Vakarų ir Rytų gyventojai skirtingai supranta mimiką  (9)

Mimikos kalba nėra universali: veido išraišką europiečiai ir Azijos gyventojai suvokia skirtingai, nustatė tyrimo, publikuoto žurnalo "Current Biology" tinklapyje, autoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Mes pastebėjome, kad Rytų ir Vakarų gyventojai skaitydami mimiką atkreipia dėmesį į skirtingas veido dalis. Europiečiai tiek pat dėmesio skiria akims ir burnai, tuo tarpu Azijos gyventojai seka akis ir ignoruoja burną", - sako Didžiosios Britanijos universiteto mokslininkė Rachael Jack.

Jos teigimu, tai reiškia, kad Rytuose žmonėms sudėtinga suvokti mimikas, kai akių išraiška yra vienoda, bet burnos - skirtinga.

Tyrėjai analizavo kultūrinius skirtumus suvokiant mimikos kalbą eksperimento, kuriame dalyvavo 13 baltaodžių europiečių ir 13 Vakarų Azijos gyventojų, metu. Jiems buvo siūloma įsižiūrėti į žmonių portretus ir išskirti juos į grupes pagal emocijas kurias išreiškia mimima - liūdesį, nuostabą, laimę, baimę, pasibjaurėjimą ar abejingumą. Eksperimento metu dalyvių akių judesiai buvo stebimi specialiu prietaisu.

Paaiškėjo, kad Azijos gyventojai atidžiau tyrinėja akis ir suvokdami emocijas daro daugiau klaidų nei europiečiai. Šie duomenys rodo, kad europiečiai perduoda emocijas viso veido išraiška, o Azijos gyventojai akcentuoja akių išraišką, pažymi tyrimui vadovavęs Glazgo universiteto mokslininkas Roberto Caldara.

Šio tyrimo rezultatus patvirtina ir emocinių punktuacijų arba taip vadinamų "šypsenėlių", naudojamų Europoje ir Azijoje, lyginamoji analizė.

"Emotikonai, naudojami internetinėje erdvėje emocijoms perteikti, atspindi supaprastintą veido išraišką. Įdomu, kad egzistuoja akivaizdūs kultūriniai skirtumai, kaip formuojami šie ženkliukai", - sako Jack.

Vakarietiškos šypsenėlės vaizduoja visą veidą, taip pat ir burną, pavyzdžiui :-) - džiaugsmas, ar :-( - liūdesys, :-o - nuostaba. Tuo tarpu Azijoje svarbiausias akcentas tenka akims. Džiaugsmas žymimas ženkliuku ^.^, liūdesys ;_; nuostaba o.o.

Šie rezultatai liudija, kad emocinis, neverbalinis žmonių bendravimas yra kur kas sudėtingesnis, nei manyta anksčiau. Mimikos kalbos negalima laikyti universalia, galinčia padėti susikalbėti skirtingų kultūrų žmonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(2)
(0)

Komentarai (9)