Britai masiškai įdarbina „pigius“ Baltijos šalių gydytojus  (9)

Baltijos valstybėse siaučiant krizei medicinos darbuotojai įnirtingai viliojami į D.Britaniją kaip pigi darbo jėga, praneša dailymail.co.uk. Pasak britų žiniasklaidos, šalyje nerimaujama dėl vis didesnio skaičiaus medikų, atvykusių iš tokių šalių kaip Lietuva, Latvija ar Lenkija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už mediciną atsakingi Latvijos valdžios pareigūnai skundžiasi, kad įdarbinimo kompanijos, „aprūpinančios“ ligoninesdarbuotojais „tiesiog išprotėjo“ siūlydamos medikams persikelti į D.Britaniją už penkiskart didesnį atlyginimą nei jie gauna namuose, net jei jie nemoka anglų kalbos. „Jie daktarus ir seseles perka urmu“, – žiniasklaidai skundėsi Latvijos Kardiochirurgijos centro vadovas prof. Andreis Erglis.

Didžiulis protų nutekėjimas

Jis nuogastauja dėl kardiochirurgijos Latvijoje ateities – šią Baltijos valstybę krečia sunki ekonominė krizė, ją palieka daugybė medikų. „Išvyksta mūsų geriausi specialistai bei ką tik baigę rezidentūrą. Išvažiuoja tiek seni, tiek ir jauni, su didžiule patirtimi ar išvis be jos“, – tęsė A.Erglis.

Jo teigimu,vien Latvija prarado 200-300 daktarų. „Latvija išleido milijonus jų išsilavinimui, o dabar jie tiesiog medžiojami iš mūsų. Aš pats asmeniškai esu gavęs pasiūlymų dirbti D.Britanijoje, tačiau niekada neapleisčiau savo centro. Tačiau negaliu kaltinti ir kolegų – čia kardiochirurgai uždirba 700-800 svarų sterlingų per mėnesį, kai tuo tarpu Britanijoje jie gali gauti penkiskart daugiau“, – kalbėjoprofesorius

Plėsis ir į Lietuvą

Viena britų kompanijų, „ID-Medical“ patvirtino, kad šiuo metu apmokoma 80 Latvijos medicinos specialistų. Planuojama, kad vėliau jie dirbs Anglijos ligoninėse, o dauguma atlyginimus gaus iš D.Britanijos mokesčių mokėtojų pinigų. Ši įmonė gydytojus samdo Bulgarijoje, Rumunijoje bei Lenkijoje, o rugsėjį planuoja plėstis ir į Lietuvą bei Estiją.

„ID-Medical“ tikina, kad jie D.Britanijos sveikatos apsaugos sistemai gali pasiūlyti pigesnius darbuotojus, nes Rytų Europos medikams galima mokėti mažiau nei Jungtinės Karalystės specialistams.

Gauna nemažus komisinius?

Kalbama, kad šiai kompanijai mokami nemaži komisinius už kiekvieną priviliotą gydytoją, tačiau „ID-Medical“ Latvijos skyriaus vadovas Jamesas Coffillas neatskleidė, kas ir kaip finansavo intensyvius įdarbinimo procesus.

Į skelbimus dėl darbo D.Britanijoje atsiliepiančiam medicinos personalui aiškinama, kad jiems nebūtina gerai kalbėti angliškai – esą reikiamų terminų jie pramoksiantys kursų metu.

Persekioja su darbo pasiūlymais

Latvijos medikų bendrijos prezidentas Peteris Apinis dailymail.co.uk pasakojo, kad britų įdarbinimo agentūros sugebėjo gauti netgi gydytojų namų adresus ir juos užverčia darbo D.Britanijoje pasiūlymais.

„Kai tik kuri nors ligoninė ar klinika susiduria su biudžeto mažinimu ar atleidžiama dalis personalo, jau kitą dieną prisistato britų įdarbinimo agentūros su didžiuliais plakatais kviečiančios dirbti užsienyje“, – aiškino P.Apinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)