Mokslininkai surado didžiausius voratinklius audžiantį vorą  (2)

Afrikoje ir Madagaskare mokslininkai atrodo naują ir, atrodo, labai retą gigantiškų vorų rūšį, pranešė BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naują vorų rūšį aptiko Slovėnijos biologas Matjaz Kuntner (Slovenian Academy of Sciences and Arts) bei jo kolega Jonathan Coddington (Smithsonian Institution's National Museum of Natural History in Washington DC). Straipsnyje, išspausdintame žurnale „Plos One“, tyrėjai vorą Nephila komaci apibūdina kaip didžiausius tinklus audžiantį vorą, žinomą mokslininkams.

Tačiau šios rūšies vorų didelės tik patelės, kurių ištiestų kojų ilgis siekia 12 centimetrų, o patinai, palyginus su patelėmis, nedideli. Mokslininkai tvirtina, kad šių vorų patelės gali suregzti tinklus, kurių skersmuo siekia iki vieno metro.

M. Kuntneras teigė, kad šis atradimas buvo labai „netikėtas“, kadangi Nephila rūšies vorai iki šiol buvo labai atidžiai tyrinėjami ir niekas ik šiol nepastebėjo tokios įdomios rūšies.

Naujas atradimas padės mokslininkams ištirti, kaip išsivystė tokie dydžio skirtumai tarp Nephila vorų patelių ir patinėlių. Labiausiai paplitusi nuomonė, kad patelių gigantiškumą paskatino evoliucinis spaudimas. Patelės tapo didesnės, kad galėtų atsivesti daugiau palikuonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: