Ryklių odą primenanti medžiaga stabdo bakterijų plitimą  (1)

Banginių oda paprastai apauga įvairiausiais dumbliais, planktonu, bakterijų kultūromis ir kitokiais vandenyje gyvenančiais sutvėrimais. Tuo tarpu rykliai išlieka švarut švarutėliai. Nors minėti parazitai gali kauptis ir ryklių odos raukšlėse, prie odos jiems sudėtinga prisitvirtinti ir dėl to vanduo juos paprasčiausiai nuplauna plaukiojimo metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkams pavyko sukurti ryklio odos struktūrą primenančią dangą ir ją atspausdinti ant specialios lipnios plėvelės, kuri bus naudojama ligoninėse ir viešuosiuose tualetuose paviršiams apsaugoti nuo bakterijų ir kitų kenksmingų patogenų.

Technologiją užpatentavusi Floridos (JAV) kompanija "Sharklet Technologies" teigia, jog deimanto struktūrą primenantis plėvelės raštas yra "pirmasis paviršinės topografijos pritaikymo atvejis" siekiant užtikrinti aplinkos sterilumą. Vienos Kalifornijos (JAV) ligoninės patalpose atlikto testo metu plastikinė plėvelė ištisas tris savaites saugojo paviršių nuo pavojingų mikroorganizmų, tokių kaip E. coli ir Staphylococcus A, neleisdama šiose vietose susikurti pakankamai didelėms kolonijoms, kurios vėliau galėtų užkrėsti ir žmones. Bakterijos yra linkusios plisti ant lygių paviršių. Kompanijos vadovas Joe Bagan'as teigia: “Mes manome, jog susidūrusios su mūsų plevele padengtu paviršiumi bakterijos paprasčiausiai nėra linkusios čia apsistoti, nes norint įsitvirtinti ir inicijuoti kolonijos augimą, joms prireiktų nemažų energijos sąnaudų”. Plėvelė nežudo bakterijų, tad galimybė, kad bakterijos išsiugdys atsparumą naujam išradimui, yra išties maža. Galų gale, kaip linkę manyti mokslininkai, toks pats principas rykliams veikia jau 400 milijonų metų.

Naujovė turėtų rasti pritaikymą praktiškai bet kurioje ligoninėje, kadangi tokio tipo įstaigose stebima tendencija, jog didėja vaistams atsparių superbakterijų, tokių kaip MRSA (auksinis stafilokokas) sukeltų infekcijų skaičius. Bagan'as viliasi, jog plėvelę bus galima tvirtinti prie mygtukų, lovų mechanizmų, padėklų ir kitokių paviršių jau ateinančių metų pabaigoje.  Kol kas medicininiam naujovės taikymui dar turi būti gautas JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) leidimas, tad pirmiausia ji bus pradėta taikyti dažnai liečiamiems viešojo naudojimo paviršiams padengti - durų rankenoms viešuosiuose tualetuose ir t.t.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)