Marsą bus galima pasiekti per 39 dienas (Video)  (16)

JAV bendrovė „Ad Astra Rocket Company“ pranešė sėkmingai išbandžiusi laboratorinėmis sąlygomis galingiausią pasaulyje plazminės raketos variklį. Kosminiai laivai su tokios technologijos varikliais nuskraidinti žmones į Marsą galės per 39 dienas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šiuos variklius ir jų stulbinamas panaudojimo galimybes kosmonautikoje mes jau esame rašę šioje publikacijoje. Nors pirmieji bandymai atviro kosmoso sąlygomis numatyti 2012 metais, tačiau variklis jau pradėtas testuoti laboratorinėmis sąlygomis ir kol kas pasiekti rezultatai yra pakankamai ispūdingi.

Bendrovės pranešime teigiama, kad bandymų metu jos sukurtas plazminis VASIMR VX-200 variklis vakuuminėje kameroje pasiekė 201 kW galią. Pirmą kartą ne tik buvo įveikta 200 kW galios riba, bet ir pristatytas visu galingumu veikiantis sumažintas raketos prototipas su bendovės kuriamu VASIMR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket) technologijos raketiniu varikliu.

Pasak buvusio NASA astronauto, „Ad Astra Rocket Company“ vykdomojo direktoriaus Franklino Chango – Diazo, tai šiuo metu pati galingiausia pasaulyje plazminė raketa. Bendrovė pasirašė sutartį su NASA 2013 m. išbandyti 200 kW VASIMR variklį Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS). Šis variklis periodiškai „kilnotų“ orbitinę stotį į aukštesnę orbitą, iš kurios ji „nusileidžia“ dėl stabdomojo Žemės atmosferos poveikio. Šiuo metu TKS orbitą koreguoja kosminiai laivai su įprastais raketiniais varikliais, per metus tam sunaudojama apie 7,5 tonos raketinio kuro. Sumažinus jo poreikį iki 0,3 tonos, VASIMR padėtų NASA kasmet sutaupyti milijonus dolerių.

Tačiau, pasak „Physorg.com“, su VASIMR plazminiais varikliais siejami kur kas didesni planai. Nuo 10 iki 20 megavatų (MW) galios VASIMR varikliai, įrengti naujos kartos kosminiuose laivuose, astronautus į Marsą galėtų nuskraidinti vos per 39 dienas. Įprastiniams kol kas tam reikia 6 mėnesių ar dar daugiau. VASIMR varikliai taip pat galėtų būti pritaikyti nepilotuojamų kosminių laivų misijoms, kai reikėtų pristatyti didelio svorio įrangą. Tokius variklius galėtų naudoti į Mėnulį leidžiami krovininiai automatiniai laivai.

VASIMR varikliuose naudojama technologija remiasi radijo bangomis įkaitintų dujų – vandenilio, argono ir neono – sukurta karštąja plazma. Magnetiniai laukai stumia įkrautas plazmos daleles iš variklio, taip sukurdami priešingos krypties jėgą. Dėl didelio tokios traukos išvystomo greičio kelionėje prireikia mažiau kuro, nei įprastiniuose kosminiuose laivuose. Be to, VASIMR varikliuose nėra jokių su plazma fiziškai kontaktuojančių elektrodų – tai esą prailgina variklio naudojimo laiką ir leidžia sukurti didesnį energijos tankį, nei kitokios konstrukcijos plazminiuose varikliuose.

Šiame vaizdo siužete demonstruojama, kaip VASIMR VX-200 raketa veikia vakuuminėje kameroje, imituojančioje atvirojo kosmoso sąlygas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: