Tyrimas: šlapinimasis baseinuose gali sukelti astmą  (2)

Švedijoje atliktas viešųjų baseinų vandens užterštumo tyrimas atskleidė, kad juose aptikta didelė šlapimo koncentracija. Jei tokių baseinų vėdinimo sistema yra prasta, baseinų darbuotojai ir nuolatiniai lankytojai gali susirgti astma, perspėja specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos radijas pranešė, kad šalies gyventojų įprotis šlapintis plaukiojant viešo naudojimo baseinuose žymiai padidina susirgimo astma pavojų. Ištyrus vandens mėginius, paimtus iš 18 atsitiktine tvarka atrinktų viešųjų baseinų, esančių įvairiuose Švedijos miestuose, nustatyta, kad daugumoje jų azoto lygis gerokai viršijo maksimalią leistiną ribą.

Azoto kiekis vandenyje paprastai naudojamas šlapimo koncentracijai viešuosiuose baseinuose nustatyti. Aštuoniuose iš visų tirtų baseinų azoto kiekis viršijo 2 miligramus viename litre, o trijuose – net 5 miligramus.

Pasak Švedijos nacionalinės Sveikatos ir socialinio aprūpinimo tarybos atstovo Michaelo Ressnerio, jei azoto kiekis vandenyje viršija 1,5 mg litre, galima teigti, kad vanduo yra užterštas, ir reikia ieškoti tokio užteršimo šaltinio. Esą didžiausia tikimybė – kad vandenį užteršė patys žmonės. Nustatyta, kad didelis azoto kiekis baseinų vandenyje atsiranda dėl į jį patenkančio šlapimo ir prakaito.

Dėl didelės šlapimo koncentracijos uždarų baseinų vandenyje susidaro cheminis junginys trichloraminas, galintis sukelti akių ašarojimą ir gerklės perštėjimą. Pasak mokslininkų, jei baseinuose prastai veikia ventiliacija, dėl trichloramino kaupimosi žymiai padidėja pavojus susirgti astma.

Umea universitete atlikti tyrimai atskleidė, kad viešo naudojimo baseinuose bent vienerius metus pradirbę darbuotojai susiduria su 50 proc. didesne rizika susirgti astma, nei kitos gyventojų grupės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: