D. Britanijos „bambagyslių banke“ – pirmasis „indėlis“  (1)

D. Britanijoje veikiantis privatus kraujo bankas sulaukė pirmosios klientės, nusprendusios apdrausti savo kūdikio sveikatą užšaldant jo bambagyslę – kamieninių ląstelių šaltinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujagimio bambagyslės audiniai bus užšaldyti 20 metų, kad prireikus iš jų būtų galima paimti kamieninių ląstelių, praneša „Telegraph.co.uk“. Jau dabar iš bambagyslės kraujo paimtos kamieninės ląstelės naudojamos 85 ligoms, tarp jų kraujo ir kitų tipų vėžiui, gydyti. Tačiau ekspertai mano, kad iš bambagyslės audinių paimtų kamieninių ląstelių potencialas yra žymiai didesnis, ir jų galimybės medicinoje bus pradėtos plačiai taikyti per artimiausius dešimtmečius.

Pirmąja „Future Health Technologies“ bendrovės, teikiančios bambagyslių audinių užšaldymo paslaugas, kliente D. Britanijoje tapo Češyro grafystės gyventoja 34 metų Paula Aspinall. Ji pateikė užšaldymui savo naujagimio sūnaus Danielio bambagyslės audinius. Jie „Future Health Technologies“ kriogeniniame banke bus laikomi 20 metų. Prireikus ateityje iš šių audinių bus galima gauti Danielio kamieninių ląstelių, kurios būtų naudojamos gydant įvairias ligas – ne tik jo paties, bet ir 3 metais vyresnės sesutės Megan ar abiejų vaiko tėvų.

„Bambagyslių banko“ paslaugos šiai šeimai kainavo apie 2000 svarų (maždaug 8 000 litų).

„Manau, kad bambagyslių išmetimas po gimdymo yra tikras audinių švaistymas, – sakė P. Aspinall. – Aš žinau, kad tikimybė, jog mums ateityje jos prireiks, yra labai nedidelė, ir iš tiesų tikiuosi, kad mums niekada nereikės šiais audiniais pasinaudoti. Bet jei bambagyslė nuo pat jos susidarymo padeda išsaugoti gyvybę, kodėl nebūtų galima išsaugoti tokią galimybę ir ateityje?“

Jos naujagimio bambagyslės audiniai ir kraujo mėginiai buvo paimti iškarto po gimdymo vienoje privačioje Norvičo klinikoje. Po to jie buvo atvežti į „Future Health Technologies“ kriogeninę saugyklą, kurioje jau laikomi tūkstančiai „audinių indėlių“ iš kitų pasaulio šalių, teigiama pranešime.

Pasak dienraščio, tūkstančiai britų šeimų svarsto galimybę užšaldyti savo vaikų bambagysles. Iš kamieninių ląstelių potencialiai galima išauginti įvairių tipų žmogaus audinius, tarp jų raumenis, kaulus, kremzles ir sausgysles.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)