Laisva valia: reali žmogaus galimybė ar tik sąmonės iliuzija?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2009-10-09 19:39
Zinoma mes visi priklausomi, daugiau ar maziau, istatymai taisykles ir tt. Bet dauguma is musu galima manipuliouti, kaip aviu banda. Tu turbut netiesiogiai nori pasakyti, kad as nezinau kaip veikia pasaulis, jei ka tai as ziurejau filma "zeitgeist" ir panasius i ji ir turiu savo nuomone. Deka to, domejimosi technologijom ir kitais dalykais, as savo gyvenima verciu i vis labiau nepriklausoma, kaip tik galiu. Tiesiog toks mano tikslas, jaustis gyvenime atsiputus, gyventi kaip noriu, kaip man patinka.
Nightbringer 2009-10-09 22:11
O kas jei tavo skaitytuose straipsnuose buvo paslėptos mažos mintys kurios po truputi formuoja "neteisinga požiūri", dezinformacija? Kaip tada gali suvokti tai? O visų antra: tavo sprendima gali įtakoti norima linkme, o pats galvosi, kad pasirinkai savo valia. Žinoma, atskira individa įtakoti yra nepalyginamai sunkiau nei mases, tai su jomis nevienam nereikia lygintis...
Borland 2009-10-18 00:54
Mano manymu, mes neturi laisvos valios, t.y. samoningai mes nepriimame sprendimu, sprendimus priima pasamone, o samone juos tik suvokia. Nesenai skaiciau straipsni apie vora zoliaedi ir uzstrigo pasakymas, kad voras dazniausiai minta lapais, taciau kartais suvalgo ir kokia skruzdeles lerva, argi nepanasu i zmogaus galvojima ka siandien valgyt pietum? Vargu ar voras turi laisva valia, tiesiog sis apsisprendimas jam ateina is pasamones, kaip ir mum. Galvodami ka mes norime siandien valgyti, is tiesu mes duodame uzklausa pasamonei, o si apdorodama ivairius duomenis priima sprendimus ir mum juos pateikia ir tada mes tai suvokiama kaip savo pasirinkima, nors is tiesu jis buvo nulemptas ivairiu mum suvokiamu ar nesuvokiamu veiksniu. Pateiksiu pavizdi, prisiminkite kai paskutini karta labai sirgote ir buvo auksta temperatura, ar tada norejosi valgyti? Ar galejo nenoras valgyti ateiti laisva valia? tiesiog emet ir pamastet.. hmm.. noriu valgyt, o kaip noriu, ai ne nebenoriu. Tai tik irodo kad apsisprendimus ir norus mum is anksto diktuoja pasamone. O tam zmogui, kuris anksciau rase jog rinktusi jautiena, nes kazkada vistiena paspringo ir nebevalgo jos.. ir kas cia samoningo? juk musu baimes ateina tik is pasamones. Zmogus kuris bijo voru, kartais puikiai suvokia, kad ju nera ko bijoti, jie mazi, nesikandzioja, jie visiskai nieko negali padaryti, bet vistiek jis ju bijo Manau tu taip pat gali suvokti, jog tai kad tu kazkada ja paspringai, jos skonis nuo to ne kiek neblogesnis, galu gale tikimybe paspringti vistiena ar jautiena turbut vienodos, taciau visa tai samoningai suvokdamas tu vistiek jos nevalgai Taip, kad tai toli grazu ne laisvoji valia.
Nightbringer 2009-10-24 19:46
Aš samone ir pasamone suvokiu, kaip bendra junginį, tai dėl to nesuku sau galvos....