthony Wesley padarytoje Jupiterio nuotraukoje pietinio Jupiterio ašigalio rajone, maždaug 216 laipsnių platumoje, buvo pastebėta juoda dėmė. Iš pradžių jis manė, kad tai gali būti vienas iš Jupiterio palydovų ar jo šešėlių, tačiau vėliau įsitikino, kad mažas dėmės judėjimo greitis ir neįprasta padėtis su jais nesusijusi. Naujoji dėmė labai panaši į tas, kurias paliko su Jupiteriu 1994 m. susidūrusi „Shoemaker-Levy 9“ kometa.

Anksčiau buvo pranešta, kad su prielaida, jog A. Wesley Jupiteryje pastebėta dėmė gali būti susidūrimo su kažkokiu dangaus kūnu ženklas, nesutiko dauguma šią naujieną komentavusių astronomų. Jie manė, kad dėmė galėjo atsirasti dėl Jupiterio atmosferoje vykstančių reiškinių.

Tačiau naujų stebėjimų, atliktų infraraudonųjų spindulių diapazone naudojant Havajuose (JAV) esantį NASA teleskopą, rezultatai liudija, kad aukštuosiuose Jupiterio atmosferos sluoksniuose yra didelis kiekis įkaitusių dalelių, kurios paprastai atsiranda po susidūrimo.

„Mums išskirtinai pasisekė, kad stebėjome Jupiterį tinkamu laiku“, - džiaugdamasis astronomo mėgėjo A. Wesley „žvalgybos“ rezultatais, sakė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos astronomas Glennas Ortonas. Jis su savo kolegomis NASA Mauna Kėja observatorijoje Havajuose nuo pat ankstyvo ryto stebi Jupiterį ir renka duomenis apie naują juodąją dėmę. Dabar jie siunčiasi duomenis ir rezervuoja laiką papildomiems Jupiterio stebėjimams infraraudonųjų spindulių ir kitais teleskopais, sakoma NASA pranešime.

NASA astronomų paskelbtoje Jupiterio nuotraukoje, kuri buvo padaryta 1,65 mikrono bangų diapazone, matyti ryški didelė susidūrimo žymė. „Tai gali būti kometa, bet kol kas negalime to patvirtinti“, - sakė G. Ortonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: