Nauja leidyklos „Lututė“ gamtos fotografijų svetainė  (3)

Liepos mėnesį pradeda veikti leidyklos „Lututė“ fotografijų svetainė www.naturephoto.lt. Joje bus kaupiamos ir eksponuojamos nuotraukos apie gamtą: žvėris, paukščius, roplius ir varliagyvius, žuvis, bestuburius, grybus ir augalus, pateikiami gamtininkų komentarai, rūšių apibūdinimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvoje randama dešimtys tūkstančių augalų, gyvūnų ir grybų rūšių. Atskiroms jų grupėms pažinti išleista nemažai vadovų, didesnių ir mažesnių kitų leidinių. Svetainės www.naturephoto.lt tikslas – sukurti lietuvišką sistematinę fotografijų galeriją, kurioje bus kaupiamas gyvosios gamtos nuotraukų archyvas, pateikiami tikslūs rūšių pavadinimai lietuvių ir lotynų kalbomis, nurodoma vietovė, kur rūšis aptikta, kokiomis sąlygomis fotografuota. Svetainės kūrėjai bendradarbiauja su Lietuvos gamtininkais, kurie komentuos publikuojamas fotografijas: apibūdins rūšį, supažindins su jai būdingomis ypatybėmis, elgsena ir kt.

Kol kas svetainę www.naturephoto.lt sudaro septyni bendrieji albumai: „Žinduoliai“, „Paukščiai“, „Ropliai ir varliagyviai“, „Žuvys“, „Bestuburiai“, „Grybai“ ir „Augalai“. Įdomesnėms, fotografo objektyvui patrauklesnėms rūšims bus kuriami atskiri albumai. Kitas rūšis ketinama grupuoti pagal gentis ar šeimas.

Į gamtos fotografijų svetainę nuotraukas galės įkelti visi registruoti svetainės lankytojai, fotografuojantys gamtą. Patikrinus, ar tiksliai nurodyta rūšis, bus publikuojamos įdomiausios, originaliausios, labiausiai dėmesio vertos nuotraukos.

Leidyklos „Lututė“ fotografijų svetainėje www.naturephoto.lt ketinama kaupti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių gamtos nuotraukas. Fotografijų albumai ir jų komentarai bus nuolat atnaujinami.

Fotografuoti gyvąją gamtą, ypač žvėris, – nelengvas uždavinys. Lietuvoje kryptingai tą daro nedaug fotografų. Dauguma jų – gamtininkai. Kad padarytum bent pakenčiamą nuotrauką, pirmiausia reikia daug žinoti apie gyvūnus, jų elgsenos ypatumus, reikia ir daug laiko bei kantrybės.

„Sąmoningu gamtininku tapau būdamas dešimties. Daugiau kaip tris dešimtmečius einu šiuo be galo įdomiu keliu. Svarbiausioji daugelį metų į gamtą vedusi gija buvo žavėjimasis paukščiais, o kasdienybę užvaldė gyvosios gamtos fotografija, – sako svetainės www.naturephoto.lt sumanytojas, leidyklos „Lututė“ įkūrėjas Romualdas Barauskas. – Jau antrą dešimtmetį kiekvieną laisvą akimirką, visus savaitgalius ir laisvadienius skiriu ne tik paukščių, bet ir augalų, vabzdžių, kraštovaizdžio ar miško fotosesijoms. Leidyklos archyve turime sukaupę per 100 tūkst. gamtos nuotraukų. Įdomiausias fotografijas susisteminę ketiname publikuoti naujoje svetainėje. Pastaruosius pusantrų metų sergu labai reta mūsų krašte „žvėriška“ liga – pradėjau fotografuoti žvėris. Pačius vertingiausius kadrus jau įkėlėme į pirmąjį svetainės albumą „Žinduoliai“.

Laukinių žvėrių pasaulis – tikras iššūkis fotografui. Kupinas staigmenų, netikėtumų, neatleidžia nė menkiausios klaidelės. Fotografijų svetainėje www.naturephoto.lt bus pateikiamos įdomesnių kadrų atsiradimo istorijos, fotografavimo aplinkybės.

Pirmąjį svetainės gyvavimo mėnesį veiks tik „Žinduolių“ albumas, kuriame numatoma eksponuoti iki 100 laukinių žvėrių fotografijų. Vėliau pradės veikti ir kitų gyvūnų, taip pat grybų bei augalų albumai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Inesa Oranskytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)