Algimantas Čekuolis. Visatoje nesame vieniši

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

fugslidy 2009-07-27 01:11
Na kas dėl davimosi per visatą pirmyn atgal, tai kažkada kažkokiam mokslinam žurnale skaičiau(Iliustruotasis mokslas gal, nepamenu jau), kaip teoriškai būtų galima judėt greičiau už šviesą. Ten buvo vaizduojamas toks erdvėlaivis(lėktuvas, kosminis laivas, kaip pavadinsi, nepagadinsi ) kuris galėtų iškreipti erdvę aplink jį ir tokiu būdu judėti. Erdvė priekį praplečiama, o galia sutraukiama, panašiai kaip dantų pastos išspaudimas iš tūtelės... Žodžiu kažkas tokio
Aurum 2009-07-27 01:13
Labai gerai pastebeta, kad zmonems reiktu visu pirma susitvarkyti savo darza Savo laiku ir einsteino reliatyvumo teorija buvo laikoma kaip beprocio sapaliojimai, bet tik tam laikmeciui, kol nepastebejo, jog realiai ta teorija padeda uzlopyti labai daug skyliu moksliniu ir tai atsikartoja ir yra teisinga. Bet is pradziu niekas nenorejo tiketi, kad kaip kunas gali tureti skirtinga mase, priklausomai nuo greicio. Net ir dabar rodos dar nera ismatuota kaip mase kinta nuo greicio, o tiesiog skaiciuojama pagal formule. Bet ar tai teisinga... kas zino. O jeigu nori irodyti kazka naujo, is kur tada tenka imti irodymus, ypac kai tas pradeda kirstis su daugeliu dabartiniu teoriju? Jau tokie dalykai pasitaiko su greitintuvais, kur kazkur cia buvo naujiena apie persokusia dalele uz greitintuvo ribu ar kazkas tokio. O straipsnyje pastebeta viena gera mintis, kad zmones yra pernelyg savimeilus: galvoja, kad kiti elgsis taip pat kaip ir elgtusi zmogus. Net ir ieskome gyvybes formu ir salygu butent tokiu, kokios yra pas mus. Bet esant kitai gravitacijai, elektromagnetiniams laukams ir kitiems reiskiniams ar butinai gyvybe tures atsirasti tokiomis paciomis salygomis kaip pas mus. Zemes gyvuosius organizmus sudaro C H N O P S, nes realiai butent sitie elementai musu salygomis lengviausiai sudaro gyvuju organizmu junginius. Bet kas, jeigu esant kitokioms salygoms, aktyviausi pasirodytu kokie Fe Zn B Al ir t.t. ir butent jie sudarytu gyvosios gamtos pagrinda. Tokiu budu mes is paieskos ismetam labai dideli ruoza, nes visai visatai taikome tokius pacius desnius, kurie galioja pas mus. O gal visata padaryta taip, kad kiekvienoje galaktikoje galioja savo desniai, savo sudetis ir savo materija ir migracija tarp galaktiku neimanoma, nes pasikeitus salygoms, visa materija tiesiog sugriuna, nes pavirsta siukslemis. Tiesiog daug gal Cia lyg ir svarsciau apie ateivius, bet dabar paziurekim kaip tas taikoma musu gyvenime. CHNOPS - tai dabartine sistema, pvz. kad ir informacijos irasymas i HDD ant feromagnetiku. FeZnBAl - tai nauja sistema, kuri nesuderinama su dabartine, nes veikia visai kitu principu. Bet tai visai nereiskia, kad nauja sistema neturi veikti, tiesiog reikia sugalvoti kaip padaryti, kad ji veiktu. Isijungi fantazija, pamirsti apie CHNOPS sistema ir uolia, turim SDD kaupyklius. Taigi tokios kaip ir sapaliones apie ateivius, kur nei faktu nei kazkokiu rimtu irodymu nera, gali lengvai transformuotis kitoje srityje i realius dalykus ir turbut daugelis gerbia Cekuoli uz tai, kad jis nera siauros sryties specialistas, o savo zinias gali pritaikyti ir kitose srityse.
kionig 2009-07-27 01:19
Pamegink matematiskai ta tikimybe apskaiciuot Kol nera irodymu, tol ji lygi 0
Mitas 2009-07-27 01:28
Nu bet jums ir nepabosta čia su tais savo įrodymais. Kionig, tu mąstai? Netikiu. Įrodyk, kad mąstai.
Kaukas 2009-07-27 01:32
Na aš turiu galvoj, kiek gali egzistuoti visatoje planetų su sąlygomis tinkančiomis panašiai į žemišką gyvybę. Tai nėra kažkoks pagrindas teigti, kad esant tokioms sąlygoms ims ir susiformuos, bet vistik galimybių turėtų būti daug. Tiksliai matematiškai žinoma nesuskaičiuosi to apie ką nežinai ir patikrint neturi galimybių. Apskritai visi tie sapaliojimai apie ateivius, kaip minėjau tai pokalbiai prie butelio. Egzistavimo nėra jokių galimybių nei įrodyt, nei paneigt kolkas. Todėl ir vadinu tai fantazijomis, kurioms ne vieta moksliniam portale. Jei būtų panele . lt viskas ok, galima diskutuot, kaip ufonautai "borozdiat prostranstvo". O čia galimas tik vienintelis rezultatas - fleimas į kuri ir po metų visvien nebus atsakymo.
Seip 2009-07-27 01:34
Pagal tikimybiu teorija , tai kur kas didesne tikimybe, kad yra kitu "gyvu" planetu negu tikimybe, kad musu planeta vienintele turinti "gyvybe".
kionig 2009-07-27 01:51
Cia kazkaip bloga mintis. Nu taip zmones pagal prigimti yra savimeilus. O jie iesko tokiu salygu kokios yra pas mus, nes jie nezino kas yra ir kaip atrodo, ir is ko ta nezemiska gyvybe sudaryta, todel pakolkas yra ieskoma atitikmenu sau.
kionig 2009-07-27 02:00
As mastytojus ivardinau, tuos kurie neturi ka veikt ir irodineja tokias nesamones, be irodumu Cia reiktu pavadinti sizifisku mastymu is kurio naudos 0 Supranti mastymas vyksta tada, kai yra kokrentus dalykas t.y realus, tada galima mastyti, o kai yra abstraktyvus dalykas tada mastymo savoka verciasi i fantazija P.S zmones, siulau netiketi aklai, nebutinai ir manimi tiketi, geriausia, kai kiekvienas savo teorija galveleje turi 8) , o nebando kitiems primest ja, kur sitas straipsnis tokia funkcija ir atlieka.
Mitas 2009-07-27 02:05
Kionig, aš neklausiu, apie kokius mąstytojus tu ten kalbėjai. Aš aplamai klausiu, tu mąstai? Kad patikėčiau, man reikia įrodymų. Kitaip nieko nebus.
kionig 2009-07-27 02:11
Mastau, nemegindamas pazeist zinomu fizikos desniu.
punktyras 2009-07-27 04:48
Man regis, niekas negali 100% pasakyti, kad kitur gyvybė yra ir pateikti įrodymų ant lėkštutės su mėlynais krašteliais. Lygiai negali įrodymų pateikti ir nežemiškos gyvybės neigėjai. Įrodyti, kad kažkas neegzistuoja, laikantis logikos principų, neina. Čia panašus atvejas kaip su Dievu - tai tikėjimo, o ne įrodymų reikalas. Bet, kad gyvybė kitur GALI egzistuoti, manau, niekam abejonių nekyla. Toks teiginys nepažeidžia jokių dėsnių, nei fizikos, nei matematikos, nei logikos. Teiginys, kad kitur gali egzistuoti kitokie dėsniai, savaime suprantama, visus dėsnius pažeidžia ir diskusiją daro beprasmę - jei bobutė turėtų ratus, būtų traktorius. „Neanglinė“ gyvybė egzistuoti neturi prasmės, nes ir mums įprasta forma pakankamai lanksti, kad egzistuotų labai skirtingomis sąlygomis, kurios gali būti kitose planetose. Išties vienintelė nepamainoma gyvybės egzistavimo sąlyga - skystas vanduo.
Javax 2009-07-27 09:42
cekuolis sucks jis net lietuviskai kalbeti nemoka taisyklingai, o sprendzia visatos problemas... geda...
Seip 2009-07-27 10:10
Fantazuoti galima kiek sirdis geidzia....
Justas116 2009-07-27 10:37
O kaip manot gali egzistuoti gyvybė, kaip pavyzdžiui Titanas? Kur etanas ir metanas yra skystos agregatinės būsenos, atmosfera tanki ir pilna azoto, vyrauja -170 C¤ temperatūra.
Mitas 2009-07-27 10:43
Mąstysi tada, kai įrodysi, kad mąstai. Kolkas dar neįrodei tik nuolat sakei, kad mąstai. Įrodyk, kad mąstai. Man reikia įrodymų.
Seip 2009-07-27 11:01
Kionig ne tik suformulavo atsakima bet ir parase ji ... .be protines veiklos(aka mastymas) to atlikti neimanoma . Mitas gal nesikompromituok dar labiau su tais "irodyk"....
Mitas 2009-07-27 11:15
Deja, nei kionig, nei tu, Seip, man nieko taip ir neįrodėt. Jūs tik teigiat. Teigti ir aš galiu. Įrodykit, kad mąstot. Kur ta jūsų mintis, parodyk man ją. Pasversim, pamatuosim, nustatysim iš ko ji sudaryta. Įrodykit, kad mąstot. Aš kompromituojuosi? Anaiptol, aš vadovaujuosi tik faktais. O jūsų kalbos šiuo atveju visiškai nepagrįstos. Tad prašau, įrodykit, kad mąstot.
Seip 2009-07-27 11:26
Pagal jusu"teorija" iseina , kad joks zmogus, padaras, butybe nemasto... baikit offtopa
Mitas 2009-07-27 11:42
Seip, suprantu, kad tau sunkiai sekasi įrodinėti. Tegul kionig pabando, jam šioje srityje geriau sekasi. Taigi, kionig, mane, kaip ir tave, domina tikri patikimi įrodymai. Tai kur ta tavo mintis?
kionig 2009-07-27 11:51
Jei jus sugebesit atsakyti be fantazijos, tada visi mokslininkai sugebes atsakyti jums, kur ta nezemiskoji gyvybe gali egzistuoti ir paskaiciuos ka tik nori. Bet pakolkas to nematau, tik fantazijos vaisius. Beje, pats cekuolis kai kur priestauraja sau. Jis nieko naujo neparase, bet perverte savaip, todel siulau netiketi aklai siuom straipsniu. Ka irodo sis straipsnis, tai ta, kad viltis durniu motina