Matematikos mėgėjams. Nemarusis Brėmų kvartetas ir Brėmų takų paslaptys šachmatų lentoje  (58)

Pirmąjį 5-6 klasių matematikos olimpiados uždavinuką mūsų skaitytojai „sutreškino“ nė nemirktelėję. Sakykim, apšilimas padarytas, tad pristatome sekantį tai pačiai olimpiadai doc. R. Kašubos parengtą uždavinuką:


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reto atokvėpio minutėmis nemarusis Brėmų kvartetas - Kanopa, Rainys, Reksas ir Petuchauskas, padalijęs šachmatų lentą į keturias lygias dalis, žiūrinėjo vieną jos ketvirtį, kuris yra 16 laukelių – 8 baltus ir 8 juodus pakaitomis einančius laukelius turintis 4 x 4 kvadratas.

Zigzago formos kelią, sudarytą iš keturių baltų langelių, po vieną iš kiekvienos eilutės, išsidėsčiusį taip, kad šie keturi langeliai iš eilės sueina kampais, jie vadina Brėmų taku. Susitarę, koks iš keturių baltų sueinančių kampais laukelių sudarytas ketvertas yra Brėmų takas, jie tuojau ėmė energingai ginčytis, kiek iš viso tokių Brėmų takų galima rasti tame nedideliame 4 x 4 kvadrate. Metraštininkas Rolandas liudija, kad jie iki išnaktų taip ir nesutarė, kiekgi tų Brėmų takų tame nedideliame 4 x 4 kvadrate yra iš viso.

Ar jūs pajėgtumėte nemariajam Brėmų kvartetui suprantamai išaiškinti, kiek tokių Brėmų takų iš viso yra tame (nedideliame) 4 x 4 kvadrate?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (58)

Susijusios žymos: