Juodosios skylės prisideda prie geležies plitimo Visatoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rokazaz 2009-09-16 18:56
Bet kuo gali buti naudingi sitie tyrimai?
kikilis 2009-09-16 19:47
Nebutina visam moksle ieskoti praktinio panaudojimo. Sis atradimas sumuojasi prie bendro suvokimo apie Visata.
YoYo 2009-09-16 20:09
Nusibodot su tokiais išsireiškimais... Atsiminkit, kad be taikomųjų yra ir fundamentalūs mokslai. Astronomija yra būtent fundamentalusis mokslas, tad neieškot jų tyrimuose praktinės naudos.
kikilis 2009-09-16 21:24
Mane vienas klausimas del juoduju skyliu kamuoja. Gal kas atsakys. Sako, krentant i juodaja skyle, isorinis stebetojas krentantiji mato letejant, "redshiftinantis" ir t.t. del laiko iskreivejimo. Tuo paciu, manyciau, krentantysis, atsisukes ir ziuredamas i Visata, matys ja greitejant. Taigi, jis gales stebeti (tas kelias kritimo sekundes) visa Visatos tolimesne evoliucija, iki pat zvaigzdziu uzgesimo (neskaitykim blueshifto iki ultravioleto ir gamos). Ir turbut, jei teorija teisinga, iki pat "big rip'o". O juodoji skyle savo ruoztu garuoja (jei Styvas teisus), tuo atveju, krentantysis nenukris i juodaja skyle, o suirs ivykus "big rip'ui" ? rwc tu musu matematikas, nupasakok ar mano pamastymai teisingi. Neteigsiu teorijos revoliucingumo, bet neradau niekur paaiskinimo.
bahuriux 2009-09-17 08:15
jei tavo teorija teisinga (abejoju), tai gal nera reikalo ikristi i ta juodaja skyle, tiesiog apsukti keleta ratu su erdvelaiviu apie juodaja skyle dar saugiu atstumu ir i kazkuria puse laiku vistiek nukeliausi.
Aurum 2009-09-17 12:15
Kiek teko skaityiti, tai juodosiose skylese veikia milziniskos gravitacijos jegos, kurios veikia netgi elektromagnetines bangas (sviesa). Musu matymas ir yra susijes su sviesos bangu fiksavimu. Taigi jeigu kristi i juodaja skyle ir tarkim taves neardytu didele gravitacija, o veiktu tik sviesos bangas, butu galimi keli variantai. Pvz. bangu parametru pakitimas (ilgis, daznis), del ko musu akis jau negaletu fiksuoti ju ir tuo paciu nieko nepamatytume. Kas be ko laikas tai santykinis vienetas ir viena is jo sasaju yra sviesa (kiek ji nukeliauja). Juodoju skyliu gravitacija veikia sviesa, taigi tuo paciu, nors ir ne tiesiogiai, veikia ir laika, bet del to laikas uz juodosios skyles ribu nei pagreiteja nei suleteja. Klausimas gal net labiau skambetu ar isvis galima butu kanors pamatyti
kikilis 2009-09-17 13:12
Na is esmes taip, matyti nelabai galetum del blueshifto, bet tarkim turi kamera, kuri konvertuoja UV ir gama i regima sviesa, ar dar kazka panasaus. Mano cia tik teorinis pasamprotavimas, kad gal but i juodaja skyle ikristi neimanoma? Krentanciajam laikas atrodo teka normaliu greiciu, stebetojui krentantysis leteja kol sustingsta ties ivykiu horizontu ir redshiftinasi iki nematomumo. Bet pats krentantysis galbut matytu pagreitinta Visatos evoliucija iki pat jos pabaigos (big rip) per tas kelias kritimo sekundes, tuo paciu gal ir skyle spetu isgaruoti iki nukrentant i ja. Aisku, tos informacijos jis niekam neperduotu ir butu is esmes nesvarbu ka jis mate. EDIT gan beprasmis mano samprotavimas, tik siaip idomu, "o kas, jeigu.." EDIT radau si ta, http://math.ucr.edu/home/baez/physics/R ... ll_in.html baiges klausimai