Virš Indonezijos atmosferoje sprogęs asteroidas paskatino naujas diskusijas apie kosmoso pavojus (Video)  (21)

Naujausiais mokslininkų skaičiavimais, šio mėnesio pradžioje Žemės atmosferoje sprogusio asteroido energija lygi trijų Hirosimą nušlavusių atominių bombų galiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors asteroidas į Žemės atmosferą įskriejo ir susprogo dar  spalio 8 dieną, tačiau tik dabar mokslininkai (University of Western Ontario) baigė analizuoti surinktą medžiagą ir pristatė galutinius duomenis. Jų teigimu Žemės atmosferoje virš Indonezijos sprogęs asteroidas buvo 10 metrų skersmens. Į planetos atmosferą kosmoso kūnas rėžėsi 72 tūkst. km per valandą greičiu, o sprogimas buvo girdėti už 16 tūkst. kilometrų. Skaičiuojama, kad sprogimo jėga buvo lygi 50 tūkst. tonų trotilo galiai.

Kaip praneša „The Telegraph“, mokslininkus neramina tai, kad šio asteroido neužfiksavo joks žemės teleskopas. Jei asteroidas būtų buvęs didesnis, tarkime 20 ar 30 metrų skersmens, – tragedijos esą būtų sunku išvengti.

Teigiama, kad astronomams labai retai pavyksta užfiksuoti mažesnius nei 100 metrų skersmens ir šalia Žemės skriejančius asteroidus.

Kaip galima pastebėti iš tądien filmuotos medžiagos, giedrame danguje matyti, kaip susiformuoja didelis dulkių debesis.

„The Telegraph“ primena, jog tikėtina, kad 60 metrų skersmens asteroidas arba kometa 1908 metais nukrito Rusijos teritorijoje Tunguskoje. Tuo metu taigos medžiai buvo išguldyti 2 tūkst. kvadratinių kilometrų plote. Manoma, kad sprogimo galia buvo lygi 10–15 mln. tonų trotilo galiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (21)