Mykolas Drunga. Ko lietuviai galėtų pasimokyti iš kai kurių arabų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2009-08-18 19:43
Šaukštas deguto bačką medaus sugadina. Kaip sukontroliuosi, kad kokie nors narkobaronai mestų savo nešvarius darbus, kad staiga atsisakytų turtų ir valdžios... O ir šiaip nenorinčius išsidalinti, eiti į kolūkius - išbuožinsi? Kažkur jau girdėta... Graži utopija, bet jai pasiekti dar reikia šimtmečių, jei tai išvis įmanoma.
mykolas 2009-08-18 20:11
Tau neduoda ramybės narkobaronai? Pabandyk surinkti būrį bendraminčių ir nudėti jį. Jei tau pavyks, sėsi į kalėjimą už žmogžudystę, plius dar pripaišys už nelegalaus ginklo laikymą. Galėsi dėkot partijai ir tėvynei
Arns 2009-08-18 20:53
"Taip tai demokratija, tik be seimo ir vyriausybės" deje, pati demokratija jau skatina rinktis virsesnius, butent is senoves graikijos demokratijos, per tukstanmecius ir issivyste dabartinis valdymas(taip taip, ir musu Seimas) "Anarchistai neturi jokios hierarchijos, juos vienija bendros idėjos ir žinios kuriom jie dalinasi" Viena ideja? Nuo kada? Daug gyvenime sutiktu zmoniu galetum ivardinti kaip "tavo klonus", kurie masto visais klausimais vienodai arba kiek psigincyjus nusprendziama daryti tik taip ir ne kitaip? Jei tokiu daugiau kaip 100 zinai, tai jau super "Tau neduoda ramybės narkobaronai? Pabandyk surinkti būrį bendraminčių ir nudėti jį. Jei tau pavyks, sėsi į kalėjimą už žmogžudystę, plius dar pripaišys už nelegalaus ginklo laikymą. Galėsi dėkot partijai ir tėvynei" tam yra civilizuoti budai, pranesti atitinkamoms institucijoms, kurios teisingumas vygdys uz tave ir tavo anarchistiniu paziuru banda.
rwc 2009-08-19 02:47
Dabar yra bent centralizuotos pajėgos, valstybės skiria kovai milžiniškus biudžetus, yra tarptautiniai įsipareigojimai, kurių daugmaž laikomasi. Tame ir yra esmė, kad tu vienas ar tavo kaimas nėra įpareigotas gaudyt ir skerst. Tam ir reikalingi įstatymai, biudžetai ir aiški struktūra. Ar tau geriau atrodo vienas didelis getas po gerai organizuotos mafijos padu? Patikėk, mafijozai su savo hierarchija, šnipais ir organizuotumu būtų dėję ant jūsų laisvių ir saviorganizacijos. Kol surinksi reikiamą kiekį amunicijos, apibėgsi kaimynines bendruomenes, kad pasiskolintum malūnsparnių, tavo kaimo seniai nebus likę. Tuo labiau - niekas ir neskolins, nes be įsipareigojimų, hierarchijos ir visų valstybės atributų negaus jokių garantijų, kad grąžinsi arba jų pačių neišpleškins. Pakaktų vienos gerai organizuotos grupuotės, kad tavo anarchistinis pasaulis taptų viena didele karų ir nelaimių zona. Žūtbūtinių kovų už išlikimą zona. Kuo viskas pasibaigtų - susiskaldymu į totalitaristines zonas. Gražus tavo modelis, bet naivus. Pasaulyje nėra idealių žmonių, jis nesusideda vien tik iš darbo, socialinio aprūpinimo ir tariamai begalinės visiems tinkamos produkcijos. Dar: "laisva" JAV ekonomika - kiek tas laukinis kapitalizmas laikėsi, ką darbininkai galėjo padaryti prieš galingesnius? Ogi nieko - taigi atsirado reguliavimai, antimonopoliniai ir darbuotojų apsaugos įstatymai. Kas užtikrino jų vykdymą? Ogi federalinė valdžia ir tarptautiniai susitarimai. Vat ir viskas: stipresnis nugali silpnesnį, ir kitus silpnuosius padaro savo vergais - arba pradedi reguliavimą bandydamas nustatyti jėgų balansą.
mykolas 2009-08-19 21:24
Naivu yra tikėti, kad gyventi pagal taisykles, kurių tu nekuri, ir pirkti paslaugas, kurių tau nereikia, yra laisvė. Atleisk bet tavo argumentai apie vartotojų apsaugą nuo kontrabandos tiesiog juokingi . Manes taigi niekas nesaugo nuo blogo valdžios darbo. Nerašysiu daugiau nieko, aš per menko kalibro guru kad jus užbombarduočiau gausiom anarchijos principų teorijom, kadangi pats šią idėją atradau ne per seniausiai. Daviau nuorodą, žiūrėkit, švieskitės, analizuokit.
Skaitytojas 2009-08-19 21:32
Galvojau neberasyti, taciau rwc tiesiog provokuoja. Butent, kad serga ir mano gyvenimas ne toks ilgas, kad laukti, kol ji pasveiks, kol pasikeis lietuvio mastymas ir logika, as neturiu turtingu tevu, giminaiciu, dedziu su plaukuotom rankom, itakingu pazinciu. Balsavau karta, du, tris. Kaip nesamones, taip nesamones. Niekas nesikeicia, o gyventi tai norisi.
Jusc 2009-08-19 22:35
Kas bus jei visi taip darys? Pabalsuos karta, du pamatys, kad nieko gero ir pabegs. Man siaip idomu uz ka balsavai ir kodel, ar labai domiejaisi sarasais, planais ir praeitimi. Bet cia nebutina i ta klausima atsakyt, labiau noreciau pamatyti atsakyma i sekanti klausima. O ar tu kanors is savo aplinkiniu pamokiai, kaip reikia protingai balsuoti?
Skaitytojas 2009-08-19 23:03
Kaip tu reaguotum jei as pradeciau tave mokyti? Ir apskritai nusisneki ir jau nebeidomu darosi. As zinau savo teises, ir zinau daugiau nei tu pasiskaites siuos komentarus. Ir dar karta sakau, kad esi bukas lietuvis kuris tik ir rupinasi ka as darau, su kuo miegu, uz ka balsuoju, kuom nepatenkintas, kodel neatsakiau i klausima, ir kad as kvailas, o tu protingas.... Ir visiskai pamirsai kad per tuos rupescius, pats visiskai nieko nedarai. Jei, jus, tie kurie tokie "protingi" tikrai darytumete nors maza dalele apie ka ciau svaigstat, gal tikrai lietuvoje butu geriau. Prisiskaitei teorijos, o apie praktika nieko nenusimanai, o dar sokineji.... Va tokie ir valdo lietuva...
rwc 2009-08-20 15:30
Na, jei taip kaltini visus neveiklumu ir didžiuojiesi, kad dirbi kitai valstybei... Aš taip pat galėčiau savo miestą įrašyti Geneva, München, Wien, Kaunas, Vilnius - nežinau, kur laiko praleidžiu daugiausiai. Arba для особенно тупых - Suisse, Deutchland, Österreich, lyg tai parodytų kažkokią viršenybę. Galėčiau girtis, kad visur turiu socialines garantijas, o likę Lietuvoje - durneliai, nieko neveikiantys ir neieškantys kelių. Bet ne, aš geriau pasigirsiu, kad gaudamas honorarus ir pareigines algas užsienyje, tvarkingai susimoku lietuviškus mokesčius ir iš jų gaunu visas garantijas. Dar pasigirsiu, kad domiuosi tiek Lietuvos, tiek užsienio lietuvių reikalais. Kad visur būdamas stengiuosi parodyti, kad Lietuva - kylanti, moderni, vakarėjanti valstybė, o ne barbarų kraštas. Kad esant progai stengiuosi outsourcinti tyrimus ir darbus į Lietuvą, jos studentams ir specialistams bei atvirkščiai - padėti jiems ieškoti stažuočių, mainų užsienyje. Yra daug lietuvių užsienyje, išvažiavusių stažuotis, mokytis, pagal kontraktus, kurie kiekviena proga grįžta namo, stengiasi susidaryti objektyvią nuomonę. Kurie nepasitiki vien lrytu ir delfiu, bet prašo atvežti normalios, apžvalginės spaudos. Kurie prašo pasidomėti mokesčių, švietimo sistemos pasikeitimais, darbo sąlygomis, bendromis nuotaikomis - ir savo ruožtu man suteikia naudingos informacijos apie jų gyvenamą šalį, universitetą, socialines garantijas. Jie neverkia, o pastebi teigiamus pokyčius (šitą isterinę krizę atmetam). Jie laukia, kada baigs mokslus, galės grįžti ir pritaikyti savo žinias ir patirtį. Juos aš gerbiu labiausiai - gal dėl to, kad jų pažiūros man artimiausios. Kita grupė, kurią taip pat gerbiu už neapsimetinėjimą - tiesiog gero gyvenimo ieškotojai. Jie nedalyvauja lietuvių susirinkimuose, neskaito lietuviškų portalų, nekomentuoja delfyje, mažai bendrauja su šeimomis ir draugais Lietuvoje. Jie ieško savo amerikos ir nesižvalgo atgal. Pamiršta, kad egzistuoja tokia Lietuva, lietuviai ir lietuvių tradicijos. Su jais bendrauju dalykiškai - niekada kalba nenukrypsta, kokie tie lietuviai niurgzliai ir kaip nieko nesugeba. Jiems tiesiog dzin, kuo būti - lietuviu, amerikiečiu ar japonu. Apie išvažiavusius užsidirbti ir grįžti neverta pradėti - tokių pažįstame visi, apie juos daugiausia rašoma. Paminėjau tik dėl pilnumo. Bet labiausiai užknisa išvažiavę, įleidę kažkur šaknis ir tuo besididžiuojantys, bet sekantys populiarią žiniasklaidą ir besikabinėjantys prie valdžios, prie "valstietiško" lietuvių būdo, visais kanalais dergiantys Lietuvą. To aš nesuprantu - juk jei susiradai naują tėvynę, naudojiesi jos privalumais ir nematai jokių perspektyvų dirbti Lietuvai - tai ir šik ant tos naujosios tėvynės. Nekišk savo trigrašio ten, kur nereikia, ir kur jis niekam neįdomus. Nesėk pesimizmo ir isterijos. Nes labai negražu iš vienos lėkštės srėbti, o į kitą spjaudyti. Skaitytojau, tai kuriems gi priklausai pats?
Skaitytojas 2009-08-20 19:51
Nu zodziu be komentaru... Tikras stereotipinis lietuvis: "...pradejau mokytis, pamaciau, kad sudas gaunasi, isvaziavau rinkti braskiu, gryzes uz paskutinius litus nusipirkau BMW, mamos paprasiau pinigu benzinui, isvaziavau i miesta, pakabinau kaimiete, noredamas pasirodyti kaip tikras lietuvis-gaidys, spaudziau gaza, cia staiga mentas sustabde ir ateme man teises, tai as gryzes susitikau su draugais ir taip dejau i suns dienas ta menta, nes kokia teise jis turejo tai daryti: as gi lietuvos geradaris, pasaulio teisuolis. Paskui prisedau prie kompo ir pradejau rasyti komentarus apie tai, kox as issilavines studentas,kad nedirbu, o mokausi nes dirbti nesugebu, kad mano idejos ir pamastymai yra nepakeiciama ir negincyjama tiesa, ir koks as geradaris lietuvos patriotas, kuriam ziniasklaida, nuvalkiota ir pigi televizija visiskai isplove smegenis. Ir as rasiau kur buves, kiek daug pasiekes, dejau ant visu tu kurie dejuoja ir uzsienyje dirba, nes as turiu BMW ir mano draugeliai besmegeniai, ir man nusispjaut kad 75% lietuvos gyventoju nesuduria galo su galu, ir kad zmonems uzdirbantiems 600lt pasiulo dar sumazinti algas. Ne, tai yra labai gerai, taip turi buti, valdzia labai protinga ir as ja gerbiu nes esu optimistas- padlaizys, matau tik tai kas per metra nuo mano nosies ir labai gerai moku pavadinti visus kvailiais, nes as lietuvis- gaidys, kurio niekas nepabaidys....." Butent, kad tokiam kaip tu, besmegeniui, kitu nuomones, pamastymai ir pastebejimai net neydomus ir butent tokie sudaro salygas daugumai nusispjauti ant lietuvos ir ieskoti gyvenimo kitur, nes ju nuomones neidomios...
