Tyrimas: sukelti haliucinacijas sveikam žmogui galima per 15 min.  (26)

Londono universitetinio koledžo (D. Britanija) psichologai nustatė, kad sveikam žmogui haliucinacijas be jokių narkotinių medžiagų galima sukelti vos per 15 minučių, skelbia „Wired“. Jį tereikia „panardinti“ į sensorinę deprivaciją – kitaip tariant, izoliuoti patalpoje, kurioje žmogaus nepasiekia jokie išoriniai dirgikliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vykdydami eksperimentą, tyrėjai 19 savanorių iš eilės uždarydavo į tamsią, garso visiškai nepraleidžiančią patalpą. Visi eksperimento dalyviai buvo iš anksto atrinkti tikrinant jų polinkį į haliucinacijas. Jame buvo leista dalyvauti tik tiems savanoriams, kuriems sukelti haliucinacijas būdavo lengviausia ir sunkiausia.

Eksperimentas atskleidė, kad pakako vos 15 minučių, kad visiškai sveiki, haliucinacijų paprastai nepatiriantys žmonės imdavo matyti tai, ko nėra tikrovėje. Pavyzdžiui, 5 eksperimento dalyviai tamsoje matė veidus, 6 – nesuprantamas formas. Kai kuriems savanoriams itin „paaštrėjo“ uoslė, o 2 pajuto, kad kambaryje yra „kažkas“, keliantis siaubą.

Mokslininkai mano, kad tokių laikinų proto sutrikimų priežastis gali būti smegenis pasiekiančio įprasto informacijos srauto stoka. Apie tai liudija ir sustiprėjusi uoslė.

Britų psichologų atlikto tyrimo rezultatai skelbiami žurnalo „Journal of Nervous and Mental Disease“ spalio mėn. numeryje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(5)

Komentarai (26)