Soliariumai tokie pat kenksmingi, kaip ir rūkymas  (19)

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino, kad soliariumuose naudojamos ultravioletinių spindulių lempos kelia tokį pat susirgimo vėžiu pavojų, kaip ir rūkymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

PSO ekspertai, išnagrinėję pastaraisiais metais atliktų tyrimų rezultatus, pakeitė soliariumų keliamos vėžio grėsmės vertinimą. Dabar ultravioletinių spindulių šaltiniai pateko į didžiausio vėžio pavojaus kategoriją – kartu su cigaretėmis, alkoholiu ir asbestu, praneša „Telegraph.co.uk“.

Anksčiau soliariumai šia prasme buvo vertinami kaip „galimai kancerogeniški“. Įvairių pasaulio šalių vyriausybės jau svarsto galimybes pakeisti galiojančius įstatymus, kad būtų galima apsaugoti soliariumų lankytojus, ypač jaunimą, sakoma pranešime.

Oficiali PSO pozicija pasikeitė po to, kai Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra Lione (Prancūzija) išnagrinėjo soliariumuose naudojamų ultravioletinių spindulių šaltinių poveikį sveikatai.

Prieš 2 metus ekspertai perspėjo, kad rizika susirgti odos vėžiu naudojantis soliariumų paslaugomis per pastaruosius 10 metų patrigubėjo. Tai aiškinama tuo, kad juose buvo pradėtos naudoti itin galingos ultravioletinių spindulių lempos, padedančios įdegti iškart. Būtent to pageidavo didelė dalis soliariumų lankytojų.

„Keli kontrolinių grupių tyrimai suteikė pakankamai įrodymų, patvirtinančių tiesioginį ultravioletinių spindulių šaltinių ir akies vokų vėžio ryšį“, - žurnale „The Lancet Oncology“ pareiškė daktarė Fatiha El Ghissassi.

D. Britanijos sveikatos apsaugos ministerijos atstovas „The Telegraph“ sakė, kad soliariumai gali būti pavojingi, ir, jei reikės, bus siūlomi nauji įstatymai jaunų žmonių sveikatai apsaugoti.

Šios šalies Soliariumų asociacijos vadovė Kathy Banks savo ruožtu tvirtina, kad ultravioletinė spinduliuotė kelia didesnį susirgimo vėžiu pavojų tik tais atvejais, kai kaitinamasi ilgiau, nei leidžiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)