Po galingo žemės drebėjimo per Ramųjį vandenyną ritasi cunamio banga  (10)

Galingas žemės drebėjimas supurtė pietvakarinį Ramiojo vandenyno regioną netoli Samoa salyno. Drebėjimas sukėlė cunamio bangą. Pirminiais duomenimis, per cunamio smūgį ties Samoa salyno pakrantėmis žuvo 34 žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ramiojo vandenyno cunamio perspėjimo centras informavo, kad žemės drebėjimo stiprumas siekė 8,3 balo pagal Richterio skalę. Iš karto po jo nuo epicentro į visas puses pasklido cunamio banga. Remiantis pirminiais pranešimais iš regiono, 1,57 m aukščio banga pasiekė Vakarų Samoa sostinę Apiją. Informacijos apie sugriovimus ar sužeidimus nėra, tačiau teigiama, kad buvo užtvindyti pakrantėje stovintys pastatai. Žemės drebėjimo epicentras, kaip praneša BBC, buvo 3,3 km gylyje ir maždaug už 190 km nuo Apijos. Specialistai tvirtina, kad cunamis gali turėti pakankamai griaunamosios jėgos ir toli nuo epicentro. Perspėjimai dėl besiartinančios bangos skelbiami Naujoje Zelandijoje, Tongoje ir Fidžyje. Su nerimu įvykių raidos laukiama ir Havajuose, Papua Naujojoje Gvinėjoje bei kitose mažesnėse Ramiojo vandenyno salose. 2004-aisiais po žemės drebėjimo Indijos vandenyne kilęs cunamis pražudė dešimtis tūkstančių žmonių Pietryčių Azijoje. Po vidurnakčio Lietuvos laiku gauti pirmieji pranešimai apie cunamio aukas. AFP duomenimis, Samoa salyne žuvo mažiausiai 19 žmonių, o dar daugiau kaip pusšimtis buvo sužalota. Sužeistųjų skaičius gali smarkiai augti, kadangi į pagrindinę Apijos ligoninę nuolat atvyksta įvairių sužeidimų patyrusių pakrančių gyventojų.

Naujausiais duomenimis, stichijos banga suniokojo kelis pakrantės kaimus. 14 žmonių žuvo Rytų Samoa, priklausančioje JAV, o dar 5 – Vakarų Samoa.

Daugelis salyno gyventojų pasitraukė į sausumos gilumą, į aukštumas. Paniką dar labiau sustiprino nepatvirtinti pranešimai apie 4 metrų aukščio bangas. Kaip praneša BBC, kai kurios teritorijos visiškai nusiaubtos stichijos, matyti plaukiančios vandenyje mašinos, namai sugriauti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)