Iškelta hipotezė apie mini T. Rex egzistavimą (Video)  (2)

Dauguma mokslininkų iki šiol manė, jog tiranozauras Rex (T.Rex) iš pradžių evoliucionavo iki milžiniško dydžio, o priekinės galūnės, kaip nereikalingas "aksesuaras", sunyko. Tačiau naujas atradimas rodo, kad senovinė žudymo mašina galėjo išsivystyti iš gerokai mažesnio trumpas priekines galūnes turėjusio gyvūno ir tai radikaliai keičia ankstesnę T. Rex evoliucijos teoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos gamtos istorijos muziejaus paleontologas Stephen'as Brusatte sako, jog tikrai nemanė, kad Tyrannosaurus rex savo "šeimos medyje" turės žudikiškos prigimties mažą savo kopiją. "Tai buvo visiškai netikėta", sako tyrinėtojas. Čikagos universiteto paleontologas Paul'as Sereno kartu su Brusatte ir kitais kolegomis jau įsitikino, kad palyginti smulkus tiranozauroidas turėjo lygiai tuos pačius grėsmingus ginklus kaip ir milijonais metu vėliau gyvenęs 90 kartų masyvesnis jo "kolega". "Iš dantų, padidėjusių nosies ertmių, didesnių žandikaulių raumenų ir didesnės galvos, mažų priekinių galūnių, ilgų kojų ir visų kitų anatominių požymių galime matyti, jog nors tai neįtikėtina, tai visgi yra toks pats gyvūnas, tačiau sveriantis panašiai kaip ir žmogus", sako mokslininkas.

125 milijonų amžiaus Kinijoje rasta dinozauro fosilija  pavadinta Raptorex kriegsteini mokslininkų teigimu yra artimiausia tiranozaurams trūkstama grandis, už kurią tikslesnių radinių galbūt niekada nebepavyks rasti, rako Sereno.

Tyrime nedalyvavęs T. rex ekspertas iš Merilendo universiteto (JAV) Thomas Holtz'as sutinka, kad radinys išsprendžia kai kurias pačių grėsmingiausių plėšrūnų praeitį dengiančias mįsles. "Taip, tam tikra prasme tai netikėta, tačiau padeda išsiaiškinti tai, ko mes anksčiau nežinojome apie tiranozaurų evoliuciją", sako mokslininkas. 

Holtz'as, Sereno ir daugelis kitų paleontologų ilgus metus iš nuotrupų dėliojo  T. rex "šeimos medį". Šis gyvūnas turėjo daugelį panašiai atrodančių giminaičių, skirtingais periodais paplitusių visame pasaulyje - pavyzdžiui, Albertosaurus Kanadoje arba Tarbosaurus Kinijoje. Šie sutvėrimai vadinami bendru pavadinimu - tiranozauridai. Jie svėrė iki 8 tonų ir besibaigiant dinozaurų erai prieš 65 milijonus metu užėmė viršutinę mitybos grandinės pakopą.


Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

Mokslininkai taip pat žinojo, jog šie gigantai išsivystė iš gerokai mažesnių ir primityvesnių protėvių, egzistavusių prieš 125 milijonus metų. Jų pavadinimas labai panašus, skiriasi tik viena raidė - tiranozauroidai. Mažieji protėviai turėjo kai kurių bendrų bruožų su T. rex, tačiau nei viena savybių nebuvo ta, kurios T. rex darė tokį ypatingą, pavyzdžiui, mažos priekinės letenos ir ilgos bėgimui pritaikytos kojos. Kai kurie ekspertai anksčiau kėlė prielaidą, kad kūno proporcijų pokyčiai turėjo įvykti mažiau nei prieš 125 milijonus metu ir kažkokiu būdu suveikė kaip lemiantysis veiksnys, dėl kurio T. rex išaugo didelį ir tapo dominuojanti rūšis.  Jų manymu, tiranozaurams išaugus iki gigantiško dydžio, priekinės galūnės sumenko kaip nebereikalingas aksesuaras. Taip teigė ankstesnė teorija. Sereno teigia, kad Raptorex ankstesnę teoriją paneigia- jis įrodo, kad "žudiko anatomija egzistavo anksčiau nei superdidelis kūnas". Sutvėrimas buvo tik 3 metrų ilgio, tuo tarpu tiranozauro ilgis nuo galvos iki uodegos galo sudarė apie 12 metrų; nepaisant to, mažasis gyvūnas turėjo visas tas pačias savybes kaip ir populiarusis T. rex.
Dinozauro skeletas rastas beveik visas vienoje vietoje. Jis iškastas šiaurės rytų Kinijoje - šis pasaulio regionas dabartiniu metu yra viena "karščiausių" paleontologinių radimviečių. "Egzempliorius greičiausiai rastas naktį, kontrabanda išvežtas iš Kinijos ir greičiausiai parduotas kolekcionieriams", sako Sereno. Maždaug prieš 6 metus rasti kaulai su visu juos saugojusiu uolienų bloku atsidūrė Arizonoje vykusioje fosilijų parodoje, ir juos įsigijo Hinghame (Masačūsetsas, JAV) gyvenantis oftalmologas ir privatus fosilijų kolekcionierius Henry Kriegstein'as. Tikslios sumos jis neatskleidžia, užsimena tik tiek, kad kaina buvo kelių dešimčių tūkstančių dolerių eilės. Savo pirkinį tolesniam paruošimui jis iškart nusiuntė Jutos valstijos ekspertams. 

Iš pradžių Kriegstein'as ir jam patarinėję paleontologai darė prielaidą, kad tai yra mažylio Tarbosaurus liekanos. Tačiau galiausiai jie suprato, jog gyvūnas buvo beveik suaugęs, ir gali atstovauti naują gyvūnų rūšį ar net jų klasę. Būtent tuo metu detalesniems tyrimams atlikti buvo iškviestas Sereno. "Aš nedelsdamas atsisakiau minties jį pasilikti kaip gyvenamojo kambario puošybos elementą", sako Kriegstein'as. Kriegstein'as ir Sereno taip pat sutarė, jog rūšiai bus suteiktas pavadinimas pagal jį mokslininkams perdavusio asmens pavardę. Klasės pavadinimas Raptorex išvertus iš lotynų kalbos reiškia "Raptorių karalius". Kriegstein'as fosiliją atidavė Čikagos universitetui, kol galiausiai nuosavybės teisės pereis vienam iš Kinijos paleontologijos muziejų.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: