Iš Mėnulio grunto išgautas deguonis  (13)

Kembridžo universiteto mokslininkai pranešė, kad jiems pavyko sukurti technologiją, padedančią gauti deguonį iš Mėnulio grunto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo tyrimų rezultatus jie pristatė Teorinės ir taikomosios chemijos tarptautinės bendrijos kongrese, o trumpas ataskaitos turinys pateikiamas „Nature News“.

Naujo įrenginio darbo pagrindas - procesas, analogiškas įprastai elektrolizei. Vietoj katodo naudojamas Mėnulio uolienos fragmentas. Jis patalpinamas kalcio chlorido, kurio temperatūra siekia 800 laipsnių pagal Celsijų, tirpale. Į tą patį tirpalą dedamas ir anodas, pagamintas iš kalcio titanato su priedais, suteikiančiais gautai medžiagai elektros pralaidumą.

Pradėjus tekėti elektros srovei, metalų oksidai, esantys Mėnulio uolienoje, praranda neigiamai įkrautus deguonies jonus, kurie ima judėti nuo katodo link anodo. Atiduodami elektronus anodui jonai virsta deguonies atomais. Tyrinėtojų teigimu, naujo metodo laboratoriniai bandymai, kurių metu naudojama Mėnulio uolienos JSC-1 emuliacija, parodė, kad tonos deguonio pagaminimui sunaudojama apie trys tonos medžiagos.

Pažeidžiama naujos technologijos vieta - anodas, kuris bėgant laikui nusidėvi. Mokslininkams pavyko parinkti tokį komponentų mišinį, kad gautas anodas prarastų apie 3 centimetrus ilgio per metus. Šie paskaičiavimai buvo padaryti po 150 valandas be pertraukos trukusių bandymų.

Tyrėjų teigimu, teoriškai reikia vos trijų apie metro aukščio generatorių, kad Mėnulis būtų aprūpintas tona deguonies per metus (tokio kiekio deguonies nugabenimas raketomis kainuotų apie 100 mln. dolerių). Proceso metu būtų sunaudojama apie 4,5 kilovatų energijos. Mokslininkai pažymi, kad pirmojo įrenginio prototipo užbaigimui jiems reikės apie 16,5 milijonų dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(1)
(0)

Komentarai (13)