Baltarusiai sukūrė Kolorado vabalui atsparią bulvių rūšį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2009-10-02 17:34
Kokis čia nesamones skiedžia? Tipo nauja rūšis? A, matyt nauja taktika, visi pradėjo įdėmiau žiūrėti į genetiškai modifikuotus produktus bei augalus, tad čia atseit naujos rūšys? Dėkui ne, jau geriau tegu tie koloradai pamažina bulvių derlingumą, bet ne ėsti bulves nuo kurių kitiems būna kapiets. Čia panašiai kaip žaisti futbolą su rankine granata, labai malonu?
Mikis 2009-10-02 19:33
Perskaiciau ir pasiurpau. Bulves kurios atsparios koloradui cia tas pats kas sakyti vysnios tapo atsparios spokams. Ziaru tikrai ziauru jei kolorado vabalas nebegali ju valgyti tai kaip man jas valgyti tai juk as vienas per ziema suvalgysiu tiek bulviu kaip kokie 5 mln koloradu (asmeniniai paskaiciavimai greit atlikti ). Tikrai jei zinosiu tai tikrai nevalgysiu. (ekologiskos darzoves geriausiai)
blizzard 2009-10-02 20:05
na jeigu bulves nupurkstume kokiais ziurkiu nuodais , manau jos taptu atsparios nuo pradedant koloradais ir baigiant zmonemis
dudlas 2009-10-02 20:13
Suplėšysim į gabalus tuos kolorado vabalus ir bulvės vėl žydės ir mylimam kolūkyje pakėlę žemės ūkį mes dainuosim iš širdies
rwc 2009-10-02 20:40
? Laukiam naujienų iš xoxolų apie atominius cibulius...
Zigzaueris 2009-10-02 20:49
Na juk ne koloradai ,o žmonės daugiausia bulvių derliau sunaikina
iusegun 2009-10-02 21:08
vel kazkas mato setona ant bulviu, kurios biski pamodifikuotos jei ju nevalgys koloradas, tai dar nereiskia kad zmogus negali valgyti . juk boruze bulviu nevalgo, bet zmogus valgo ir niekas del to nerekauja "jau geriau as ropes valgysiu, bet tik ne sitas bulves" atsibuskit issigandeliai bijot visai ne tu dalyku kuriu reikia bijoti
lape 2009-10-02 21:18
Tai kiek pamenu, buvo kažkokią bulvių veislę išvedę, bet jų ne tik kolorado vabalai, bet net ir baltarusai nevalgė...
Nightbringer 2009-10-02 21:20
/sight Dabar turėsime mutantus kolorado vabalus ir melskimes, kad jie neįgautu, na nežinau, kryžminio atsparumo... (kai vieno geno pokytis gelbejantis prieš kažką, suteikia pašalini atsparuma kam nors kitam), o gal dar reikia priminti, kaip mažyte genų mutacija gali neatpažystamai pakeisti gyvybe?
iusegun 2009-10-02 21:32
jojo jo dar "I Am Legend" paziurekit ir nemiegokit naktimis
rwc 2009-10-02 21:47
Manau, GMO kaip kažkokio ypatingo mutageno nereikia bijoti. Tačiau jų įtaka žmonių organizmams gali pasireikšti tik po kelių kartų. Prisimink karvių kempinligės atvejį - kai pavojus dėl "patobulintos" mitybos žmonėse išryškėjo tik po keliasdešimt metų.
iusegun 2009-10-02 21:58
nezinau visu niuansu, bet manu ne kaimo jurgiai ten dirba (o skiepyti gali bet koks kaimietis ). yra dar visokios maisto ir veterinarijos tarnybos. valdzios organai. taip zinau, visur pinigai pinigai pinigai ir daug kas uzsimerkia, nu bet nebukim naivus. neleis gi zmonem pavirsti i vabalus ar dar kazkokius mutantus. mobilieji telefonai irgi mazai istirti, bet visi naudojai ir tik maza dalis susimasto apie ju itaka sveikatai. taip kad nereikia lenkti lazdos ir zegnotis pries laika.
Bajoras 2009-10-02 22:32
Išipildė Kernagio "Svajonė" O jai rimtai: Tai chebra prisidirbs
Arns 2009-10-02 23:32
kas sako, kad jų nevalgys koloradai? Spec su tam tikru siuprizu bus tos bulvės, koloradas užėda ir krinta negyvas. Panašiai kaip dabar nupurškus bulves nuodais, tačiau jie išsilaiko tik iki kelių savaičių(nors veikia praktiškai iki pirmo lietaus arba 3/4dienas), o čia jau patys augalai gamins kažką, kas pražudo koloradus(greičiausiai ne vien juos). Nori ėsti, ėsk. Kas protingi, neėda tokio š***o. Pvz visokiems traškučiams auginamos bulvės, ne vienas ūkininkas jas auginatis sako, kad į traškučius nei jiems, nei jų šeimoms nesinori net žiūrėti. Kodėl? Jie mato kokios yra tikrosios bulvės(mato kaip užaugintos, o ne į tai kad visos "įdealios formos", "įdealios kokybės"). Taigi, nors šiaip nesu aš didelis "žaliųjų" remėjas, bet del tokių ekspermentų, tikrai juos remių, draust reikia. Negarbinga tokius augalus net trečiosiojo pasaulio šalims siųlyti auginti bei ėsti jas.
enzim 2009-10-02 23:34
Šaunuoliai gudai. Visi iki jų rinkosi toksinų genus, o jie pasuko nauju keliu- pasirinko natūralių kolorado patogenų genus. Bet kuriuo atveju pesticidų likučiai kenkia labiau nei GMO. Tačiau koks skirtumas kuo nusišaut: pistoletu ar karabinu ... Nors aš neabejoju, kad artimiausioje ateityje bus sukurti saugūs GMO selekcijos metodai ir schemos.
laimius 2009-10-03 00:48
Pirmiausia tai spėju ta veiklioji medžiaga kuri naikins kolorado vabalus spėju bus lapuose kurių mes kaip ir nevalgom, vartojam gi bulves. Bet iš kitos pusės gal kas gali paaiškint "grybelio patogenais", ir kurios tai savybės, ar tai nesukels tarkim alerginės reakcijos, ar neišskirs tos medžiagos kokių sporų ar pan pavidalų, kad gali būti pavojinga ir žmogui, ne valgant, o ūkininkam ar šalia laukų gyvenantiems. iusegun - tu bent jau domėjais kiek mes žinom apie genus? Tu manai, kad jie jei jau padaro GMO tai jau iškart ir saugūs? Kaip jau kažkas minėjo pašalinis poveikis gali atsirasti daug vėliau, Gi su rūkymu taip buvo - buvo netgi teigiama kad tai sveika... gal ir čia sakysi nesamonė, ar išvis vėžio nėra. Kad mutuosim nuo tų bulvių tai vargu, bet kad jos gali būti itin pavojingos ar uždelsto veikimo tai visko gali būti, nes tie tavo kaimo jurgiai (kai kurie turintys net gana aukštą mokslinį laipsnį) skiepydami bent žino kas gausis, kitaip nei eksperimentuotojai su genais. Kodėl benadoma uždrausti kai kuriuos GMO, šiaip iš smagumo, ar dėl to kad gali būti nesaugūs? O va dėl minėtų medžiagų ūkininkaujant - pirkit ekologiškas, geriausia net pas pačius ūkininkus jei kiekis didesnis, bus ir sočiau ir skaniau ir žinosit kad ne š valgot.
rwc 2009-10-03 02:21
modifikacija, nes gali būti 99 nekenksmingos ir 1 kenksminga. Juk niekad negali žinoti, į ką pavirsta rajos ar skruzdės baltymas, pagamintas kukurūzo, tavo organizme,.
iusegun 2009-10-03 18:02
sukure bulves ant kuriu augs kazkoks grybelis, kuris kenksmingas koloradui. didelis cia daiktas. visi iskarta apsisisko, pradejo viduriuoti. tipo naturaliomis salygomis ant augalu nera jokiu grubeliu, pelesiu etc. jie yra sterilus ir naturalus... jau senoveje visokie druidai samanai zolininkai rinkdavo visokius vaistinius augalus is pacio ryto, kol ant augalu laikosi rasa. jie to nezinojo, bet turbut nujaute, kad ant tokiu augalu (su rasos laseliais) yra didelis kiekis kazkokio pelesio (kitaip - penicilino). ir buvo tokie augalai labai sekmingai naudojami zmonems gydyti. taip kad, kaip kazkas ir sake, tu lapu nevalgysi. o kad ant jo gales augti spec pelesis, niekas nuo to nenumirs. nebukit naivus
Mitas 2009-10-03 19:33
Bulvių „evoliucija“.
laimius 2009-10-03 20:36
iusegun - gerai tu gelėsi tas bulves su grybeliu ir valgyt, man ir turimos geros. O be to manai žolininkai iškart ir nustatydavo kurie augalai sveika kur ne, jie tai sužinodavo eksperimentų būdu, spėju dėl ko užsilenkė ne vienas. Pagrindinė problema yra ta, kad kaip ir nevienas čia pasisakęs nenori būti bandomuoju triušiu. O jei jau pardavinės tegu didelėm raidėm parašo kad GMO ne taip kaip ant aliejų(bėja baveik visi jie gaminami iš GMO). O dėl eksperimentų su gamta jau turėjom pasimokyt, vien Australijos pavyzdys, o ten tai tik zuikių užvežė... Be to kiek prisimenu jau ir su modifikuotais augalais prisižaista - marodos JAV plinta modifikuota veja.