Mobilieji telefonai vis dėlto susiję su smegenų vėžiu  (59)

10 ir daugiau metų mobilųjį ryšį naudojantys žmonės susiduria su „žymiai didesniu“ smegenų auglių susidarymo pavojumi, liudija preliminarūs Pasaulio sveikatos organizacijos atlikto tyrimo rezultatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atliktas tarptautinis tyrimas truko beveik 10 metų, skelbia „Physorg.com“. Jo autoriai be kita ko nagrinėjo ir 13 valstybių 2000 – 2004 metais atliktų studijų apie 12 800 asmenų sveikatą duomenis. Šešiuose iš aštuonių šių tyrimų buvo nustatytas ryšys tarp labiausiai paplitusio smegenų auglio – gliomos – susidarymo ir aktyvaus mobiliojo ryšio naudojimo. Vieno iš šių tyrimų išvadose teigiama, kad labai dažnai mobiliaisiais telefonais kalbantys asmenys 39 proc. labiau nei kiti rizikuoja susirgti smegenų vėžiu.

Be to, 2 iš 7 studijų, skirtų akustinei neuromai – nepiktybiniam klausos nervo navikui – tirti, rezultatai atskleidė, kad 10 ir daugiau metų mobiliuosius telefonus naudojantys žmonės labiau nei kiti rizikuoja susirgti šia liga, galinčia sukelti klausos praradimą.

Nors iki šiol atliktų tyrimų, kuriais buvo siekiama išsiaiškinti galimą mobiliųjų telefonų ir smegenų piktybinių auglių ryšį, rezultatai tokios prielaidos įtikinamai nepatvirtino, PSO atlikto tyrimo vadovė daktarė Elisabeth Cardis pareiškė, kad paskelbtose išvadose bus rekomenduojama riboti vaikų naudojimąsi mobiliuoju ryšiu. Ji pabrėžė, kad mobilieji telefonai yra svarbūs nelaimingų atsitikimų atvejais, be to, prireikus leidžia tėvams greitai susisiekti su vaikais, todėl ji nėra linkusi pritarti kategoriškam draudimui neleisti vaikams jais naudotis.

Pranešama, kad 30 mln. JAV dolerių kainavusio PSO tyrimo išvados bus paskelbtos per du artimiausius mėnesius. Tai aiškinama nesutarimais, kaip būtų galima geriau pateikti šias išvadas visuomenei, nors dėl pačių tyrimo rezultatų esą neabejojama.

Šio tyrimo kritikai atkreipia dėmesį, kad tarp tirtųjų asmenų buvo ir tokių, kurie mobiliaisiais telefonais naudodavosi vos kartą per savaitę, be to, tarp tiriamųjų išvis nebuvo vaikų. Esą dėl šių priežasčių tyrimo rezultatų nederėtų laikyti išsamiais. Jie taip pat pabrėžia, kad iš dalies šį tyrimą finansavo mobiliojo ryšio pramonės atstovai. Kiti specialistai pastebėjo, kad kai kurie rezultatai leidžia daryti prielaidą, jog trumpalaikis mobiliojo ryšio vartojimas neva gali apsaugoti nuo vėžio, o tai esą liudija apie tyrimo trūkumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (59)