Depresija susieta su greito maisto racionu  (4)

Jei asmens racionas gausus perdirbto, nenatūralaus maisto, didėja rizika, kad jis susirgs depresija, teigiama atlikto tyrimo išvadose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės, kurie valgo daug daržovių, vaisių ir žuvies susiduria su mažesne depresijos tikimybe, paskelbė britų tyrėjų komanda.

BBC praneša (ten pat galite peržiūrėti interviu su tyrimo autoriumi Archana Singh-Manoux), kad buvo aiškinamasi, kokie yra 3,5 tūkst. valstybės tarnautojų valgymo įpročiai, o po penkerių metų surinkti duomenys palyginti su informacija apie patiriamą depresiją.

Analizė publikuota žurnale „The British Journal of Psichiatry“.

Tyrėjai studijos dalyvius buvo padaliję į dvi grupes – tuos, kurie daugiausia valgė pilnavertį maistą, ir tuos, kurie dažniausiai rinkosi saldžius desertus, keptus patiekalus, didelio riebumo pieno produktus.

Net ir atsižvelgę į tokius faktorius kaip skirtinga tiriamųjų sveikatos būklė, rūkymo įpročiai, fizinis aktyvumas, lytis, amžius bei išsilavinimas, mokslininkai aptiko pastebimą skirtumą tarp depresijos tikimybės ateityje.

Tiems, kurie valgydavo daugiausiai pilnaverčio maisto, depresijos tikimybė sumažėdavo 26 proc., palyginti su tais, kurie tokio maisto valgydavo mažiausiai.

Asmenys, kurių racionas buvo gausus perdirbto maisto, patyrė 58 proc. didesnę depresijos riziką nei tie, kurie perdirbto maisto valgė itin nedaug.

Studijos autorius, daktaras Archana Singh-Manoux nurodo, kad išlieka tikimybė, jog tyrimo rezultatai galėtų būti paaiškinti gyvenimo būdo skirtumais, į kuriuos atsižvelgta nebuvo.

Tačiau Psichinės sveikatos instituto vadovas Andrew McCullochas pabrėžia, kad „ši studija prisideda prie nemažai jau atliktų tyrimų, kurie aptikto stiprius ryšius tarp to, ką valgome, ir mūsų psichinės sveikatos“.

„Didelės studijos, tokios kaip ši, yra ypatingos svarbos, nes padeda mums suprasti psichines ligas“, – teigė jis, pridurdamas, kad pastaruoju metu žmonės ėmė valgyti „vis nesveikiau“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)