Kosminės akies vyzdyje – juodoji skylė  (2)

NASA kosminis teleskopas „Spitzer“ į Žemę perdavė naujas spiralinės galaktikos NGC 1097 nuotraukas, padarytas infraraudonųjų spindulių diapazone, pranešė „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios galaktikos centre matyti į akį panašus objektas, kurį suformavo galaktikoje esanti milžiniška juodoji skylė. Nors ji nematoma, ją „išduoda“ aplink matoma melsvos spalvos sritis ir baltas aplinkinių žvaigždžių šviesos žiedas.

NGC 1097 yra už 50 milijonų šviesmečių nuo Žemės. Šios galaktikos forma primena Paukščių taką – ji yra spiralinės formos su ilgomis žvaigždžių vijomis.

Pasak astronomų, šios galaktikos centre yra milžiniška, maždaug 100 milijonų kartų didesnės už Saulę masės juodoji skylė. „Šios ir kitų juodųjų skylių evoliucija – aktyvių šiuo metu vykdomų tyrimų objektas, - sakė NASA Spitzerio tyrimų centro Pasadenoje direktoriaus pavaduotojas George‘as Helou. – Pagal kai kurias teorijas juodųjų skylių aktyvumas turėtų silpnėti, kol ilgainiui jos pereitų prie „ramesnės“ būsenos, kaip, pavyzdžiui, mūsų Paukščių take esanti skylė“.

Priminsime, jog tai ne vienintelis kosmoso objektas, primenantis gigantišką akį - panašios išvaizdos yra ir Sraigės ūkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)