Sėklų banke jau sukaupta 10 proc. laukinės augalijos sėklų  (4)

Tarptautinis sėklų bankas pasiekė savo tikslą surinkti dešimtadalio pasaulio laukinių augalų sėklų pavyzdžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp paskutiniųjų, papildžiusių saugyklą, buvo banano sėkla. Laukinis bananas Musa itinerans yra itin mėgstamas laukinių Azijos dramblių, rašoma BBC tinklapyje - jame taip pat galima peržiūrėti video reportažą apie šią saugyklą.

Augalo, kuriam dėl žemės ūkio plėtros gresia išnykti, sėklos įkrito prie 1,7 mlrd. kitų. Šis išsaugojimo projektas apibūdinamas kaip „draudimo polisas“ nuo galimo kai kurių rūšių išnykimo.

Projekte partnerystei susijungė daugiau nei 120 organizacijų 54 šalyse, kurios dabar sau kelia naują tikslą – iki 2020 metų surinkti ir saugoti ketvirtadalį planetos žydinčių augalų sėklų pavyzdžių.

Visos sėklos saugomos tiek kilmės šalyje, tiek Didžiosios Britanijos Karališkojo Kew botanikos sodo patalpose Vakarų Sasekse. Jos laikomos požeminėse saugyklose, kur palaikoma minus 20 laipsnių Celsijaus temperatūra.

Augalų pavyzdžiai nudžiovinami, išvalomi ir atidedami saugoti užtikrinus, kad į didžiulius šaldytuvus pateks tik geriausi rūšies pavyzdžiai. Dėl laikymo sąlygų sėklos, priklausomai nuo rūšies, išlieka gyvybingos nuo keleto iki tūkstančio metų. Tikslas – kad bet kuri saugoma sėkla galėtų būti sudaiginta, jei kiltų poreikis.

Laukinis bananas iš Kinijos buvo pasirinktas pažymėti 10 proc. ribai, nes jis atitiko keletą išsaugojimo kriterijų. Banko atstovė Janet Terry nurodė, kad „jis pasirinktas, nes turi tai, apie ką yra visas šis projektas – jis būdingas kilmės šalyje, jam gresia išnykti, tai naudinga kultūra“.

„Ir, žinoma, visi mėgsta bananus“, – pridūrė ji.

Musa itinerans saugykloje teko 24200-asis eilės numeris.

10 proc. laukinės augalijos sėklų riba buvo numatyta 2000 metais, kai buvo sukurtos saugojimo patalpos Didžiojoje Britanijoje. Tuo metu buvo manoma, kad pasaulyje yra 242 tūkst. augalų rūšių, nors pastaruoju metu svarstoma, kad jų galėtų būti 300 tūkst.

Karališkųjų Kew botanikos sodų direktorius Stephenas Hopperis nurodė, kad per pastaruosius 10 metų pasikeitė ir tai, jog „daug aiškiau suvokiame klimato kaitos grėsmes, kaip ir daugelį kitų, kurios daro įtaką augalų gyvenimui“.

Prieš keletą metų įkurti tarptautinę sėklų saugyklą nutarė ir norvegai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)