Ispanijoje nustatytas didelio patogeniškumo paukščių gripas  (8)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo oficialų pranešimą iš Europos Komisijos, kad Ispanijoje, Kastilijos – La Mančo regione, Guadalajaros rajone esančioje paukščių fermoje nustatytas didelio patogeniškumo H7 paukščių gripo viruso potipis. Tai pirmas paukščių gripo atvejis šiais metais Ispanijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paukštynas, kuriame buvo laikoma 250 tūkst. vištų dedeklių, padalintas į 3 laikymo ir 1 veisimo patalpas. Įtarimas kilo spalio 10 d., kai vienoje patalpų nugaišo žymi dalis laikytų vištų dedeklių ir šis procesas plito toliau.

Siekiant apsisaugoti nuo galimo tolesnio viruso plitimo, Ispanijos atsakingos tarnybos ėmėsi visų įmanomų apsaugos priemonių. Nors kitose patalpose laikomos vištos jokių klinikinių požymių nerodė, tačiau bus sunaikinti visi paukštyne esantys paukščiai. Aplink protrūkio židinį nustatytos 3 km apsaugos ir 10 km priežiūros zonos. Kiti šiose zonose laikomi paukščiai bus stebimi ir tiriami kliniškai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad iš šio Ispanijos rajono paukštiena ar jos produktai į Lietuvą nebuvo vežami.

Paukščiams nustatomos dvi paukščių gripo klinikinės formos – didelio patogeniškumo paukščių gripas (DPPG) ir mažo patogeniškumo paukščių gripas (MPPG). DPPG protrūkio atveju nugaišta visi imlių rūšių paukščiai. MPPG protrūkio atveju imlūs paukščiai serga lengviau. Susirgę paukščiai būna apatiški, išsivysto kvėpavimo organų uždegimas, dedeklėms vištoms sutrinka dėslumas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad gyvūnų laikytojai privalo būti budrūs ir laikytis visų saugos priemonių savo ūkiuose. Susirgus gyvūnui ar pastebėjus jo keistą elgesį, kitus ligos požymius, reikia nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją ar teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)