Atrastas aštuntas Saturno žiedas  (4)

„Spitzer“ kosminiu teleskopu užfiksuotas didžiausias, bet iki šiol dar niekada nematytas Saturno žiedas, pranešė NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plona ledo ir dulkių dalelių sankaupa yra dideliu atstumu nuo Saturno sistemos, o jo orbita nuo pagrindinių planetos žiedų plokštumos nukrypusi 27 laipsniais, teigia NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija.

Laboratorijos atstovės spaudai Whitney Clavin teigimu, žiedas labai išsisklaidęs, beveik neatspindi matomos šviesos, tačiau infraraudonųjų spindulių teleskopas „Spitzer“ sugebėjo jį aptikti.

Nors žiedą sudarančios dujos yra santykinai šaltos (apie minus 158 laipsnių Celsijaus), tačiau kaip ir kiekvienas kūnas, kurio temperatūra daugiau nei -273 laipsnių Celsijaus vis tiek spinduliuoja infraraudonuosius spindulius. Štai juos ir pavyko aptikti. Pasak NASA, į jų buvimo vietą infraraudonųjų spindulių teleskopo dar niekas iki šiol nebuvo nukreipęs.

Didžiuma žiedo medžiagos yra maždaug už 5,95 mln. kilometrų nuo planetos ir tęsiasi dar maždaug 11,9 mln. kilometrų. Atrastasis žiedas yra toks didelis, jog jam užpildyti reikėtų milijardo Žemių, teigia laboratorija.

Pasak mokslininkų, tai pats didžiausias planetą juosiantis dulkių ir ledo dalelių žiedas visoje Saulės sistemoje. Nepaisant milžiniško atrasto kosminio objekto dydžio, optiniais teleskopais jo praktiškai neįmanoma pastebėti, nes dulkių sankaupa yra labai išretėjusi – esą jos nebūtų įmanoma pamatyti net esant šio žiedo ribose.

Iki šio atradimo buvo manoma, jog Saturnas turi septynis žiedus, pavadintus raidėmis nuo A iki E, ir kelis blankius žiedus, kurie pavadinimų neturi. Atrastasis planetos žiedas yra Saturno palydovo Febės orbitoje. Spėjama, kad būtent šis palydovas buvo medžiagos, iš kurios žiedas formavosi, pagrindinis šaltinis.

Šis žiedas taip pat gali padėti išaiškinti kito Saturno palydovo Japeto mįslę. Jie ilgai ieškojo atsakymo į klausimą, kodėl viena šio palydovo pusė pastebimai tamsesnė už kitą. Atrastas žiedas juda ta pačia kryptimi kaip ir Febė, o Japetas bei kiti Saturno žiedai ir dauguma kitų planetos palydovų juda priešinga kryptimi.

Mokslininkai mano, jog išorinio žiedo medžiaga juda į palydovų orbitos vidų ir krenta į Japetą. Kadangi Japetas padengtas šviesaus ledo sluoksniu, ant jo patenkančios dulkės yra gerai matomos.

"Astronomai seniai įtarė, jog egzistuoja ryšys tarp Saturno išorinio palydovo Febės ir tamsios medžiagos Japete. Šis naujas žiedas yra įtikinantis šio ryšio įrodymas“, – teigė mokslininkas Douglas Hamiltonas iš Marylando universiteto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: