Rasta nežinomos rūšies gigantiška žiurkė  (4)

Papua Naujosios Gvinėjos džiunglėse rasta viena iš didžiausių žiurkių rūšių. Surasta žiurkė yra įspūdingo 82 centimetro ilgio ir "šaltų nervų" - visiškai nebijo žmonių. Šis gyvūnas dar nėra oficialiai aprašytas. Jį aptiko ekspedicinė komanda, filmuojanti „BBC“ laidą „Lost Land of the Volcano“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai tik vienas iš daugelio egzotinių gyvūnų, kuriuos rado ši komanda. Žiurkė, kaip ir kitos surastos naujos egzotinės rūšys, gyvena Bosavi kalno krateryje.

„Tai viena didžiausių žiurkių pasaulyje. Ir tai yra tikrų tikriausia žiurkė. Panašios rūšies žiurkes jūs galite rasti ir miesto kanalizacijose“, - tvirtino Smithsonian nacionalinio muziejaus mokslininkas, dalyvaujantis ekspedicijoje, Kristofer Helgon.

Pirmą kartą didžiulė žiurkė buvo užfiksuota infraraudonųjų spindulių kamera. Šią kamerą „BBC“ laukinės gamtos operatorius Gordon Buchanan nukreipė į miškus, plytinčius aplink vulkano šlaitus. Ekspedicinė komanda nufilmavo, kaip didžiulė žiurkė kažko ieško miško paklotėje: juos nustebino šio gyvūno dydis. Komandos nariai iškart nusprendė, kad šios rūšies turbūt dar niekas nėra užregistravęs. Vis tik pirmiausia jie nutarė pamatyti šį gyvūną realybėje ir įsitikinti jo egzistavimu. Taigi, komanda nusprendė pagauti šį gyvūną.

„Aš turėjau katę ir ji buvo panašaus dydžio kaip ir ši žiurkė“, - sakė Gordon Buchanan. Pagautos žiurkės ilgis – 82 centimetrai nuo nosies iki uodegos, o jos svoris apie 1,5 kilogramo. Jos ilgas kailis yra sidabrinės - rudos spalvos.

Mokslininkai mano, kad toks kailis leidžia gyvūnui išlikti drėgnose ir šaltose sąlygose. Žiurkė buvo aptikta maždaug 1 000 metrų aukštyje. Pradiniai tyrimai rodo, jog žiurkė priklauso genčiai „Mallomys“. Laikinai ši žiurkė buvo pavadinta Bosavi gauruota žiurke, vėliau bus patvirtintas mokslinis šio gyvūno pavadinimas.

Žiurkių genčiai priklausantys graužikai gali užaugti dar didesnio dydžio. Pavyzdžiui, didžiausias rastas graužikas yra „capybara“. Šis gyvūnas gyvena Pietų Amerikoje, netoli gėlo vandens šaltinių. Jis gali užaugti iki 130 centimetrų ilgio ir sverti net 65 kilogramus. Filipinuose gyvena debesų žiurkės, galinčios sverti daugiau nei 2 kilogramus. Tačiau tikrosios žiurkės, miestuose gyvenančios rudosios bei juodosios žiurkės, paprastai pasiekia 0.3-0.8 kg masę. Žinoma, kartais pasitaiko ir išimčių - štai dar visai neseniai Kinijoje pagauta įspūdingo dydžio - 75 cm ilgio žiurkė.

Bosavi kalnas, kuriame buvo rasta naujoji gigantiška žiurkė, yra vulkanas, giliai nutolęs nuo Papua Naujosios Gvinėjos pietinių žemių. Ekspedicinė komanda norėjo ištyrinėti neliestus miškus, esančius prie vulkano, kurio plotis yra 4 kilometrai, o aukštis – 1 kilometras. Ši sala žinoma dėl didžiulės žiurkių ir pelių įvairovės. Saloje galima rasti 57 rūšis tikrųjų „Murid“ žiurkių ir pelių. Didesnes žiurkes medžiotojai sugauna ir valgo.

Plačiau apie sugautą žiurkę galite peržiūrėti šiame puslapyje BBC publikuotuose video siužetuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: