„Ares 1-X“ atliko sėkmingą bandomąjį skrydį (Video)  (0)

Kaip ir planuota šio mėnesio pabaigoje „Ares 1-X“ pakilo nepilotuojamam kelių minučių trukmės bandomajam skrydžiui, kurio metu konstruktoriai išbandė pirmąją raketos pakopą bei visą konstrukcijos koncepciją ir surinko visą aibę inžinerinių duomenų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu nesutrukdys blogi orai, NASA tikisi paleisti raketą „Ares I-X“ iš Floridoje esančio Kennedy kosminio centro per keturių valandų „langą“, kuris prasidės 8 val. vietos (14 val. vietos) laiku. Šis bandymas laikomas esminiu žingsniu, nulemsiančiu tolesnę JAV kosminės programos kryptį, dėl kuriuos pastaruoju metus labai dvejojama.

NASA raketos paleidimą planavo atlikti spalio 27 d. tarp 14 ir 16 valandos. Tačiau dėl nepalankių oro sąlygų startą teko atidėti iki spalio 28 d. Sėkmingam raketos startui tereikėjo sulaukti bent 15 minučių ramaus oro, tačiau to pavyko sulaukti tik trečiadienio popietę.

Sėkmingai startavusios raketos skrydis vyko balistine trajektorija. Pasiekus 40 km aukštį, nuo raketos atsiskyrė pirmoji kieto kuro pakopa (jos konstrukcijos pagrindu tapo modifikuotas „Space Shuttle“ kietojo kuro greitintuvas) ir su išsiskleidusiais parašiutais nukrito į Atlanto vandenyną, kur ją „sužvejos“ NASA darbuotojai tolesniems tyrimams. Na, o pati raketa su antrosios pakopos ir naudingo krovinio maketu pasiekė 45 km aukštį, o paskui irgi nukrito į vandenyną. Bandomasis skrydis iš viso užtruko apie 6 minutes ir kainavo 450 milijonų dolerių.

Dabar NASA mokslininkai turės daug intensyvaus darbo – reikės išanalizuoti ir susisteminti duomenis, gautus iš daugiau nei 725 raketoje buvusių jutiklių. Pagal šiuos duomenis toliau bus analizuojami „Ares I-X“ konstrukcijos sprendimai. Tai buvo pirmasis žingsnis JAV astronautų pilotuojamų kosminių skrydžių link, kai bus nurašyti šiuo metu naudojami erdvėlaiviai „Space Shuttle“.

Ekspertai prognozuoja, jog pirmasis pilotuojamas naujosios raketos skrydis įvyks ne anksčiau nei 2015 metais, o šiuo metu naudojamų JAV erdvėlaivių eksploatacija bus nutraukta ateinančiais metais.

Šiuo metu Baltieji rūmai nagrinėja prezidento Baracko Obamos nurodymu sukurtos aukšto lygio komisijos ataskaitą apie būsimuosius NASA pilotuojamų kosminių skrydžių planus, kurie buvo parengti dar ankstesnio šalies vadovo George'o W.Busho administracijos.

Komisija, kuriai vadovavo JAV aviacijos ir kosminių technologijų milžinės „Lockheed Martin“ buvęs vadovas Normanas Augustine'as, padarė išvadą, kad Jungtinių Valstijų pilotuojamų skrydžių programa „tikriausiai juda netvaria trajektorija“, o joje iškelti tikslai neatitinka turimų išteklių.

Kuriant „Ares“ raketas susidurta su didelėmis techninėmis problemomis, o nepagrįstai didelėmis išlaidomis pagarsėjusi NASA kritikuojama dėl naujųjų aparatų kainos. Planuojant programą „Constellation“, pagal kurią yra kuriamos raketos „Ares“, jos preliminarus biudžetas buvo 28 mlrd. dolerių, tačiau vėliau padidėjo iki mažiausiai 44 mlrd. dolerių.

M.Augustine'o komisijos narys Edas Crawley praeitą savaitę pareiškė, kad „Ares I“ „nėra tinkamas laivas“ kosminiams skrydžiams po „Space Shuttle“ eros. „Neklausiama, ar galime sukurti „Ares I“ - klausiama, ar turėtume kurti „Ares I“, - sakė jis.

NASA metinis biudžetas yra apie 18 mlrd. dolerių, iš kurių 10 mlrd. skiriama pilotuojamų kosminių skrydžių programai. Didžioji dalis šių lėšų eikvojama kuriant raketą „Ares I“ ir erdvėlaivį „Orion Crew Exploration Vehicle“, turinčius pakeisti dabar eksploatuojamus daugkartinio naudojimo erdvėlaivius.

N.Augustine'o komisijas nurodė, kad „Constellation“ programos uždaviniai, ypač siekis rengti tolimesnius skrydžius už Tarptautinės kosminės stoties (TKS) orbitos, gali būti įgyvendinti tik kasmet skiriant NASA papildomus 3 mlrd. dolerių.

Peržiūrėjusi „Constellation“ programą ši komisija pasiūlė kelias alternatyvas. Be kita ko, siūloma atsisakyti tarpinių etapų ir iš karto pradėti kurti raketas „Ares V“, kurios galėtų nuskraidinti astronautus į Mėnulį ir Marsą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: