Šuo teršia gamtą tiek, kiek Toyota Land Cruiser, katė - kaip Volkswagen Golf  (15)

Mūsų nuolatiniai skaitytojai jau spėjo įsitikinti, jog ne visi moksliniai tyrimai yra labai rimti, o rezultatai pritaikomi praktikoje. Tačiau... argi tai būtinai privalomas reikalavimas mokslininkui? Juk jie ir yra mokslininkai vien jau dėl to, kad juos viskas domina - net ir iš pirmo žvilgsnio keisti dalykai. Kad ir pavyzdžiui klausimas, kas energetiškai yra efektyviau - naminis gyvūnas ar automobilis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Vieno šuns auginamo namuose gamtai daroma žala yra didesnė nei visureigio Toyota Land Cruiser", - rašoma naujausiame "NewScientists" numeryje. Vienos katės žala gamtai prilygsta Volkswagen Golf taršai.

Neseniai išleistos provokatyvios knygos Time to Eat the Dog: The real guide to sustainable living ("Laikas suvalgyti šunį: tikras darnaus gyvenimo vadovas") autoriai Brenda ir Robertas Vale'ai yra mokslininkai architektai išleidę daugiau nei tuziną knygų apie ekologiškus, autonomiškus namus. Šį kartą Viktorijos universiteto profesorė Brenda Vale ir Aucklando universiteto daktaras Robertas Vale'as arhitektūros sritį iškeitė į pastatų gyventojų daromos taršos tyrimus.

Mokslininkai apskaičiavo kiek žemės reikia naudoti norint išlaikyti namuose vidutinio dydžio šunį. Rekomenduojama dienos norma 300 gramų sauso pašaro, kuriame yra apie 90 gr. mėsos ir apie 156 gr. grūdinių kultūrų. Pamatavus dar neišdžiovintų ingredientų kiekį gauname 450 gr. šviežios mėsos ir 260 gr. grūdinių kultūrų. Padauginkime iš dienų skaičiaus per metus ir gausime 164 kilogramus mėsos ir 95 kilogramus grūdinių kultūrų produktų. Tokiam kiekiui užauginti kiekvienais metais reikia naudoti 0,84 ha žemės plotą.

Mokslininkai kartu apskaičiavo ne tik savo auginamo šuns, bet ir savo naudojamo visureigio Toyota Land Cruiser (4,6 litrų) sunaudojamus resursus. Per metus šeima nuvažiuoja apie 10 000 kilometrų ir sunaudoja apie 55,1 gigadžiaulio energijos kiekį. Čia įskaičiuotas kuras ir energija reikalinga automobilio pagaminimui. Viename hektare galima išauginti 135 gigadžiaulio energijos kiekį per metus. Taigi metinis Land Cruiserio naudojamos žemės plotas 0,41 ha, o tai yra dvigubai mažiau, nei sunaudoja vienas vidutinio dydžio šuo.

Atlikus analogiškus apskaičiavimus su katėmis paaiškėjo, kad užauginti jų maistui reikia tiek žemės, kiek ekonomiškesnio automobilio Volkswagen Golf energetinių pasėlių auginimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Laimis Žmuida
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)