Merkurijuje aptikta daugiau geležies  (2)

Merkurijuje yra daugiau geležies nei mokslininkai manė. Didesnę geležies ir titano koncentraciją planetos paviršiuje užfiksavo NASA zondas „Messenger“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesni stebėjimai aptiko tik labai mažus geležies kiekius silikato mineraluose, dengiančiuose tolimą pasaulį. Tačiau dabar zondas „Messenger“ paviršiaus geležį pastebėjo oksiduose su titanu, skelbia BBC. „Messenger“ programos mokslinis vadovas Seanas Solomonas sako, jog nauji stebėjimai duos teoretikams daug darbo. „Geležis yra tokioje formoje, su kokia mes paprastai nesusiduriame kituose kosminiuose kūnuose“, – teigė jis žurnalistams. S. Solomonas pridūrė, jog teorijos, kaip formavosi Merkurijaus planeta, taip pat turės atsižvelgti į šią informaciją. Kai kurios iš teorijų teigia, kad Merkurijus yra kosminio kūno branduolys, kažkada praradęs savo išorinius sluoksnius per galimą susidūrimą su kitu skambiu kosminiu objektu. Nauji duomenys buvo gauti „Messenger“ trečią ir paskutinį kartą priartėjus prie planetos rugsėjo mėnesį. Skrydis 228 km atstumu nuo Merkurijaus buvo sumanytas kaip stabdymo manevras, išnaudojant planetos gravitaciją, kad ši padėtų sulėtinti erdvėlaivį iki tokio greičio, kurio pakaktų 2011 metais jį įvesti į planetos orbitą. Šio priartėjimo metu zondo „Messenger“ kameros ir instrumentai surinko daug aukštos rezoliucijos ir spalvotų vaizdų, atskleisdami dar 6 proc. planetos paviršiaus, niekada nematyto iš taip arti. Šiuo metu mokslininkai tyrinėja gautą informaciją.

„Messenger“ programos svetainėje skelbiamos pirmosios iš gautų nuotraukų, visos jos spalvotos. 2004 metų rugpjūtį startavęs „Messenger“ jau yra nufotografavęs apie 98 proc. Merkurijaus paviršiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: