Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Paberzis 2009-09-27 09:52
Taip atrodo, jog anglų mokslininkų tyrimas buvo atliktas paviršutiniškai, tai yra neatsižvelgiant į visus kriterijjus, arba buvo tiesiog pusiau užsakomasis. Akivaizdu, kad prancūzų mokslininkų išvados daug platesnės ir visiškai skirtingos. Palaikau prancūzų tyrimo rezultatus, nes pats linkęs tikėti ekologija ir jos teikiama nauda.
immortallt 2009-09-27 10:24
Anglai geri Nitratai yra mirtini jei suvartojamas pakankamai didelis kiekis, o jis ir pasisalina ne is kart. Jis ypac pavojingas maziems vaikams. Tad tikrai praleido ne netycia si punkta papirkti anglai...
bmk1245 2009-09-27 10:49
Prieštaringi rezultatai... Gaila, kad AFSSA nepateikia cituojamos literatūros sąrašo, o štai peržvelgus LSHTM cituojamą literatūra... Pvz., Taigi, užtikrintai tvirtinti, kad ekologiškai užauginti produktai yra geresni, negalima.
ligonis 2009-09-27 11:26
bmk1245: ammm... cia nera kazkokia nepakeiciama tiesa. gali but ir vienoi ir kitoi pusei kazko geriau.
bmk1245 2009-09-27 11:34
Būtent.
kiesza 2009-09-27 12:11
kas gali but geriau uz gamtos sukurtus vitaminus ? biologiskai apdoroti modifikuoti vaisiai ? jauciu cia megina apcesint zmones tik kad modifikuota maista pradetu sie valgyt
bmk1245 2009-09-27 13:40
Nukrypstant nuo pagrindinės temos. Įdomu, kiek mes naudojame tik gamtos sukurtų produktų? Beveik visas ant mūsų stalo esantis maistas yra žmogaus veiklos produktas - selekcija, kryžminimas, dirbtinė mutagenezė, transgenezė. Abejoju, ar laukinę morką kas nors su pasigardžiavimu suvalgytų. Siūlau peržiūrėti straipsnio apačioje esančias nuorodas - aš pateikiau tik vieną citatą iš daugelio, naudotų LSHTM tyrime.
vitas 2009-09-27 13:44
Manau sio stripsnio potekste daug gilesne. Jau 6 metus domiuosi ivairiais moksliniais straipsniais ir stengiuos aprepti visu saliu mokslinius pasiekimus. Apie britu stripsnius galiu pasakyti, kad praktiskai ju jau nebeskaitau. Tai ka jie skelbia labiau panasu i komunistiniu ideologiju rinkini. Geri produktai bus tie, kuriu reikia marketui. O tenka pateikti liudna tiesa apie angliskus produktus. Tesco pardavineja pomidorus kurie neleidzia sultis, nes juose ivestas kukuruzu krakmolo genas. ASDA bulves man nepavyko isvirti iki man priimtino lietuvisko standarto, jos liko vaskines po valandos virimo. Galutiniam reuzultate, lietuvis nuvaziaves i anglija pirma savaite turi gyventi is savo vidiniu resursu. Nes maistas Tesco, ASDA, Waitrose yra tiesiog tragiskas. Be bananu ir obuoliu like produktai arba per daug graziai blizga arba per brangus. Tad jei vaziuojate atostogauti i sia sali, pasiimkite sus savimi bent desrigali Apie Prancuzijos vitrinas, galiu pasakyti uztariamaji zod; produktu pasirinkimas pas juos ganetinai artimas lietuviskam stalui. Leader price parduotuvese genda ganetinai greit, del to geriausia pirkti is ryto. Vakare, tie patys vaisiai atsiduria gatves konteineryje. Visai smagu buna ziureti kai vietine liaudis (daugiausia afrikietes ir musulmonu saliu atstoves) kovoja del visai graziai atrodanciu apelsinu. Tiesa, mano draugei anglijoje pjuvenine duona visai patiko. Na, o man labiau patinka prancuziskos bandeles, kurias t.p. pardavineja IKI prekybos tinklas. Jei gerai pamenu 28% IKI tinklo priklauso prancuzams.
špokas 2009-09-27 16:25
Čia ir taip aišku , kad ekologiški yra geresnė. Nes kiek yra tekę šnekėti su pažįstamais, kurie iškrauna maisto produktus, tai po pirma jiems doda "išgaruoti"... Ir be to koks produktas gali išsilaikyti , blizgėti kol vežama ir dar ilgiausiai pardotuvėse ???
bmk1245 2009-09-27 20:21
Jeigu kas mano, kad ekologinėje žemdirbystėje nėra naudojami pesticidai - klysta. Žiūrim . Taigi, kodėl reikia permokėti už "ekologišką produktą", jei yra tikimybė suvalgyti kenksmingų medžiagų? Pirmoje nuorodoje galima rasti dar daugiau įdomių dalykėlių.
enzim 2009-09-29 07:03
Manau,kad vario junginius galima naudoti ekologinėje žemdirbystėje, todėl, kad šie junginiai natūraliai gamtoje sutinkami. Jei gerai pamenu tai ir trąšą kalio chloridą galima naudoti ekologinėje žemdirbystėje, nes tai natūrali uoliena, iškasta ir susmulkinta, kaip ir Čilės salietra.
Mikis 2009-09-29 11:07
Čia nėra ko net lyginti!!! Pirma palyginkim skoni tiek daržovių tiek mėsos. Jau senai įrodyta kad vištienos, kiaulienos, jautienos skonis skiriasi jeigu gyvulys patyrė stresą. Ekologiškai laikomi gyvuliai turi žymiai geresnes sąlygas nei įprastiniai pvz: 1. ekologiški gyvuliai turi būti laikomi palaidi. 2. turi turėti galimybe tvartiniu laikotarpiu išeiti pasivaikščioti į lauką bent 2 kartus į savaite. 3. natūralus apšvietimas turi būti visur (kad gyvulis orentuotusi kada diena kada naktis) 4. Jokio įprastinio pašaro tik ekologiškai užauginti pašarai. Jus neišsivaizduojate kiek mes suvalgome chemijos Pvz. 1. Ekologiškas ūkis.bulviu derlius iš 1/Ha 10-15t. chemizuotas ūkis 30-40t gali siekti net iki 50t. (jus man atsakykit tai is ko susidaro ta antra dalis bulves jeigu auga toje pacioje zemeje 2. Javų augintoju mėgstamas dalykas. Likus dviem savaitėms iki javu derliaus nuėmimo javai nupurškiami Roondap (veiklioji medžiaga glifosatas, viska kas žalia sunaikinama), tai pamastykim jeigu chemikalas užmusa viska kas žalia (veikia per lapus) o mes po 3 savaičių jau ta valgome cherbicida. Beicai, trąšos, herbicidai, fungicidai, insekticidai, augima reguliatoriai (retendantai) ir viska ta naudoja ant augalo o paskui mes ta augala suvalgome. Man nekyla jokiu abejoniu kuris maistas geresnis.
Arns 2009-09-29 11:52
Maistine sudėtimi beveik identiški produktai gaunasi, tačiau "neekologiškame" maiste didesnė tikimybė gauti ir papildomų nitratų, pectisidų... . Dabar dėl bulvių, dažnas ūkininkas sudarės sutartis su kompanijomis, tad ir pila tas trašas tonomis, jei nepilsi, tos bulvės "skradžiai žemėn prasmegs". Gyvulių auginimas iš vis keistas gaunasi, ypač visčiukų, didžioji dalis kuri patenka ant mūsų stalo būna vos kelių mėnesių amžiaus, kas augino ar bent teko dažniau matyti natūrliai auginamus žino, jog iki "maistinio dydžio" jie užauga per beveik metus.
Mikis 2009-09-29 13:08
Tikrai taip. Teko padirbeti per vasara kaišiadorių paukštyne. Tai aš pakraupau. Atveža traktorius su priekapa kuri padaryta lyg narvas, pakelia priekaba ir išverčia visas vištas ant žemės (kaip smeli) ir kas idomiausiai jos niekur nebega taip ir tupi toje krūvoje (as issivaizdavau kas butu jei tokia krūva papiltu kaimišku vištu tai tu ten ne vienos nesugautum). Po to ateina bičiukas ima vista ir kabina aukstyn galva ir ji keliauja (galima sakyti anapus Gal koki pusmeti nevalgiau vištienos nes jau labai tapo baisus man ju kvapas ir t.t.t.