Pelningas lavonų verslas  (22)

Vokietijos bendrovė „Tutogen“ nesigarsindama verčiasi pelningu lavonų dalių verslu: Ukrainoje išoperuojami mirusiųjų kaulai ir kitos kūno dalys, o iš jų pagaminami medicinos produktai platinami visame pasaulyje. Šios įmonės rinkos apyvarta – milijardai eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Procedūra gana paprasta: mirusiųjų giminaičiai (paprastai telefonu) gauna vienos Ukrainos verslo bendrovės, bendradarbiaujančios su teisės medicinos institutu, pasiūlymą padėti sunkiai sergantiesiems, pavyzdžiui, smarkiai apdegusiems vaikams, kuriems reikia persodinti dalį odos. Pasirašomas atitinkamas sutikimo dokumentas. Gavus sutikimą išpjaunamos ne tik lavonų odos juostos, bet ir sausgyslės, kaulai bei kremzlės, akių ragenos, širdies vožtuvai ar širdiplėvės, raumenų dangalai. Iš jų ši bendrovė gamina atsargines medicinines žmogaus kūno dalis.

Labiausiai reikia kaulų ir sausgyslių

„Tutogen" labiausiai domina kaulai ir sausgyslės. Gautos žaliavos apdirbimas itin sudėtingas: kaulai pjaustomi, šlifuojami, sterilizuojami, pakuojami ir galiausiai parduodami daugiau nei 40 pasaulio šalių. Turint receptą, šių gaminių galima nusipirkti net interneto vaistinėse.

Daugiausia transplantantų naudojama klubo ir stuburo kaulams atstatyti, sporto bei plastinėje chirurgijoje. Didžiausia kaulų paklausa – JAV, kur chirurgai ortopedai kasmet persodina daugiau nei milijoną kaulų dalių. Susmulkintas odos daleles plastikos chirurgai naudoja lūpoms storinti ir raukšlėms lyginti. Lavoną suskirsčius dalimis, jas perdirbus ir pardavus galima uždirbti iki 250 tūkst. dolerių, todėl metinė žmonių audinių prekybos apyvarta vien JAV siekia apie milijardą dolerių.

Įkainota kiekviena kūno dalelė

Savo partneriams ukrainiečiams už kiekvieną lavono dalį „Tutogen" moka griežtai nustatytą sumą. Pavyzdžiui, 2002-ųjų sausį už visą šlaunikaulį mokėta 24,9 euro, tiek pat ir už žastą, o už širdiplėvę – 13,3–16,4 euro (priklausomai nuo dydžio). Nustatyta kaina ir už visą „atsarginių dalių žaliavos" siuntą, pavyzdžiui, kelio girnelės sausgyslės su kaulų gabaliukais: už mažiau nei 40 šio „komplekto" rinkinių firma mokėjo po 14,3 euro už kiekvieną, gavus daugiau nei 40 – po 23 eurus, už daugiau nei 60 – po 26,1 euro. Teisės medicinos ekspertui, Ukrainoje gaunančiam per mėnesį apie 200 eurų, tokia urmo kaina – tikrai didelė paskata stengtis pasiųsti kuo daugiau.

Glaudus vokiečių ir ukrainiečių bendradarbiavimas

Vokietijos bendrovė ne tik pati perdirba Ukrainos lavonų dalis, bet aprūpina jomis ir JAV audinių rinką. Šios rinkos lyderė – bendrovė „RTI Biologics" (jos būstinė yra Floridoje). 2008 metais „RTI Biologics" apyvarta siekė 147 mln. dolerių. Įmonės vadovai skelbiasi esą „didžiausi sterilių biologinių tirpalų viso pasaulio pacientams tiekėjai".

„Detalės" iš Ukrainos skraidinamos į Vokietiją ir perdirbamos šalia Niurnbergo esančiame Noinkircheno miestelyje. „Tutogen" bendrovėje dirba apie 140 žmonių. Tiekimo iš Ukrainos tarpininkas – gydytojas Igoris Aleštčenka, profesionalus teisės medikas, palaikantis ryšius su įvairiais teisės medicinos institutais. I.Aleštčenka vadovauja bendrovei „Bioimplant", kuri organizuoja audinių tiekimą ir praktiškai priklauso Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijai. „Bioimplant" tinklalapyje skelbiama, kad pagrindinė jos veikla – „biologinių implantų gamyba, siekiant padėti sergantiems tautiečiams". Šios bendrovės būstinė Kijeve užima tik tris kambarius.

„Tutogen" palaiko verslo ryšius su I.Aleštčenka jau beveik dešimt metų, aprūpina jį visomis reikiamomis medžiagomis ir instrumentais: skalpeliais, vienkartinėmis pirštinėmis, operacinės drabužiais. JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) duomenimis, šiuo metu Ukrainoje įregistruota 20 audinių atrankos vietų – Kijeve, Krivoj Roge, Dnepropetrovske ir kitur.

