Nauja vakcina suteikia nemažai vilties apsisaugant nuo ŽIV infekcijos  (13)

Naujame tyrime panaudota eksperimentinė ŽIV vakcina, tyrėjų teigimu, pirmą kartą per tokius bandymus sumažino infekcijos riziką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji vakcina sukurta kaip dviejų, aksčiau nepasiteisinusių vakcinų kombinacija. Pirmąją vakciną, pavadinimu ALVAC gamino prancūziška kompanija Sanofi Pasteur, antrąją - AIDSVAX, kūrė korporacija VaxGen, tačiau dabar visos teisės perleistos įmonei Global Solutions for Infectious Diseases. Atskiri šių vakcinų bandymai nedavė jokio teigiamo rezultato, todėl 2003 metais mokslininkai nusprendė išbandyti jų bendrą veikimą. Eksperimento metu naujojo vakcina buvo duodama 16 tūkst. ŽIV neužsikrėtusių žmonių Tailande, didžiausiame kada nors tokiame vakcinos bandyme.

Po ilgalaikio tyrimo, kurį vykdė JAV (National Institute of Allergy and Infectious Diseases — NIAID) ir Tailando (Thailand Ministry of Public Health) organizacijos, mokslininkai nustatė, kad preparatas riziką užsikrėsti žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), kuris sukelia AIDS, sumažino trečdaliu. Nors tokie rezultatai sveikinami kaip svarbus mokslinis proveržis, tačiau tai tik pirmieji rezultatai, todėl platus vakcinos panaudojimas dar nėra pasiekiamas ranka.

Tyrime dalyvavo vyrai ir moterys nuo 18 iki 30 metų. Jis truko septynerius metus ir buvo vykdoma kai kuriuose prasčiausius ŽIV rodiklius turinčiuose Tailando regionuose. Pusei savanorių pusės metų diapazone buvo duota vakcinos (keturios dozės ALVAC, kuris skatina imuninę sistemą pradėti kovą prieš ŽIV ir dvi dozės AIDSVAX, susitiprinantį bendrą organizmo imunitetą), kitai pusei – placebo. Visiems dalyviams buvo prieinami patarėjai dėl ŽIV prevencijos, taip pat išdalinti prezervatyvai. Savanoriai buvo stebimi dar trejus metus po to, kai vakcinavimas baigėsi.

Po to trejus metus visi tyrimo dalyviai kiekvieną pusmetį dalyvaudavo ŽIV tyrimuose. Ligomis susirgusius dalyvius gydydavo antivirusiniais preparatais. Rezultatai parodė, kad tiems, kurie gavo vakcinos, galimybės užsikrėsti ŽIV buvo 31,2 proc. mažesnės. Tarp gavusiųjų vakcinos ŽIV užsikrėtė 51 iš 8,197 tūkst., tarp negavusiųjų – 74 iš 8,198 tūkst. Taip pat pastebėta, jog preparatų vartojimas po ŽIV užsikrėtimo jau nedaro jokio poveikio sveikatai.

Visas 105 mln. dolerių atsiėjusios studijos detales planuojama paskelbti specialiai Paryžiuje spalio mėnesį organizuojamoje konferencijoje.

„Šis rezultatas yra dviprasmiškai padrąsinantis. Skaičiai nedideli ir skirtumas gali būti dėl atsitiktinumo, tačiau tuo pačiu gautas rezultatas yra pirmoji pozityvi naujiena vakcinos nuo AIDS tyrimuose per dešimtmetį“, – teigia daktaras Richardas Hortonas, medicinos žurnalo „Lancet“ redaktorius. „Turime būti atsargūs, bet turėti vilčių. Šiam atradimui reikia skubaus pakartojimo ir analizės“, – aiškina jis.

Studija buvo pasveikinta Pasaulio sveikatos organizacijos bei Jungtinės Jungtinių Tautų programos dėl ŽIV/AIDS. „The Telegraph“ cituoja JAV Nacionalinio alergijos bei užkrečiamų ligų instituto specialistą Anthony`į Faucį, kuris pabrėžė, kad atradimas „nėra kelio pabaiga“, tačiau teigė esąs nustebintas ir pamalonintas gautų duomenų. Anot jo, tai „suteikia mums atsargaus optimizmo dėl galimybių pagerinti rezultatus“ ir sukurti efektyvesnę AIDS vakciną. „Tai yra kai kas, ką galime toliau daryti“, – sakė jis.

Nors tyrimo rezultatai įkvepiantys, vis dėl to, yra dar aibės neatsakytų klausimų. Pirmiausia, ar preparatas veiks taip pat efektyviai kitose valstybėse - tarkim JAV ar Europoje. Be to, mokslininkai kol kas nežino, kodėl atskirai šios vakcinos neveikia, o bendra jų kombinacija duoda teigiamų rezultatų. Pagaliau visiškai neaišku, kiek ilgai trunka teigiamas vakcinos poveikis ir kokiais kiekiais injekcijas reiktų atnaujinti. Be to, tyrime nedalyvavo nei transeksualai, nei narkomanai - koks bus poveikis šiems žmonėms, irgi visiškai neaišku.

Šiuo metu pasaulyje ŽIV virusu užsikrėtę yra apie 33 mln. žmonių. Teigiama, kad ir iš dalies efektyvi vakcina galėtų turėti didžiulę įtaką. Skaičiuojama, kad 2007 metais nuo AIDS mirė 2 mln. žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)