Mokslininkai mėgina iššifruoti kiaulės genomą  (0)

Tarptautinė mokslininkų grupė pirmadienį pranešė sudariusi pirmąjį preliminarų naminės kiaulės genolapį, arba genomo "žemėlapį"; šis pasiekimas, pasak tyrėjų, gali būti naudingas žemės ūkiui, medicinai, rūšių apsaugai ir evoliucijos tyrimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ištyrė Ilinojaus universitetui priklausančiame ūkyje laikomos vienos rusvašerės diurokų veislės kiaulės DNR mėginius. Išsamūs šio tyrimo rezultatai pirmadienį bus oficialiai pristatyti konferencijoje, kuri vyks Didžiojoje Britanijoje veikiančiame Sangerio institute (Wellcome Trust Sanger Institute).

Diurokai - viena iš penkių pagrindinių mėsinių kiaulių veislių. Pasaulyje iš viso priskaičiuojama apie 200 naminių kiaulių veislių.

"Šios (veislės) kiaulės yra unikalūs gyvūnai, svarbūs maisto gamybai, taip pat naudojami kaip bandomieji gyvūnai, tiriant žmonių ligas", - sakė Ilinojaus universiteto biomedicinos mokslų profesorius Larry Schookas (Laris Šukas), vadovaujantis šiam genomo tyrimo projektui.

"Be to, iki šiol išliko vietinių laikinių kiaulių, todėl tai išties nuostabūs gyvūnai, kurių tyrimai padėtų sužinoti apie prijaukinimo įtaką genomui", - pridūrė jis.

Preliminarus genolapis, kuriame jau yra iššifruota apie 98 proc. genų, leis tyrėjams tiksliai nustatyti genus, kurie gali būti naudingi kiaulienos augintojams arba yra susiję su imunitetu ir kitais svarbiais kiaulių fiziologijos procesais.

Mokslininkai nurodė, kad jų tyrimai bus naudingi kiaulių selekcijai, padės perprasti ligų mechanizmus, taip pat tikriausiai padės išsaugoti retas veisles ir nykstančias laukinių kiaulių rūšis.

Be to, ši studija bus svarbi tiriant žmonių sveikatą lemiančius veiksnius, nes kiaulės labai panašios į žmones pagal fiziologiją, elgseną ir mitybos poreikius, pabrėžė tyrėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: