„Apophis“ smūgio Žemei pavojus mažesnis, nei manyta  (3)

Nauji JAV astronomų skaičiavimai atskleidė, kad asteroido „Apophis“ susidūrimo su Žeme 2036 m. pavojus yra mažesnis, nei buvo manoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2004 m. atrastas asteroidas 99942 „Apophis“ yra maždaug 2 futbolo aikščių dydžio. Pasaulio visuomenės dėmesį jis atkreipė po to, kai buvo nustatyta, jog egzistuoja tikimybė, kad palyginti netolimoje ateityje jis gali įsirėžti į Žemę. Mokslininkų teigimu, net jei taip ir nutiktų, „Apophis“ nesukeltų globalios katastrofos, o tik nuniokotų tam tikrą planetos regioną.

Tačiau naujausi asteroido stebėjimo duomenys, gauti Havajų universiteto (JAV) Mauna Kėja observatorijoje, leido astronomams perskaičiuoti jo orbitą. Paaiškėjo, kad patikslinta „Apophis“ orbita kelia mažesnį susidūrimo su Žeme pavojų, skelbia „Space.com“.

„Naudojant naujuosius duomenis ir patobulintą kompiuterinį modeliavimą nustatyta, kad tikimybė, jog 2036 m. balandžio 13 dieną „Apophis“ susidurs su Žeme, nuo 1: 45 000 sumažėjo iki maždaug 4: 1 000 000“, - pareiškė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje netoli Žemės skriejančių objektų programos mokslininkas Steve‘as Chesley.

Iš pradžių buvo manoma, kad tikimybė, jog šis asteroidas susidurs su Žeme dar 2029 m., siekia 2,7 proc. Tolimesni stebėjimai visiškai atmetė susidūrimo 2029 m. prielaidą.

Tačiau astronomai pažymi, kad „Apophis“ 2029 m. balandžio 13 d. vis tiek pasieks priartėjimo prie Žemės rekordą. Nors ir nekeldamas pavojaus, jis pralėks 29 280 kilometrų atstumu nuo mūsų planetos.

Naujausi JAV astronomų stebėjimų duomenys liudija, kad „Apophis“ vėl smarkiai priartės prie Žemės 2068 metais. Susidūrimo tikimybė šiuo metu vertinama kaip 3 : 1 000 000.

Didelė susidūrimo su "Apophis" tikimybė vertė ieškoti įvairių kovos būdų tiek su šiuo pavojumi, tiek su kitais pavojingais asteroidais. Prigalvota visa eilė idėjų, iš kurių daugiausia palaikymo sulaukė kosminių traktorių idėja. Koks bus tolimesnis jų likimas sumažėjus susidūrimo pavojui, lieka neaišku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)