Antarktidos ledynai tirpsta lėčiau, nei manyta  (9)

Antarktidos ledo dangos tirpimo sparta iš tikrųjų yra mažesnė, nei buvo manoma iki šiol, teigia Teksaso valstijos (JAV) universiteto mokslininkai. Tačiau jie pataria pernelyg nepasiduoti optimizmui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių mokslininkai pakartotinai analizavo 2006 m. atlikto GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) eksperimento duomenis. Tirpstant ledui Antarktidoje, kyla po juo esantis gruntas, o tai savo ruožtu sukelia Žemės gravitacinio lauko pokyčius, kuriuos registravo GRACE davikliai.

Remdamiesi duomenimis apie Antarktidos ledo dangos storio pokyčius, gautus iš skirtingose žemyno dalyse įrengtų GPS daviklių, mokslininkai nustatė, kad Antarktidos gruntas kyla lėčiau, nei buvo manoma iki šiol vertinant GRACE eksperimento rezultatus. Pasak Teksaso universiteto specialistų, tai savo ruožtu reiškia, jog Antarktidos ledo danga tirpsta lėčiau. Tiesa, kol kas nenustatyta, koks konkretus skirtumas tarp ankstesnių ir dabartinių vertinimų, tačiau, anot specialistų, jis, iš visko sprendžiant, nedidelis.

Jie taip pat pabrėžia, kad naujo tyrimo išvada neturėtų būti vertinama pernelyg optimistiškai: Antarktidos ledo dangos tirpimas, nors ir lėtesnis, vis tiek lieka rimta pasaulinio masto problema, nes jūros lygio kilimas kelia pavojų daugeliui pasaulio pakrančių regionų.

Naujojo tyrimo rezultatai bus paskelbti JAV Geofizikų draugijos leidinyje „Geochemistry, Geophysics, Geosystems“.

Kiek prastesnės prognozės skelbiamos apie Arkties ledą - manoma, jog vasaromis jis iš viso ištirps per ateinančius 20 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: