Po 2 metų moterys gaus laikinas gimdas  (8)

Per artimiausius 2 metus turėtų būti pradėtos gimdos persodinimo operacijos, suteiksiančios viltį tūkstančiams nevaisingų moterų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Britanijos mokslininkai mano, kad artimiausiais metais bus atlikta pirmoji pasaulyje sėkminga gimdos transplantavimo operacija, rašo dienraštis „The Independent“. Transplantologams jau pavyko išsiaiškinti, kaip galima užtikrinti gerą kraujo apytaką persodintoje gimdoje, kad ji galėtų funkcionuoti visą nėštumo laikotarpį.

Toks medicinos pasiekimas suteiktų galimybę moterims, kurių gimda buvo pažeista vėžio ar kitų ligų, susilaukti savo vaikų, ir taptų rimta alternatyva įsivaikinimui ar surogatinei motinystei. D. Britanijoje yra apie 15 000 vaisingo amžiaus moterų, kurių gimda nesveika arba jos visai nėra.

JAV vykusioje vaisingumo problemoms skirtoje konferencijoje Hammersmitho ligoninės Londone ginekologijos skyriaus konsultuojantis chirurgas Richardas Smithas pristatė naujausius savo bandymų su triušiais rezultatus. Jo vadovaujama specialistų grupė vykdo triušių gimdos transplantavimo tyrimus. Nepavykus užsitikrinti reikiamo šios tyrimų programos finansavimo, jie įsteigė labdaros organizaciją „Uterus Transplant UK“, kuri turėtų padėti surinkti pakankamai lėšų tyrimams užbaigti. Pasak medikų, jei pavyktų surinkti 25 000 svarų kitam tyrimų etapui ir dar 250 000 svarų tyrimų programai užbaigti, pirmoji moters gimdos persodinimo operacija gali būti atlikta per artimiausius 2 metus.

Naujausiame R. Smitho grupės tyrime buvo naudojama 10 triušių. Penkios patelės buvo gimdos donorės, likusios – recipientės. Gimdos buvo persodintos naudojant vadinamąją kraujagyslių „lopymo“ technologiją, sujungiančią didžiausius kraujo indus. Paaiškėjo, kad 2 iš 5 patelių, kurioms buvo persodinta gimda, išgyveno iki 10 mėnesių, o skrodimas atskleidė, kad transplantacija buvusi sėkminga. Dabar britų mokslininkai siekia likusias triušių pateles apvaisinti dirbtiniu būdu ir stebėti, kaip funkcionuoja persodinta gimda. Vėlesniame tyrimų etape planuojama pereiti prie bandymų su didesniais gyvūnais.

Vienintelė moters gimdos transplantacijos operacija 2000 m. buvo atlikta Saudo Arabijoje, tačiau baigėsi nesėkmingai. Persodinus gimdą 26 metų amžiaus moteriai, po kelių mėnesių buvo nustatyta, kad transplantuotas organas sunyko, kaip manoma, dėl blogos kraujo apytakos. R. Smithas mano, kad taip atsitiko dėl neteisingai sujungtų kraujo indų.

Pasak dienraščio, naujausio eksperimento metu britų chirurgai persodino triušės gimdą su visomis jos arterijomis, venomis ir didesnėmis kraujagyslėmis. Nors, pasak R. Smitho, kai kurias tokios operacijos technines problemas dar reikės įveikti, iš esmės tikslą – tinkamai sujungti persodinto organo kraujo indus – pavyko pasiekti.

Atlantoje (JAV) susirinkusiems Amerikos Reprodukcinės medicinos draugijos nariams naujausio bandymo rezultatus pristatęs R. Smithas pabrėžė, kad moterims persodintos gimdos organizme būtų tik tol, kol jos išnešiotų ir pagimdytų kūdikį. Po to persodinta gimda būtų pašalinta, kad pacientėms nebereikėtų vartoti imuninės sistemos atmetimo reakciją slopinančių vaistų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)