Elektriniai laukai stabdo smegenų vėžio plitimą  (13)

Ypač pavojinga smegenų vėžio forma - glioblastoma multiforme - yra sparčiai plintanti, sunkiai gydoma ir praktiškai visada mirtina; netgi taikant agresyvią terapiją, vidutinis pacientų išgyvenamumas nesiekia poros metų. Tačiau mokslininkai ieško naujų būdų kovai su šiuo smegenų augliu, ir gali būti, jog vienai kompanijai tai jau pavyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nedidelė 2000 metais Izraelyje įkurta kompanija "NovoCure" sukūrė įtaisą, kuris vėžio ląstelių augimą sutrikdo panaudojant elektrinį lauką. Ankstyvieji įtaiso bandymų rezultatai yra daug žadantys. Iš dešimties pacientų, kuriems terapija šiuo aparatu iškart po diagnozės buvo taikoma kartu su chemoterapija,  septyni vis dar gyvi praėjus 4 metams nuo diagnozės, o penkeriems iš jų nėra jokių vėžio progresavimo požymių.

"NovoCure" įrenginys susideda iš izoliuotų elektrodų porų, kurie talpinami ant paciento kūno, netoli auglių esančiose vietose. Elektrodai laidais prijungiami prie tris kilogramus sveriančios baterijos, kurią pacientas visur nešiojasi su savimi. Elektrodai skleidžia nedidelio intensyvumo greitai kintančius elektrinius laukus, kurių indukuojama elektros srovė nedaro poveikio jokiam kūno audiniui, išskyrus besidalijančias ląsteles. Paprastai prieš dalijimąsi ląstelė suformuoja smėlio laikrodžio formos struktūrą, kuri yra itin pažeidžiama elektrai. Elektros srovė sukoncentruojama ties ląstelės "juosmeniu", o atėjus paties dalijimosi momentui, ląstelės membrana sunaikinama ir ląstelės suyra. 

Ankstesni bandymai parodė perspektyvius ankstyvuosius rezultatus. Pirmiausia metodika buvo testuojama su pacientais, sergančiais atsinaujinusia glioblastoma ir kuriems nėra likę gydymo alternatyvų; vėliau bandymai buvo pradėti atlikti ir pacientams su naujai diagnozuota liga. Naujausi rezultatai yra tikrai daug žadantys, todėl kompanija į du metus truksiantį klinikinį tyrimą įtraukė 283 papildomus JAV ir Europoje gyvenančius pacientus, kuriems neseniai diagnozuota glioblastoma. Tai bus paskutinysis etapas, kuris pagal JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) reikalavimus yra būtinas norint patvirtinti naują gydymo metodą. Neseniai gauti rezultatai tiriant plaučių vėžį taip pat rodo, jog derinant poveikį elektriniu lauku su tradicine chemoterapija, pacientų išgyvenamumą ir laiką iki ligos progresavimo galima prailginti net ir sergantiesiems vėlyvųjų stadijų nesmulkialąsteliniu plaučių vėžiu.

Galbūt didžiausias "NovoCure" įtaiso trūkumas yra sunki baterija, kurią pacientams tenka nešiotis kartus su savimi iki kol dingsta ligos požymiai, paprastai apie 24 mėnesius. Pavyzdžiui, vienas pacientas, kuriam auglys nustojo augti, tačiau neišnyko, įtaisu nuolat naudojosi ilgiau kaip tris metus. "Bet kas norėtų turėti vaistą nuo smegenų auglių", sako "National Brain Tumor Society" medicininės informacijos specialistas Mary Lovely. "Šio vaisto tinkamumas gali baigtis tik tuo atveju, jei jūsų nebetenkins dėl nuolatinio akumuliatoriaus nešiojimo suprastėjusi gyvenimo kokybė". 

Dabartinis įtaisas yra daugiau prototipas, o ne galutinis variantas. "Pirmiausia mes turime įrodyti, jog jis padidina pacientų išgyvenamumą", sako vienas naujovės autoriu. "Po to bus galima sukurti naujas įtaiso modifikacijas, kuriomis pacientams naudotis bus paprasčiausiai lengviau". "Novocure" turi didelių vilčių. Panašu, jog  elektrinis poveikis yra veiksmingas prieš visų tipų vėžį (bent jau laboratorinėmis sąlygomis), todėl kompanija suinteresuota technologiją pritaikyti kaip galima daugiau ligos tipų gydyti. Nors kompanija turi sukaupusi "puikių duomenų" tiriant krūties vėžiu sergančias moteris", vienas "Novocure" vadovų Bill'as Doyle'as pastebi, jog jie savo pradines pastangas sutelkė ties vėžiu, kuris lemia labai prastą išgyvenamumo statistiką. Į šiuos rėmus patenka glioblastomos ir plaučių vėžys, o toliau Doyle'o teigimu bus galima imtis kasos vėžio. "Viliamės, jog bėgant metams galėsime susidoroti vis su kitomis vėžio atmainomis", sako kompanijos atstovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(3)

Komentarai (13)