rwc 2009-08-20 20:55
Jei visi išdavikai nuo mano kalbų bėga, tuomet džiaugiuosi. Ir apskritai: kam klausi, ką tau gali duoti Tėvynė. Paklausk, ką gali duoti jai. Tuomet gal kas nors tavęs ir klausys.
Skaitytojas 2009-08-20 21:00
Reik baigti tuos beprasmius komentarus. Tikrai matosi ko lietuva turi pasimokyti is kitu. Ir tai tikrai truks ilgai.
Karak 2009-08-20 21:01
[quote="Skaitytojas"<...>.[/quote] nu niekaip nesuprantu kodėl taip užsipuolei rwc ir tokius išvedžiojimus sukūrei... Man asmeniškai rwc aiškiai išdėstė savo nuomonę ir grupes, į kurias suskirsto išvykusius lietuvius ir pilnai su jo tokiu skirstymu sutinku. Niekaip nesuprantu koks yra išvis tikslas ant ko nors varyti, tuo nieko nepasieksi. Visada man pačiam yra įdomiau pažiūrėti kas kitose šalyse yra kitaip ir palyginti su Lietuva, tuo pačiu pagalvoti ar tokia sistema tiktų Lietuvai. Geriau sudalyvauti tokiam projekte: http://atgimimas.lt/news_comments.php?id=1247658416 negu visą laiką sakyti, kaip viskas blogai...
Skaitytojas 2009-08-20 21:16
Tikrai geras puslapis ir daug geru pasiulymu. O del uzsipuolimo- tai nerikia niekada pulti kitu pirmam. Jei zmogus nesupanta, kad isvaziavau ne is gero gyvenimo, o bando isvadint dezertyru, siulo s...kt, jam neidomios mano nuomones, tai ir issaukia atsaka. As tikrai neverkiu, as matau kasdien, kaip mano seimos nariai vargsta, kaip praranda darbus broliai, kaimynai, draugai. Ir esu salyje, kurioje veikia istatymai bei mokesciai. Ir tikrai cia ekonomika stipri net ir krizes metu. Ir bandau padiskutuot apie tai, kad lietuvai butu gerai atkreipt i tai demesi. Bet ne, kazkas turi tik uzsipult net neleides issiziot.
rwc 2009-08-21 01:54
Gerai, pabandom perverst: , kuriai grupei priskirtum save. Gal tiesiog komentuoji pavargęs ir piktas (beje, nebe pirmame straipsnyje), gal aš susinervinęs ne taip interpretuoju (prisipažinsiu, susirašinėjimas su mykolu apie anarchiją mane kiek išmušė iš vėžių). Juk nesiūliau pačiam varyti ant valstybės - tiesiog konstatuoju, kad yra žmonių, kuriems to reikia, kad ir kas bebūtų. Kuriems ir medus būtų kartus.
Skaitytojas 2009-08-21 19:00
Malonu, kad kazkiek kaltes matai savyje. Ir jei dar visiskai nesunervinau taves, tai leisk atsakyti i komentara apie kitos valstybes sukurta geri. As tik sakau, kad mes, tu, as, mano kaimynas negalim paimti ir valdyti valstybes, todel renkame atstovus, kurie ir turetu stengtis protingai valdyti. Tai ir noriu duoti pavyzdi Norvegija. Ju valdzia stengiasi islaikyti ekonomiskai stipria valstybe. Todel juos turtingus daro ne tik nafta, bet ir mokesciai. Pvz. PVM- 25%, nuo algos atskaito 36%, ir apskritai ten daug moketi reik. Bet valstybe suteikia socialines garantijas, tikrai gera pensija. Ir kai uzklupo krize, valdzia is sukauptu valstybes lesu skolino bankams, kad paskolu palukanos nekiltu. Ir tai padejo. Ir turbut man pyktis ima del to kad nieko panasaus niekas nedaro lietuvoj.
rwc 2009-08-23 14:56
Nori kaltinti dabartinę valdžią, sakai, kad vis išrenkam "ne tuos". Taip, aš irgi nesu patenkintas kai kuriomis personomis dabartiniame Seime. Taip, dabartinės Prezidentės vietoje norėčiau matyti kitą žmogų. Rinkimai yra kompromisas, ir nori nenori, bet dabartinis kompromisas mane tenkina. Minėjau, kad krizę savo kailiu pajutau anksčiau nei Lietuvos valdžia. Kirkilui seniai buvo pirštu badoma į NT burbulą, į užsienio bankų problemas, į nerealius piliečių lūkesčius, galų gale - pačios valdžios išlaidavimą. Estai gerokai anksčiau pradėjo kaupti rezervus, didinti mokesčius augimo laikotarpiu. Jie užsiaugino lašinius. Tuo tarpu mūsų dabartinei valdžiai nelieka nieko kito, kaip desperatiškai kapanotis iš susidariusios situacijos. Ji tai daro ganėtinai drąsiai ir lanksčiai - už tai ją gerbiu. Kitas dalykas - pilietinė visuomenė ir verslo subjektai. Apie bankus mano nuomonė pagedo, jie dabar žaidžia pokerį tiek su valdžia, tiek su studentais, tiek su kitais piliečiais. Dabar ne laikas steigti valstybinį banką, kuris pagal piliečių poreikius konkuruotų palūkanomis, pinigų išleidimu į rinką ir t.t.. Desperatiškai didinami mokesčiai - panašu, kad ir pats to norėtum, bet kažkodėl visi nepatenkinti. Ir kaip bus patenkinti - juk šiaip ar taip, krizė. Tą turėjo, kaip pas estus, daryti ankstesnė valdžia užuot užsiėmusi populizmu. Pseudolobistiniai klanai, spec. tarnybos - jos neatlieka savo darbo. Bet tikiuosi, kad dabar, visoms valdžioms smarkiai sudešinėjus, atsiras valios ir sutarimo tuos klanus išardyti ir juos pakeisti jaunais, tikrai valstybiškais žmonėmis. Dar vienas dalykas - mes nemokame pareikalauti atsakomybės. Politikai, teisėjai, pareigūnai lengvai išsuka kailį, jaučiasi nepažeidžiami. Turime viešinti kiekvieną tokį atvejį, eiti prie to, kad kiekvienas paklydimas baigtųsi bent nušalinimu nuo pareigų. Bet to nepasieksime nei per metus, nei per porą. Einame link to, ir tai mane džiugina. Tauta serga, bet po truputį sveiksta. Ir tai yra mūsų - piliečių pareiga padėti jai, pradedant nuo savęs. Negalime bėgti nuo problemų, turime jas įvardinti ir siekti, kad jos, o ne simptomai, būtų sprendžiamos. Kai pasveiks tauta, tuomet ir sukursime gerovės valstybę. Bet pyktis, niurzgėjimas ir laimės ieškojimas svetur nėra tas kelias, kuriuo turime eiti. Esame tokiame taške, kur turime sveikinti bet kokią iniciatyvą, neprasilekiančią su logika. Dabartinė krizė yra labai geras metas atsigręžti, pripažinti klaidas ir drąsiau nei bet kada nuo 1990-tųjų keistis. Skaitytojau, neklausiu kaip - bet tikiuosi, kad prisidedi prie to.