Mirė žymus Rusijos fizikas, Nobelio premijos laureatas Vitalijus Ginzburgas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SuperHP 2009-11-09 17:13
Na mokslininkas matomai geras buvo, daug nusipelnes ir tt... Dziugu, kad tiek daug sulauke ir mire tikrai garbingo amziaus. Bet jo tiems pasisakymams apie baznycia tai visiskai nepritariu. Ok, jei jau sako, kad tikybos pamoku neturi buti, tai as sakau: kokio bieso tos fizikos pamokos?
Arns 2009-11-09 17:23
fizika mokslas, tikyba tik požiūris į pasaulį. Taip, norint bet ką gali pritemti iki mokslo, tačiau mokslas ką nors naujo sukuria, o tikyba? Na ji nesikeičia per amžius. Tik jos kalbėsenos tonas švelnėja, o švelnėja nes vis labiau atskiriama nuo valstybės valdymo(krikščioniška bažnyčia).
Jobke 2009-11-09 18:29
Bet nereiskia, kad neturi buti tikybos pamoku. Tolerantiskiau pasakyti, kad man nereikia tu tikybos pamoku. A.A.
Arns 2009-11-09 18:54
Tiksliau pasakyti: tikybos pamokos kaip užklasinės veiklos dalykas, kas nori eina, o kas nori - mokosi. Pats lankiau etiką, nes užkniso 1-4 klasėj sedėt tikybos pamokose(man, kaip katalikiškos klasės mokiniui pamokos buvo privalomos), ir visai nesigailiu, tikyba smarkiai riboja pasaulėžiūrą(na iš dalies nuo mokytojo priklauso), o etika jau pagal programą skatina domėtis gyvenimu ir ne vien iš jo rožinės pusės.
Eugenijus 2009-11-09 19:08
bažnyčia stabdo mokslo vystymąsį. Panašiai kaip, kad buvo Žemė visaots centras ir panašiai.
Skeptikas 2009-11-09 19:21
Dabar blaiviai apamąstyk ką parašei. Taip sutinku, kad kiekvienas turi savo nuomonę, bet nereikia jos piršti kitiems. Nors aš būčiau katalikas ir Nobelio preminjos lauretas, aš neturiu teisės visiems Rusijos žmoniems piršti savo ideologijos ir mąstymo. Galima nepripažinti krikščionybės ir sakyti, kad tikybos pamokos nereikalingos, tačiau kad ji mus nuo viduramžių paveikė ir mus dar ir dabar įtakoja, yra faktas. Net ir visi Jūs kur skaitote mano rašliavią esatę paveikti krikščioniškųjų idėjų ir vertybių . Pvz. šventės - Kūčios, kad ir kaip jas bandytume išbraukti, tai yra mūsų šaknys. Paskaitykit Maceiną, Juozą Girnių. Gal būt kai kurie ims taukšti apie pagonybę ir kad ji yra tikrosios mūsų šaknys.Tačiau dėl ko tokiai nuomonei nepritarė etonologas Gintaras Beresnevyčius. Nes su pagonybe nukirstos visos jungtys liko tik nuotrupos papročiuose iš to kas buvo pagonybė. Dabartinė pagonybė Lietuvoje yra sukurta, o ne atgimusi, nes praktiškai nėra išlikę jokių rašytinių šaltinių ir ji kaip kultas nėra išlikusi iki šių dienų. Į visą pasaulį žvelgiame pro krikščioniško mąstymo prizmę, nors kad ir tai neigtume.
Jobke 2009-11-09 20:01
Tu turejai galimybe rinktis tiek pradineje, tiek vidurineje mokykloje etika ar tikyba. Taip, kad tau suteike teise rinktis, o sneketi apie jos uzdraudima nelogiska. Mokslininkams tikrai dabar jau tikejimas nestabdo daryti, tai ka jie nori(Islamo neitraukiu), tai priklauso nuo zmogaus suvokimo apie tikejima, o zmogus i kazka turi tiketi, kad galetu savimi labiau pasitiketi, lengviau gyventi ir kad kuo maziau iseitu is doroves kelio(nors ir su juom daznai iseina ). Siais laikais televizijos deka ir visomis kitomis technologijomis jaunimas ateity be tikybos pamoku uzmirstu kas yra Jezus ar dar kas nors...
Monteiro 2009-11-09 20:07
Tiesa sakant KŪČIOS yra pagoniška šventė, tačiau laikui bėgant ją sukrikščionino ir tiek. Šitą kadaise teigė pati tikybos mokytoja.
Marius.brn 2009-11-09 21:57
Siaip nezinau, bet kiekvienas kuris yra ne siauraprotis supras kad tikejimas i dieva yra proto ribu siaurinimas. Nes zmones senoveje is nezinojimo pradejo tiket dievais. dabar kai zinom dau maz viska, nelabai ir reikalingi tie dalykai. Pritariu kad reikia baznycia laikyti nuosaliau nuo mokslo.
Dvigubas nulis 2009-11-09 22:31
O man atrodo, kad yra dar siauresnis mąstymas tų, kurie nori uždrausti tikybą, nei visų tų tikinčiųjų. Labai gerai rašė viename iš SciAmLT nuomonių, jog mokslas ir religija turi būti vienas kitam tolerantiški. Jei jūs engiat tikybą, tai tuomet nereikia teisti tų, kurie engia mokslą.
Seip 2009-11-09 22:32
Kas cia zino "daug maz viska" ?? Pardodykit man pristu... Kuo daugiau mokais tuo labiau supranti, kad zinai labai mazai (visko niekada nezinosi, tai teisog fiziskai neimanoma, bent jau pagal dabartinius fizikos desnius). Nors egiptieciai turejo savo tikejima, jiems tai nesutrugde statyti architekturini/matematini stebukla - piramides....
iusegun 2009-11-09 23:28
visi dievai nemirtingi
Tornmentor 2009-11-10 01:27
Aš, kaip ir visose tokiose temose apie religijas, sakau - naikint krikščionybės įtaką visuomenės gyvenimui ir mąstymui! Jums net ieškot nereiktų tvirtesnių moralinių, nei krikščionišką "tiesa" - praktiškai bet kas yra geriau už krikščionybę.
Jobke 2009-11-10 08:56
As nesuprantu ko jus kisate viduramziu tikejimo poziuri su siomis dienomis. Beje buvo tokiu netikinciuju per antra pasaulini kara, tai juos imdavo i nacistine ir sovietine armija, kad jiems butu Stalinas ir Hitleris dievaiciai. Stai tau ir siuolaikiniame gyvenime nereik tikejimo.... Prades paprastus zmones dievinti: muzikos atlikejus, sportininkus(kai pvz Bechemo gerbeja apibego visus viesbucio tualetus ir islaize dangcius.... ),gal net politikus ;P. Parodykit man pavyzdziu, kad siomis dienomis krikscionybe ar budizmas trukdo plestis i mokslus, gal tuomet nuomone pakeisiu. Isvis kai isradome visokiu nesamoniu, prasidejo globalinis atsilimas, bei stichines nelaimes, aids, vezys. O svarbiausia, kad sias dvi ligas kurias paminejau, kartais padeda isgydyti tikejimas i Dieva arba placeba.
Staska 2009-11-10 08:59
to Skeptikas Tai tegu ir buna tikybos pamokos kuriose butu destoma tikybos istorija,pagonybes ir krikscionybes itaka musu kulturai ir aplamai nagrinejamos pasaulio religijos ir ju sasajos su ivairiomis kulturomis ir t.t, o ne mokoma katalyku tikejimo dogmu ir tiesu.
iusegun 2009-11-10 09:58
Jobke, geriau paprasta zmogu dievinti, negu ta ko nera
enzim 2009-11-10 11:28
Pritariu 8)
Jobke 2009-11-10 12:04
iusegun o tas paprastas zmogus veliau pradeda galvot jog jam viskas galima.
rimasD 2009-11-10 16:42
Aš nenoriu sulaukti laikų, kai bažnyčiai vėl reikės mokėti dešimtinę, o spręsti, kaip manyti, turės teisę inkvizicija. Lietuvoje, kaip ir didžiojoje daugumoje valstybių, bažnyčia yra atskirta nuo valstybės, reiškia, kad jos veikla, valstybinėse įstaigose neleidžiama. Tuo viskas pasakyta. Kitur-prašom. Kodėl taip padaryta? Todėl, kad religijos visos yra labai agresyvios: Labai švelniai, labai kantriai, paglostydama, žiūrėk- jau ranką nukando. Turime pavyzdžių religinių valstybių. Kas ten darosi matome patys, girdime, ką skelbia iš sakyklų šventikai.
Arns 2009-11-10 19:03
Ko gero stačiatikybė yra vienintelė tikyba, kuri buvo šalia valdžios visados kaip tarnaitė, ji niekados nevadovavo. Kitos vadovavo ar vadovauja politikai, tad jas tiesiogiai reikia atskirti. Žmogus gali būti tikintysis, tačiau darant sprendimus reikia rgumentuoti rimtais faktais, o ne svaičiojimais iš teoretikos(religijos) pusės.