Kijevo teisės medicinos institute esanti patalpa, kurioje perdirbami mirusiųjų kūnai visada užrakinta – to reikalauja JAV sveikatos institucijos. I.Aleštčenka bendrovės darbuotojai patys bendrauja su mirusiųjų artimaisiais ir patys atlieka visas operacijas. Išoperavus kaulus ir kitas reikiamas dalis, įstatomos medinės kaladėlės, kad lavonas iki palaidojant išlaikytų formą. Išpjauti kaulai, sausgyslės ir kremzlės sudedami į cinkuotas metalo dėžes, kurios laikomos rūsyje esančiuose šaldytuvuose. Kartą per dvi savaites atvyksta sunkvežimis ir viską išgabena. Per metus į Kijevo teismo medicinos institutą patenka apie 8000 lavonų, iš jų 5000 galėtų būti audinių donorai, bet tik 150 atvejų giminės sutinka.

2004 metais „Tutogen" pasirašė penkerių metų sutartį su I.Aleštčenkos bendrove „Bioimplant". Sutartyje verslas aprašomas taip: ukrainiečiai siunčia išoperuotus audinius į Vokietiją, kur gaminami galutiniai produktai.

Bet žaliavos perdirbimas – brangus procesas. Kuo ukrainiečiai moka už perdirbimą? Abiem pusėms priimtina valiuta – Vokietijoje perdirbtais lavonų kaulais. Tik sutartyje nerašoma, kad vokiečiai – ne tik gamintojai, bet ir pagrindiniai žaliavos užsakovai.

Etikos problemos

Medicinos etikos ir teisės specialistai vis garsiau kalba apie tai, kad jei šiuolaikinėje medicinoje neįmanoma išvengti kūno sukomercinimo, būtina nubrėžti griežtą ribą, kas leidžiama ir kas ne. Audinius būtina naudoti taupiai ir tik tais atvejais, kai nėra kitų efektyvesnių priemonių. Pasaulio sveikatos organizacija, Europos Parlamentas ir Europos Taryba taip pat mano, kad žmogaus kūnas yra daug daugiau nei daiktas, ir savo nutarimuose smerkia prekybą žmogaus kūnu pasipelnymo tikslais.

Ukrainos transplantacijos įstatyme reikalaujama gauti audinių donoro artimųjų sutikimą, jei mirusysis būdamas gyvas nepadarė to pats. Tačiau dažnai šio reikalavimo nesilaikoma. 2005 metais keliuose Ukrainos miestuose tardytojai rinko medžiagą įtarę, kad nelegaliai paimamos mirusiųjų kūnų dalys. Krivoj Rogo teismo medicinos instituto vadovas Vladimiras Bondarenka pasakoja, kad jo įstaigoje audinius pradėta preparuoti prieš maždaug dešimt metų. „Tai buvo nelegalu, šeimos nariai turėjo žinoti, kas vyksta su mirusiaisiais. Bet šie nieko neįtardavę. Kai kūnas guli karste, giminės regi tik veidą. Jie nemato, ar lavonas su visais rankų ir kojų kaulais", – sakė jis.

Bylos dokumentuose minimos pavardės dešimties mirusiųjų, kurių giminės nedavė sutikimo „išoperuoti anatominę medžiagą". Kaltinimo išvadoje rašoma: „Šeimos nariai buvo apgauti jiems pranešus, kad bus paimta tik maža mirusiojo dalelė – vienas kaulas ar audinio gabalėlis. Faktiškai buvo išpjauti beveik visi kaulai ir audiniai. Visa anatominė medžiaga išvežta į Vokietiją." Bet po šešių bylos nagrinėjimo mėnesių Kijevo prokuratūra bylą nutraukė „nesant nusikaltimo sudėties". Baigiamajame dokumente daroma išvada, kad „Bioimplant" darbuotojai nepažeidė transplantacijos įstatymo, nes audinių nepersodino, o tik kaupė lavonų medžiagą, kuri vėliau būdavo perdirbama į „biologinius implantus".

Rinka plečiasi

Iš Ukrainos ir kitų šalių į Noinkircheną buvo suvežama lavonų dalių daugiau nei „Tutogen" įstengė perdirbti. 2000 metais „Žaliavos sandėlio ataskaitoje" rašoma, kad jau sukaupta: 688 kelio girnelės sausgyslės, 1831 kelio girnelė, 1848 blauzdikauliai, 2114 raumenų dangalų, 1196 pėdos kaulai – iš viso daugiau nei 20 tūkst. audinių pavyzdžių. Todėl po dvejų metų nuspręsta tiekti turimas žaliavas į JAV. Audiniai buvo tiekiami ne tik Floridoje esančiai pagrindinei bendrovei „Tutogen Medical Inc.", bet ir tuomečiui konkurentui RTI kompanijai, kuri pernai nupirko „Tutogen Medical".

Taip susidarė prielaidos naujai bylai kelti, nes gauta iš Ukrainos žaliava neperdirbta buvo gabenama į JAV, kur buvo prekiaujama audiniais. Todėl pernai Ukrainos generalinė prokuratūra vėl pradėjo tyrimą Kryvoj Roge. Vėl pateikti kaltininai, kad teismo medicinos darbuotojai „apgaulės ir prievartos būdu išgavo šeimos narių sutikimą išoperuoti audinius ir kitokią anatominę medžiagą tolesnės transplantacijos tikslais". Liudytojais paskelbti 17 mirusiųjų artimieji. Šių metų sausio pradžioje byla perduota apskrities teismui, kur nagrinėjama iki šiol.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)