Profilaktinių tyrimų baimė gali kainuoti vyriškumą  (0)

Apie 10 tūkstančių atliktų prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimų rodo, kad net 13 procentų išsityrusių vyrų turėjo susirūpinti dėl galimo prostatos vėžio grėsmės. Tokie duomenys gauti apibendrinus penkių sveikatos profilaktikos akcijų „Prostata – vyro gyvenimo kokybė“, kurias organizavo Medicina practica laboratorija, rezultatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 15 –oji paskelbta pasaulinės kovos su prostatos vėžiu diena. Prostata – tai liauka, esanti tarp vyro šlapimo pūslės ir varpos. Nuo jos priklauso vyro darbingumas ir lytinė potencija. Lietuvoje prostatos vėžiu serga per 207 iš 100 000 vyrų. Tai dažniausia mūsų šalies vyrų onkologinė liga. Sergančiųjų amžius labai jaunėja. Prostatos vėžio gydymas gali būti efektyvus, jei ši klastinga liga išaiškinama anksti. Dėl to atliekamas profilaktinis tyrimas - PSA koncentracijos kraujyje nustatymas. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad PSA tyrimą kiekvienas vyras atliktų sulaukęs 50 metų.

„Jau žinoma, kad PSA koncentracijos padidėjimą gali lemti ir kiti su vėžiu nesusiję faktoriai. Todėl visiems pacientams, kurių PSA padidėjęs, būtinai siūlome kreiptis į gydytoją. Gera žinia, kad medikų žodžiai jau sulaukė atgarsio, ir vis daugiau vyrų atsikrato šiuo atveju pavojingo drovumo ir tyrimų baimės“, - sakė Medicina practica laboratorijos vadovas gydytojas Svajūnas Barakauskas.

Sveikatos profilaktikos akcijos „Prostata – vyro gyvenimo kokybė“ vyksta kasmet sausio – vasario mėn. Medicina practica laboratorijos padaliniuose Kaune, Panevėžyje, Mažeikiuose, Tauragėje. Jų metu PSA tyrimai atliekami su didele nuolaida nuo SAM nustatytos kainos, visuomenė informuojama apie prostatos vėžio riziką, jo profilaktiką.

Šiemet žiemą atlikti PSA skatino ir TV6 kanalas, surengęs prostatos vėžio prevencijos akciją „Vyriškumą prarasti lengva. Geriau - išsaugoti!“. Televizijos projekto partneriais tapo kelios gydymo įstaigos, medicininių tyrimų centrai – tarp jų ir Medicina practica laboratorija.

Tebesitęsia ir SAM patvirtinta ankstyvosios prostatos vėžio diagnostikos programa, kuria gali pasinaudoti visi vyrai nuo 50 iki 75 metų ir nuo 45 metų, jei giminėje prostatos vėžiu yra sirgę tėvas ar brolis. Dėl šios programos vyrai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)