Mokslininkai: tamsioji energija neegzistuoja?  (42)

Tamsioji energija tikriausiai neegzistuoja, naujo tyrimo išvadose teigia du mokslininkai iš Jungtinių Valstijų. Tamsiosios energijos sąvoką kosmologai sukūrė norėdami prie realybės pritaikyti Alberto Einšteino Reliatyvumo teoriją, kuomet modernūs kosmoso teleskopai padėjo nustatyti, jog Visata elgiasi ne taip, kaip turėtų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigė A. Einšteinas, greitis, kuriuo Visata plėtėsi po Didžiojo sprogimo, turėjo būti lėtesnis, negu iš tikrųjų buvo. Ši anomalija grasino aukštyn kojom apversti visą teoriją. Norint paaiškint šį mokslinį nesusipratimą ir buvo sugalvota tamsiosios energijos teorija.

Visgi dabar Blake`as Temple`is ir Joelis Smolleris, matematikai iš Kalifornijos ir Mičigano universitetų, tiki suradę naują tiesą. Jų pateikti skaičiavimai rodo, jog visi skaičiai sutampa, į skaičiavimus neįtraukiant šios prieštaringos medžiagos, rašo telegraph.co.uk.

Šis mokslininkų teorija galėtų pakeisti visą tariamą Visatos sandarą. Standartiniame kosmologiniame modelyje Visatos evoliucijos aiškinimai pradedami nuo Didžiojo sprogimo. Tačiau neseniai astronomai pastebėjo, jog galaktikos toldamos viena nuo kitos greitėja. Kosmologai šį reiškinį bandė paaiškinti tamsiosios energijos sąvoka. Teigiama, kad tamsioji energija sudaro beveik tris ketvirtadalius visos Visatos masės – energijos.

Naujasis tyrimas greičiausiai bus taip pat prieštaringai vertinamas kaip ir darbas, kuriam jis ketino mesti iššūkį. Mat naujose išvadose teigiama, kad galaktika yra Visatos centre, o tokia galimybė šiuolaikinio mokslo buvo nuolat neigiama. Pasak mokslininkų, visą laiką buvo bandoma atrasti tamsiosios energijos paslaptį: ją patvirtinti arba paneigti. Tai, ar naujoji teorija pasitvirtins, parodys tik laikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (42)