Tyrimas: sveikatos apsaugos kokybė Lietuvoje - viena prasčiausių Europoje  (17)

Lietuva - viena prasčiausiai sveikatos apsaugos kokybę užtikrinančių šalių Europoje, rodo 2009 metų Europos šalių sveikatos apsaugos kokybės indeksas "EuroHealth Consumer Index 2009".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmetiniame tyrime Lietuva užima 29 vietą iš 33.

Šalys buvo vertinamos šešiose kategorijose: pacientų teisių bei teikiamos jiems informacijos, e-sveikatos, gydymo rezultatų, laiko, kurį pacientai laukia iki gydymo pradžios, gydymo paslaugų pasiūlos ir farmacijos politikos.

Daugiausiai taškų Lietuva gavo už pacientų teises ir teikiamą jiems informaciją. Šioje kategorijoje Lietuva surinko 136 taškus iš 175 galimų. Tuo metu už farmacijos politiką Lietuva įvertinta prasčiausiai - be jos minimalius balus dar gavo Albanija ir Bulgarija.

Kaip BNS sakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gintautas Barcys, vienas iš vertinamų farmacinės politikos punktų buvo informacijos prieinamumas apie vaistus.

"Ta informacija nebuvo prieinama lengvai. Ir tik spalio mėnesį mes padarėme visas instrukcijas", - BNS sakė G.Barcys.

Pasak jo, informacija anksčiau nebuvo patalpinta vienoje vietoje, sunku buvo rasti vaistų charakteristikas ir kitus su vaistais susijusius dalykus. Tai, G.Barcio nuomone, taip pat galėjo lemti prastą Lietuvos įvertinimą.

"Mes gydymo įstaigoms ir Valstybinei ligonių kasai jau siūlėme prieigą prie mūsų duomenų bazių", - teigė G.Barcys. Šią prieigą galima talpinti internetiniuose tinklapiuose, kad žmonės lengvai rastų jiems rūpimą informaciją.

"Lietuvai slysta žemė iš po kojų, tuo tarpu kitos šalys žengia pirmyn", - analizuodamas tyrimo išvadas teigė tyrimų ir informacijos organizacijos "Health Consumer Powerhouse" pirmininkas dr. Arne Bjornberg.

Pasak jo, prasta padėtis gali dar pablogėti dėl finansų krizės.

Kaip teigia Etinių farmacijos kompanijų asociacijos direktorė Jolanta Dičkutė, valstybės ketinimai kitais metais 14,03 proc. sumažinti lėšas, skiriamas vaistams kompensuoti, be reikalingų vaistų paliks didelę dalį ligonių.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2009 metų pradžioje vidutinė gyvenimo trukmė Lietuvoje buvo 71 metai. Tuo tarpu Europos Sąjungos (ES) vidurkis siekia 79,1 metus.

Vidutinė vyrų gyvenimo trukmė Lietuvoje - 64,9 metai, o ES - 76.

Europos šalių sveikatos apsaugos kokybės indekse 2009 metais pirmąsias vietas dalinasi Nyderlandai, Danija ir Islandija.

Latvija užima 31 vietą, Estija - 18. Pilną indeksą pdf formatu galite peržiūrėti čia.

Pernai Lietuva užėmė 24 vietą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)