Žmonės skleidžia nematomą šviesą  (27)

Žmogaus kūnas skleidžia mūsų akims nematomą šviesą. Šį reiškinį atradę Japonijos mokslininkai teigia, kad evoliucijos požiūriu jis yra visiškai nepaaiškinamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panaudoję itin jautrius šviesos detektorius, japonų mokslininkai užregistravo žmogaus kūno spinduliuojamą fotonų srautą. Jis yra apie 1000 kartų mažesnis už tą, kurį galima pastebėti plika akimi, teigiama internetiniame mokslo žurnale „PloS Online“ paskelbtame Japonijos tyrėjų Masaki Kobayashi, Daisuke Kikuchi ir Hitoshi Okamura straipsnyje.

Autoriai konstatavo eksperimentiškai nustatę, kad žmogaus kūnas tiesiogiai ir ritmiškai „skleidžia šviesą“, o fotonų emisijos pokyčiai paros metu gali būti susiję su energijos metabolizmo pokyčiais.

Stulbinančiose japonų mokslininkų padarytose nuotraukose matyti šviečiantys kelių eksperimento dalyvių kūnai. Tai pirmieji įrodymai, patvirtinantys egzistuojant žmogaus bioliuminiscencijos reiškinį, skelbia britų dienraštis „The Guardian“. Nors jau daugelį metų buvo žinoma, kad visi gyvieji organizmai skleidžia labai silpną šviesą, pirmą kartą pavyko nustatyti, kad tai būdinga ir žmogui.

Japonijos mokslininkai straipsnyje aprašo, kaip, naudodami itin jautrius CCD detektorius, kelias dienas stebėjo eksperimente dalyvavusių savanorių viršutinę kūno dalį. Tyrimo rezultatai liudija, kad žmonių skleidžiama šviesa keičiasi pagal 24 valandų ciklą. Stipriausia ji būna popiet, o silpniausia – naktį. Taip pat paaiškėjo, kad labiausiai švyti žmogaus skruostų, kaktos ir kaklo sritys.

Keista, bet intensyviausios šios akims nematomos šviesos sritys visiškai neatitiko šviesiausių terminių eksperimento dalyvių nuotraukų vietų, kuriose buvo fiksuojamas stipriausias šiluminis organizmo spinduliavimas.

Pasak mokslininkų, užfiksuotas šviesos stiprumas yra maždaug tūkstantį kartų mažesnis, nei gali pastebėti mūsų akys. O kadangi ši šviesa yra tokia silpna, ji negali atitikti jokių žmogaus evoliucijos tikslų – skirtingai nei kai kurių drugelių, kirminų ir giliavandenių žuvų bioliuminiscencija, poravimosi metu naudojama patraukti partnerio dėmesį ar tiesiog aplinkai apšviesti.

Mokslininkai jau seniai įtarė, kad bioliuminiscencija yra būdinga ir žmonėms, tačiau šviesos detektoriai iki šiol buvo nepakankamai jautrūs, kad galėtų registruoti tokios silpnos žmogaus skleidžiamos šviesos pokyčius.

Nors praktinius tokio atradimo pritaikymo būdus sunku įsivaizduoti, jis dar kartą patvirtino, kad žmogaus kūnas gali pateikti mokslui naujų staigmenų, pastebi dienraštis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (27)

Susijusios žymos: