Studentai Holivudu pasitiki labiau nei istorija  (7)

Studentai, kuriems faktai pateikiami prieš akis, linkę patikėti Holivudo fikcija, o ne istoriniais duomenimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei manote, kad Tomas Cruise`as „Paskutiniame samurajuje“ vaidino istorinį personažą – klystate. Tačiau nenusiminkite. Anot naujausio tyrimo, net studentai, kuriems faktai pateikiami prieš akis, linkę patikėti Holivudo fikcija, o ne istoriniais duomenimis.

„Tai, ką sužinojome yra tikrai kažkoks specifinis dalykas, atsirandantis žiūrint filmą – žmonės pasitiki filmu, net ir prieš tai skaitę visiškai priešingus dalykus knygose“, – teigia tyrimui vadovavęs Andrew Butleris, psichologas iš Vašingtono (JAV) universiteto.

Antra vertus, rašo portalas „Live Science“, istoriškai tikslūs filmai studentams gali padėti mokytis faktus iš knygų. Tai gera žinia tiems istorijos mokytojams, kurie savo pamokose rengė holivudinių filmų „Elizabeth“, „Marija Antuanetė“ ar „U-571“ filmų peržiūras: filmai tiesiog įsitvirtina studentų sąmonėje.

Kaip pastebėjo mokslininkai, net ir istoriškai netikslūs filmai studentams gali išeiti į naudą, jei juos informuos, kuri tiksliai vieta yra melaginga. Šios nuomonės nepagrindus, pastebėta, perspėjimo reikšmė tampa nulinė.

Dviejų eksperimentų metu 108 studentai, paskirstyti į tam tikras grupes, žiūrėjo 9 skirtingų filmų ištraukas. Studentai prieš tai taip pat skaitė istorinį tekstą apie filmuose vaizduojamus įvykius. Vieni studentai perskaitė aštresnius istorikų pastebėjimus, kiti – aptakesnius.

Pastebėta, kad istorinio filmo paveikumas tapo žymiai didesnis tada, kai nufilmuotos scenos sutapdavo su perskaitytais faktais. Patikrinus žinias, studentų, mačiusių filmą, rezultatai 50 proc. pranokdavo skaičiusių tik tai tekstą.

Tačiau, priešingai, jei filmas prasilenkdavo su spausdinta istorija, studentai matę filmą klysdavo ties kas antru klausimu.

Kaip rašoma, mokslininkas nemato nieko blogo, kad istoriniai Holivudo filmai prasilenkia su istorija – tai „linksminantys filmai“. Tačiau, pridūrė jis, „žmonės turėtų būti apie tai įspėti, mat dauguma amerikiečių apie vieną ar kitą specialesnį dalyką žino tik iš filmų, matytų kino teatre“.

Tyrimas publikuotas žurnale „Psychological Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)